Zöld karalábéfőzelék citromos húspogácsával

1157566_10201816943611930_522831625_n.jpg


Belátom. A karalábéfőzelék nem egy tipikus őszi étel, de ilyenkor is kapható a piacon friss karalábé, amit vétek lenne a zöldségesnél hagyni. A szárából és leveléből főzök egy alaplevet, amit felhasználhatok ehhez a zöld szépséghez. Ízében, színében egyértelmű a tavaszi jellege, de nem hiszem, hogy szentséget török azzal, ha szeptemberben is megfőzöm. Zöld szín nélkül is jól működik, de én
hiszek abban, hogy minden és mindenki megérdemel legalább egy esélyt. Az íze egyszerű, tiszta karalábé íz, amit a citromos-petrezselymes keverékkel tehetünk kicsit frissebbé, extrábbá. A feltét is szabadon variálható, mondjuk egy chilis-mézes sült csirkecombbal is nagyon jól működhet. A fenébe is! A főzelék az jó! 

 

Recept

Hozzávalók 2 főre

4 fej karalábé hámozva ( ebből 3 db másfél centis kockákra vágva, 1 reszelve)

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

1 kk vaj

1 kk olíva olaj

4,5 dl alaplé vagy víz

2 csokor friss petrezselyemzöld

1 citrom reszelt héja

só, bors

Húspogácsához

30 dkg darált pulykamell

1 kisebb fej vöröshagyma finomra aprítva

1 gerezd fokhagyma reszelve

fél kk pirospaprika

fél kk őrölt köménymag

1 kisméretű tojás 

a szóráshoz fekete szezámmag (elhagyható)

só, bors

A sütőt 180 fokra előmelegítem

A vöröshagymát vaj és olíva olaj keverékén pár perc alatt üvegesre dinsztelem. Rádobom a reszelt karalábét, hozzáöntök másfél dl levest (vagy vizet), sózom és pár perc alatt puhára főzöm. Botmixerrel pürésítem, hozzáadom a kockázott karalábét, felöntöm a maradék alaplével és fedő alatt 15 perc alatt ressre főzöm. Ha ezzel megvagyok, egy merőkanálnyit az egyik csokor petrezselyem finomra aprított leveleivel pürésítem, majd visszaöntöm a főzelékhez. A citrom héját lereszelem és a maradék aprított petrezselyemmel elkeverem. A főzeléket sóval, borssal ízesítem. 

A fasírthoz először a finomra aprított hagymát 1 ek olajon üvegesre pirítom. Lehúzom a tűzről, reszelt fokhagymával, pirospaprikával fűszerezem. Egy keverőtálban összekeverem a darált pulykamellel, fűszerekkel, fél citrom levéve, tojással. Sózom, borsozom. Közepesen lágy masszát kapok.

Tepsire sütőpapírt terítek, vizes kézzel 3 cm átmérőjű golyókat formázok és egymástól 6-7 cm távolságba a tepsire teszem őket. Vizes kanál hátlapjával 1 cm magas korongokat lapogatok belőlük, a tetejüket olajos ecsettel megkenem, fekete szezámmaggal megszórom és 10-12 perc alatt készre sütöm. Pár csepp citromlével megcsepegtetem

A főzeléket tálaláskor meghintem a citromhéjas, petrezselymes keverékkel és a friss fasírttal fogyasztom.