Kapros-kefires tökfőzelék
Tudom, hogy nem egy tipikus őszi étel, de a piacon nem tudtam ellenállni a zsenge vajtöknek. Megláttam néhányat az őszi zöldségek között és elkapott a nosztalgia. Magával ragadott a kora nyári hangulat és úgy döntöttem, hogy nem hagyom ott őket. Hazafelé még szaporodtunk egy üveg fehérborral, a rákok már otthon voltak (köszi Nusszer), szóval minden adott volt egy gyors, alig-munkás vacsorához. Passzolnak a színek, az ízek is együtt, hát kell ennél több? Mondjuk még egy üveg bor?
Recept
1 kg tök, reszelve (gyalulva)
1 fej vöröshagyma finomra aprítva
1 gerezd fokhagyma reszelve
1 ek vaj
1 ek olíva olaj
só, bors
3 dl alaplé vagy víz
1 dl kefír
2 ek étkezési keményítő
1 csokor friss kapor
negyed lime leve
A hagymát vaj és olaj keverékén üvegesre párolom, közben sózom. Hozzáadom a reszelt fokhagymát, átforgatom majd rádobom a gyalult tököt. Elkeverem, finoman sózom, felöntöm az alaplével majd fedő alatt 7-8 perc alatt ressre főzöm. Egy merőkanállal kiveszek és a durvára a
prított kaporral krémesre turmixolok. Visszaöntöm az alaphoz, elkeverem. Egy tálban a keményítőt fél dl hideg vízzel és a kefirrel kikeverem és besűrítem vele a főzeléket. Már nem forralom, csak összemelegítem. Lime levével, frissen őrölt borssal és chilipehellyel ízesítem. Fokhagymás rákkal, fasírttal, vagy csak úgy, önmagában fogyasztom.