Savanyúkáposztás tökfőzelék
Savanykás, gyors, egyszerű, frissítő. Ezt a főzeléket ezekkel a jelzőkkel tudnám leginkább jellemezni. Túl sok különbség nincsen egy hagyományos "feristökfőzelék" és eközött a tökfőzelék között, leszámítva azt a tényt, hogy ebben bizony házilag savanyított aprókáposzta főtt. Először simán csak pirítani akartam és csak a legvégén hozzáadni az alaphoz, de talán köszönhetőnen a lustaságomnak, most inkább egyszerűen csak belefőzetem. Ropogós lett és pont ettől izgalmas is. A sok fűszertől igazi frissességet, a káposzta savasságától (ha túl savanyú, érdemes kiöblíteni, többször is) üdeséget kapott. A tejszíntől krémessé, a kevés cukortól pedig "kerekké" vált ez az elsőre talán furcsa és szokatlan tökfőzelék! Mondanom se kell, hogy hidegen a legjobb! Vagy kell?
Recept 2 főre
1 ek vaj
3 ek olívaolaj
1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva
1 gerezd fokhagyma
25 dkg savanyú aprókáposzta, durvára vágva
kb. 70 dkg gyalúlt tök
4 dl alaplé
1 kk cukor
1 dl tejszín
1 ek étkezési keményítő
1 csokor friss fűszernövény (kapor, petrezselyem, tárkony) finomra aprítva
só, frissen őrölt bors, chilipehely
A vajat egy 2-3 literes lábosban, közepes lángon összeolvasztom az olajjal. Rádobom a hagymát, finoman sózom és 3-4 perc alatt puhára párolom. Egy-egy kanál vízzel meglocsolom, hogy gyorsabban puhuljon. Ráreszelem a fokhagymát, pár másodpercig kevergetem, majd hozzáforgatom az aprított káposztát. Fél percig pirítom, majd egy deci alaplével felöntöm és addig főzöm közepes lángon, amíg szinte teljesen el nem fő a leve. Ekkor mehet hozzá a tök és a maradék alaplé. Sózom, borsozom és forrástól számított 8-10 perc alatt készre főzöm. Cukkorral tompítom a savasságot. A tejszínt kikeverem a keményítővel, majd besűrítem vele a főzeléket. Már nem forralom, csak összemelegítem. A finomra aprított fűszereket beleforgatom, sózom, borsozom ha kell. Chilipehellyel megszórva tálalom.
A facebook-on is ott vagyok!