Répás bazsalikomos sárgaborsó főzelék

Ragasszunk vele tapétát! Hangozhatott el ez a mondat úgy 40 éve bármelyik menzán! :) Nem véletlenül! Mint a csiriz, úgy tudott ragasztania az a betonkeményre főzött, berántott ragacsos izé. Mondjuk én úgy is szerettem, mindig is furcsa voltam. :) Azóta változtak a dolgok, persze sok helyen még mindg "retro" ételnek számít. Mondjuk egy jó disznópörivel. :) Itt most céklás rizspogácsa, csak amolyan tessék- lássék feltétként! :) 

480557199_670019925379280_4115436330588133463_n.jpg

Hozzávalók: 

Recept 2 főre

1 fej vöröshagyma kockázva

3 ek olíva olaj

3 gerezd fokhagyma reszelve

40 dkg megmosott, fél napig áztatott sárgaborsó

1 liter alaplé vagy víz

2 ek friss bazsalikom

30 dkg répa, fél centire karikázva

1 dl paradicsom passata

só, frissen őrölt bors

chilipehely

A répát ressre főzöm sós vízben, leszűröm, félre teszem. A hagymát az olajon közepes lángon puhára párolom. Finoman sózom, egy-egy kanál vízzel meglocsolom, így könnyebben puhul. Visszaveszem a lángot, ráreszelem a fokhagymát. Ráborítom a sárgaborsót, elkeverem, majd felöntöm az alaplével. Lefedem és a borsótól függően 35-40percig főzöm. Én nem szeretem szétfőzni, a szemek haraphatóak maradnak. Kuktában ez az idő felgyorsítható. Ha ezzel megvagyok egy bátor merőkanálnyit különveszek és összepürésítem, majd majd egy serpenyőben kevés olajon összepirítom a paradicsomlével, visszaforgatom, sózom, borsozom ha kell. Hozzáforgatom a répát, bazsalikomot és nyammogva megeszem. :)