Spenótfőzelék

1525293_10203607715700113_918696892_n.jpg

Hóha, hőha, hó! Hát én kinevetem, aki azt mondja, hogy nem tud főzeléket főzni. Most eltekintek attól, hogy már több, mint fél éve azon töröm magamat, hogy bebizonyítsam ezt, de akinek eddig félelmei lettek volna ezzel kapcsolatban, most nagyon jól figyeljen. Ez tényelg egy olyan főzelékl, amit NEM lehet elrontani. Csak ha valaki szándékosan azon dolgozik. Mert akkor igen. Remek, fogyasztásra előkészített friss, zsenge parajt lehet már kapni nagyon jó áron egyes szupermarketeben, így azzal sem kell az időt húzni, hogy darabonként meg kelljen fogni és letépkedni a húsosabb, rostosabb levélnyeleket. Persze átmosni ezeket sem árt, mert a homok az bizony ropogni fog a fogunk alatt. Tehát! Ne feledjük el a lényeget! Ez tényleg egy igazi, negyed órás kaja, amit akkor is bevethetünk, ha valahol megcsúsztunk az idővel és a család már hangosan veri a konyhaajtót!

Recept 2 főre

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

3 szál tavaszi hagyma fél centisre karikázva, a zöldjével együtt

1 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve

40 dkg friss parajlevél megmosva, leforrázva, hideg vízben lehűtve

4 dl alaplé

1 dl tejszín

1 púpozott ek étkezési keményítő

só, frissen őrölt bors

A feltéthez egynem túl érett camabert

1 ek olaj

Először forrázzuk le a parajt. Forraljunk vizet, sózzuk és 15-20 másodpercig hagyjuk, hogy összeessen. Azonnal tegyük hideg vízbe, hogy ne puhuljon tovább és, hogy megtartsa a színét. Nyomkodjuk ki belőle a vizet és ha nagyobb levekből áll, aprítsuk durvára. Egy lábosban, közepes lángon olvasszuk össze a vajat az olajjal és fél perc alatt fonnyasszuk meg rajta a hagymát. Finoman sózzuk. Adjuk hozzá a szeletelt fokhagymát, pirítsuk pár másodpercig majd dobjuk rá az előkészített spenótleveleket. Öntsük fel az alaplével és forraljuk 2 percig. Közben a keményítőt keverjük ki a tejszínnel és sűrítsük be vele a főzeléket. Már ne forraljuk, csak melegítsük össze. Sózzuk, borsozzuk. Egy vastag falú serpenyőt forrósítsunk fel, öntsünk bele egy evőkanál olajat. Óvatosan tegyük rá a cikkekre vágott sajtot és egy perc alatt óvatosan süssük körbe minden oldalán. Frissen fogyasszuk.

A facebook-on is ott vagyok.