Sütőtökös csicseriborsó főzelék narancsos aszalt szilvával
Hetekkel ezelőtt kölcsönkaptam egy remekül használható szakácskönyvet, mit Chili és Vanília ajánlott a figyelmembe. Gyakran lapozgatom, mert szuper alapreceptek találhatóak benne és egyik-másik étel igen inspirálóan hat rám. Ez a mostani főzelék is így született, aminek alapjául egy tiszapüspöki aszaltszilva-főzelék szolgált. Az eredeti receptben a szilvákat füstölt oldalassal kell addig főzni, amíg meg nem puhulnak, majd a legvégén alaposan berántani az egészet. Én ebből a leírásból csak a szilvát tartottam meg, a többit a fantáziámra bíztam. Ha van maradék sütőtökünk és a főtt csicseriborsónak is birtokában vagyunk, akkor 20 perc alatt egy igen kellemes, illatos, pikáns őszi-téli főzeléket kapunk. Érdemes kipróbálni és a szakácskönyvet is őszintén ajánlom azoknak, akik nyitottak egy teljesen más, számomra is teljesen ismeretlen közép-tiszai magyar konyhára.
Recept 2-3 főre
750 gr főtt csicseriborsó (lehet konzerv is)
1 fej vöröshagyma finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma reszelve
25 dkg sütőtökpüré
1 ek vaj
3 ek olíva olaj
2 tk őrölt római kömény
4 dl főzőlé vagy a konzerv leve vízzel hígítva (csicseriborsó)
1 narancs kifacsart leve és reszelt héja
15 dkg aszalt szilva
só, frissen őrölt bors
A szilvát egy serpenyőben kezdjük el közepes lángon főzni a narancs levével, reszelt héjával és fél dl vízzel. Addig főzzük, amíg a folyadék el nem párolog. Közben a hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinszteljük, finoman sózzuk, római köménnyel fűszerezzük. Hozzáreszeljük a fokhagymát, hozzákeverjük a tökpürét és a főtt csicseriborsó egyharmadát. Felöntjük a borsó főzőlevével majd az egészet összepürésítjük. Ezután belekeverjük a maradék borsót és a narancsos aszalt szilvát, frissen őrölt borssal, narancslével ízesítjük. Egy kis csípőssel és friss korianderrel az igazi.
A facebook-on is ott vagyok!