Tormás-kurkumás "finomfőzelék"

1978850_10203756743505715_6219098336851476860_n.jpg

Még mindig spárga, még mindig tavasz és még mindig ez a kedvenc főzelékem. Egészen pontosan kedd óta tölti be ezt az igen előkelő szerepet! A NolTv csapatával videót is forgattunk róla a Nagytétényi Kastélymúzeum egyik erkélyén, amiért utólag is nagy köszönet mindenkinek, aki hozzájárult, megszervezte vagy éppen csak elviselte a hosszas bolyongásunkat a megfelelő helyszín kiválasztásáig. Szóval! Egy olyan étel készült, amiről hajlamos vagyok azt feltételezni, hogy ennek muszáj volt éppen most és éppen ebben a formában megszületnie. Karmikus találkozás a helyszínnel, a zöldségekkel és a Kussvéti nyúllal! Barokkos túlzások nélkül ez maga lett "a" főzelék !:)

Recept 2 főre

1+1 ek vaj

3 ek olívaolaj

2-3 szál újhagyma, vékonyra karikázva

1 gerezd fokhagyma, reszelve

fél tk kurkuma

2-3 fej karalábé, kockázva

20-30 dkg (fél csomag) zöld spárga (a szár alsó, fás része levágva, zsenge szára karikázva, feje egészben hagyva)

fél kg zsenge zöldborsó, fejtve (lehet mirelit is, kiolvasztva)

4-5 dl alaplé

1 dl tejszín

1 púpozott ek étkezési keményítő

3-4 cm friss torma, reszelve

2 csokor friss petrezselyemzöld, aprítva

só, frissen őrölt bors

Egy lábosban a vajat közepes lángon olvasszuk össze az olajjal. Dobjuk rá a hagymát, finoman sózzuk és kevergessük 2-3 percig. Reszeljük rá a fokhagymát, fűszerezzük a kurkumával és pár másodpercig pirítsuk. Borítsuk rá a karalábét és pároljuk 3-4 percig, majd öntsük rá az alaplevet. Fedjük le és 14-15 perc alatt főzzük puhára. A tizedik perc környékén adjuk hozzá a borsót is. Közben egy serpenyőben olvasszunk vajat. Adjunk hozzá egy kanál olívaolajat is, majd szórjuk rá a felkarikázott spárgaszárat. A fejeket tegyük félre. Finoman sózzuk és 2 percig kevergessük. Adjuk hozzá a fejeket is, locsoljuk meg egy-két kanál vízzel és pároljuk további 2 percig. Frissen őrölt borssal fűszerezzük. Ha megvagyunk, forgassuk az egészet a megfőtt főzelékalaphoz. A keményítőt egy kisebb keverőtálban keverjük csomómentesre a tejsznnel, majd sürítsük be vele a főzeléket. Ízesítsük tormával, petrezselyemmel. Sózzuk, borsozzuk ha kell.

A fecabook-on is ott vagyok!