Spenótós-korianderes tarhonyasaláta

11221793_10206907501312691_6831255836232374910_o.jpg

A spenóttal mindig az a baj, hogy meg kell mosni. Gyűlölöm ezt az egész tortúrát mosással, öblítéssel, szárletépkedéssel, mindennel együtt. De tetszik vagy sem, ezen túl kell lenni. Nagy levegő, csak negyed óra az egész, sokkal jobb, mint a fagyasztott, frissebb, finomabb, stb. Én mindig ezt mantrázom, közben pedig unott pofával és egyre idegesebben tépkedem a rohadt spenótleveleket. De tényleg megéri, a végeredmény azért mindig kárpótol a sziszifuszi munkáért cserébe. Ma egy kilónyit vettem a piacon, ebből negyven deka lett a mosogatóban beáztatva. A többit majd holnap és azután használom csak fel. Addig szépen a hűtőben pihen. Várja a sorát én pedig a hét közepére tuti, hogy fejben háromszor is öngyilkos leszek. A mai spenótos ételt egy grúz nemzeti kence ihlette, ami Ispanakhi névre hallgat. Önmagában is zseniális a cucc, de így, magyarosítva egy kis tarhonyával számomra mindörökre bevégeztetett. Mától csak ezt fogom csinálni mindenkinek, aki elmerészkedik hozzám vendégségbe. Nálam így néz ki a keleti nyitás! :) 

250 g tarhonya (én a gépit szeretem)

kétszeres mennyiségű forró víz

2 ek olaj

40 dkg zsenge spenótlevél, leszárazva, alaposan megmosva

1,5 dl natúr görög joghurt

10 dkg dióbél pirítva, durvára aprítva

1,5 evőkanál apríott korianderzöld (pár levelet félreteszek díszíteni)

1 gerezd fokhagyma, reszelve

2 szál újhagyma, vékonyra karikázva

3/4 dl extra szűz olívaolaj

só, frissen őrölt bors

fél citrom reszelt héja és egy cikk kifacsart leve

1. Egy 3-4 literes lábosban felforrósítom az olajat majd ráborítom a tarhonyát. Finoman sózom. Folyamatos kevergetés közben szépen megpirítom. Felöntöm a forró vízzel, sózom majd 1 percig forralom. Fedő alatt 8-10 percig párolom, majd amikor felszívta az összes vizet a tüzet lezárom és hagyom pihenni még 10 percet. Nem kavargatom.

2. Amíg pihen a tarrhonya, a minimum 28-30 cm átmérőjű mélyebb edényt hevíteni kezdek. Beleteszem a megmosott, lecsepegtett spenótot, adok hozzá még fél deci vizet és 2-3 perc alatt megfőzöm benne a leveleket. Többször átforgatom, hogy hamarabb összeessenek. Finoman sózom, borsozom. A serpenyőben hagyom langyosra hűlni.

3. Ezután kinyomkodom belőle a nedvességet és egy éles késsel durvára aprítom.

4. Az összes többi hozzávalót (a tarhonya kivételével) egy nagyobb keverőtálba teszem és alaposan összekeverem. Beleforgatom a spenótot is. Szobahőmérsékleten hagyom minimum egy órát állni, majd összeforgatom a kihűlt tarhonyával. Sóval, borssal, citromlével ízesítem. Önmagában is elég jó kaja, de húsok mellé köretnek sem utolsó.

A facebook-on is ott vagyok!