Paradicsomos sárgaborsó főzelék, petrezselymes avokádóval

1239861_10202185801313142_1196960598_n.jpg

A sárgaborsó főzelék az az étel, ami az emlékeimben a "tapétaragasztónak" csúfolt főzelékként maradt meg. Nem vagyon álszent, így nem mondom, hogy ez az egyik kedvenc alapanyagom, de akkor sem mondanék igazat, ha teljesen letagadnám. Főiskolás koromban gyakran főztük a koliban, mert amellett, hogy nagyon egyszerű volt, a megmaradt fasírtok és rántott húsok mellé elég jó köretként szolgált. Megfőzte saját magát, némi fűszerrel kicsit izgalmassá is lehetett tenni, de a legnagyobb erénye mégiscsak a pénztárca kímélő tulajdonsága volt. Akkoriban még nem "koriandereztünk", a lime-ot is csak hírből ismertük, de nem is volt ezzel baj, mert abban az időben még más volt a fontos. Ettük, szerettük, ennyi.

Mára azóta sok dolog megváltozott. Kialakult a koriander-függőségem, amiből nem akarok kigyógyulni. Lime-ot is kapni már mindenhol, hiszen lassan elterjedt kicsiny hazánkban is, bár legtöbbször még csak a Mojito jut róla az eszünkbe. De olyan dolog is akad azért, ami sajnos nem változott meg. Nevezetesen, hogy ez a szerencsétlen sárgaborsó továbbra is mumusnak számít a magyar emberek konyhájában. De miért?

Ebben a főzelékes "játékban" számomra az a legizgalmasabb, amikor az ember megpróbál olyan új dolgot kitalálni, ami egy "utált" alapanyagot esetleg közkedveltebbé tehet. Ez a mostani paradicsomos verzió szerintem pont ilyen lett, mert bár nem állítom, hogy naponta megkívánom majd, de a téli időszakban biztosan gyakrabban előfordul a konyhámban, mert ez a feldolgozás tényleg jó lett! 

Recept

fél kg sárgaborsó megmosva, átválogatva

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma zúzva

3-4 ek olíva olaj

fél tk őrölt koriander

1,2 liter alaplé vagy víz

3 dl natúr paradicsomlé

1 tk só

frissen őrölt bors

1 nagy csokor petrezselyemzöld (vagy koriander)

1 érett, puha avokádó

1 lime frissen facsart leve

olíva olaj

friss chili vagy chilipehely

A finomra aprított hagymát felhevített olajon üvegesre dinsztelem, finoman sózom. Hozzáadom a fokhagymát,ráborítom a mosott, átválogatott sárgaborsót, őrölt koriandert és 1-2 percig együtt pirítom. Felöntöm az alaplével és paradicsomlével, borsozom, a petrezselyemzöld szárát finomra darabolom és azt is hozzáadom, majd fedő alatt közepes lángon nagyjából 50-55 perc alatt "puhára", de nem krémesre főzöm. Főzés közben folyamatosan ellenőrizzük, 5-6 percenként keverjük át és ha kell, pótoljuk a folyadékot. Amíg fő a sárgaborsó, az avokádót hámozzuk meg, majd kockázzuk fel. Facsarjuk rá fél lime levét, adjuk hozzá a nem túl finomra aprított petrezselyemzöldet, ízlés szerinti friss chilit, 1 evőkanálnyi olíva olajat majd keverjük össze. Tálalás előtt kóstoljuk meg a főzeléket, ha kell sózzuk, mindenképpen frissen őrölt borssal fűszerezzük. Facsarjuk bele a lime másik felének a levét, majd az avokádós petrezselyemmel tálaljuk.