Rozmaringos-zelleres édesburgonya főzelék sült zöldségekkel

1896810_10203326259383881_1647151217_n.jpg

Hmmmm! Ezt nevezem! Mit tesz egy tanácstalan főzelékmániás, ha egyszerre több zöldséget kíván és nem tud dönteni? Hát nem köt kompromisszumot és egy ételbe hozza össze őket. Nem tudtam dönteni a cékla, a zeller és az édesburgonya között így mindegyikből vettem egy harmadnyit és megoldottam a kérdést. És nagyon jól tettem. Ezek a zöldségek amúgy is passzolnak egymással, így nagy kockázat ezzel a résszel nem volt. Adtam hozzájuk némi friss rozmaringot is, ami megint csak biztonsági játék volt, de az élet már csak ilyen. Jöhet egy kis balzsamecet, némi ropogós tökmag, hogy a pár csepp tökmagolajról már ne is beszéljek és máris összeállt a végleges verzió ami a fenti képen megtekinthető. Rohadt jó lett! Csak így, szerényen! :) 

Recept 2 főre

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

1 fej vöröshagyma, finomra aprítva

1 gerezd fokhagyma reszelve

1+1 tk finomra aprított friss rozmaring

80 dkg édesburgonya tisztítva, kockázva

70 dkg zellergumó hámozva, kockázva

40 dkg céklagumó hámozva, kockázva

7 dl alaplé

só, frissen őrölt bors

fél tk balzsamecet

A sült zöldséghez fél dl olaj, fél kk só, chilipor

pirított tökmag, tökmagolaj (helyettesíthető bármilyen maggal, olíva olajjal)

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. A kockázott zeller és édesburgonya harmadát az összes céklával együtt borítsuk egy zacskóba. A fél deci olajat a sóval, chilivel és egy teáskanál finomra aprított rozmaringgal keverjük össze, majd borítsuk a zöldségekre. Alaposan rázzuk össze, majd borítsuk egy sütőpapírral bélelt tepsire. Süssük 20 percig. Közben egy nagyobb lábosban olvasszuk össze a vajat az olajjal és dobjuk rá a hagymát. Finoman sózzuk, pirítsuk közepes lángon 2 percig. Kevergessük. Adjunk hozzá egy-egy kanál vizet, hogy gyorsabban puhuljon. Reszeljük rá a fokhagymát, szórjuk rá a maradék rozmaringot és 10-15 másodpercig kevergetve illatosra pirítjuk. Adjuk hozzá a maradék zöldséget, sózzuk, borsozzuk, öntsük fel az alaplével és fedő alatt főzzük 20-25 perc alatt puhára. Pürésítsük, ízesítsük sóval, borssal, adjuk hozzá a balzsamecetet és a sült zöldségekkel, tökmaggal tálaljuk. Ha nem akarjuk, akkor csak a felét pürésítsük le. Így az alapunk is darabos marad! 

A facebook-on is ott vagyok!