Savanyúuborkás krumplifőzelék, halgolyókkal
Lehet, hogy a krumplifőzelék nem az a tipikus nyári étel, de ez az uborkás, citromos verzió igenis a meleg napokon is állja a sarat és felfrissíti a testet, lelket. Pláne, ha hidegen esszük, mert ezt a verziót úgy is lehet.
Hozzávalók:
A főzelékhez:
3 evőkanál étolaj
egy közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva
1 kg krumpli, kb. másfél centisre kockázva
1-2 db babérlevél
2 dl tejszín
2-3 db csemegeuborka, fél centisre kockázva
1 evőkanál ecetes uborkalé
só, frissen őrölt bors
fél citrom reszelt héja
friss petrezselyemzöld, újhagyma zöldje a tálaláshoz
A halfasírthoz:
40 dkg darált hal (afrikai harcsa)
1 csokor petrezselyemzöld, aprítva
2 evőkanál zsemlemorzsa + a hempergetéshez
fél citrom reszelt héja
egy evőkanál víz
só, frissen őrölt bors
olaj a sütéshez
Egy lábosban hevítsünk olajat, borítsuk rá a hagymát és pirítsuk négy-öt percig. Forgassuk hozzá a krumplit, öntsük fel annyi vízzel, ami alig ellepi, dobjunk bele egy-két db babérlevelet, sózzuk egy teáskanál sóval, majd 12-14 perc alatt főzzük készre. A krumplit ne főzzük szét, maradjon kicsit harapható. Másfél merőkanálnyi főzeléket pürésítsünk össze, majd forgassuk vissza az alaphoz, keverjük hozzá a tejszínt. Csak forraljuk össze. Locsoljuk meg egy evőkanál uborkalével, keverjük hozzá az uborkát, sózzuk, borsozzuk, ha kell.
A fasírt hozzávalóit keverjük össze egy tálban, golyózzuk ki őket vizes kézzel, hempergessük meg zsemlemorzsában, majd egy serpenyőben, közepes lángon, három-négy evőkanál olajon kb. öt perc alatt süssük aranybarnára.
Tálaláskor a főzeléket szórjuk meg friss petrezselyemmel, újhagymával, reszeljünk rá citromhéjat.