Nyárifőzelék

10563154_10204573937895064_1431804145692115674_n.jpg

Egy korábbi munkahelyemen néha napján újra a tűzhely mögé állok és kicsit úgy csinálok, mintha igazi szakács lennék. Ilyenkor már csak azt veszem észre, hogy jönnek a rendelések és csak csinálom és csinálom a köreteket. Tegnap sem volt ez másként. Aztán lement az ebéd,  jött a második és egyben legfontosabb műszak, a személyzeti ebéd általános kérdéskörének megvitatása. Mi legyen ma? És ki csinálja meg? Fontos kérdések ezek, jobb nem elviccelni, higgyék csak el! Úgy alakult, hogy én vittem el a balhét és megszületett ez a nyári, bő negyedórás főzelékféle, ami ebben a kánikulában egy szelet pirított csirkemellel kifejezetten jól esett. Szerintem mindenkinek! :)

2 szál sárgarépa (kb. 25 dkg) hosszában felezve, fél centisre szeletelve

1 szál petrezselyemgyökér, hosszában felezve, fél centisre szeletelve

2  kisebb cukkini (kb. 35 dkg) kocázva

negyed fej kelkáposzta ( kb. 20 dkg) fél centisre csíkozva

1 ek vaj

3 ek olívaolaj

1 közepes fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

2 dl alaplé

1 dl tejszín

1 púpozott ek keményítő

1 csokor friss petrezselyemzöld, finomra aprítva

só, bors, pár csepp citromlé

Egy vastagfalú serpenyőt füstölésig hevítek. Pár csepp olajat csepegtetek rá és elkezdem pirítani a zöldségeket. Először 3-4 percig a répát és a petrezselymet, majd jöhet rá a kelkáposzta. Sózom, borsozom. További 3-4 perc következik, majd jöhet hozzá a cukkini is. Ezt is pirítsuk 3-4 percig majd az egészet borítsuk egy tálba. A serpenyőt tegyük vissza a tűzre, olvasszuk benne össze a vajat az olajjal, majd szórjuk rá a vöröshagymát. Finoman sózzuk és 4-5 perc alatt, folyamatos kevergetés közben pároljuk puhára. Egy-egy kanál vízzel locsoljuk meg, hogy gyorsabb puhuljon. Reszeljük rá a fokhagymát, pirítsuk további pár másodpercig, majd forgassuk hozzá a zöldségeket. Hozzáöntöm az alaplevet és forralni kezdem. 2 perc után a tejszínt kikeverem a keményítővel és besűrítem vele a főzeléket. Már nem forralom, csak összemelegítem. Belekeverem a petrezselymet, sózom, borsozom ha kell. Pár csepp citromlével ízesítem. Frissen tálalom. Mondjuk 2-3 kanál száraz fehérbor jót tesz neki, az alaplével együtt adjuk hozzá, ha éppen van kéznél.

A facebook-on is ott vagyok!