Lime-os joghurtos karalábéfőzelék

1964789_10203556370376512_826427921_n.jpg

Ez a főzelék annyira egyszerű és villámidős,  hogy már-már én sem hiszem el, hogy ilyen gyorsan tető alá lehet hozni egy kaját. Pedig nincsen benne semmi trükk, egyszerűen ez van, ha az ember nekiugrik a tavaszi zöldségeknek. Jó! Tudom, hogy még nincs igazi karalábé a piacon, de ez a nagyon napos időjárás hangosan sikított már egy zsenge, tavaszi főzelék után. Muszáj voltam befogni a száját, ezért született meg ez a finoman savanykás ízű, frissítő, kevésidőtakarokakonyhábantölteti főzelék. Persze ez egy újabb problémát vet fel, mégpedig azt, hogy ez meg folyton fehérborért kiállt, de ez már legyen az én gondom. Ezt is megoldjuk valahogyan.

Recept 2 főre

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

4 szál tavaszi hagyma, karikázva

5 fej karalábé, másfél centisre kockázva

4 dl alaplé, amit a szárából és a héjából főztem negyed óra alatt

2 kanál natúr joghurt

1 ek étkezési keménytő

fél lime reszelt héja és leve

só, frissen őrölt bors

1 csokor friss petrezselyemzöld

A vajat közepes lángon összeolvasztom egy lábosban az olajjal. Rádobom a karikázott újhagymát és folyamatos kevergetés mellett 1-2 percig párolom, finoman sózom. Ráborítom a kockázott karalábét és további két percig kevergetem. Felöntöm az alaplével, sózom és fedő alatt 10-12 perc alatt ressre főzöm. A joghurtot kikeverem a keményítővel és két kanál vízzel, majd besűrítem vele a főzeléket. Nem forralom, csak összemelgítem. Belereszelem a fél lime héját a levét pedig belefacsarom. Sózom, borsozom, ha kell. Tálalásnál frissen aprított petrezselyemmel szórom meg.

A facebook-on is ott vagyok!