Tavaszfőzelék, újratöltve
Ha lepke lehetnék, egy csomó konyhaablak előtt elrepülnék és benéznék. No, nem perverz kukkoló módjára tenném és nem is a leskelődő szomszédokat akarnám felülmúlni. Én éppen csak kettőt-hármat pillantanék, majd tovalebbenék vagy hagynám, hogy egy fuvallat kapjon fel és vigyen tovább a következő párkányig. Biztos vagyok benne, hogy helyenként csodálkoznék, lenne ahol elszörnyednék és biztosan olyan is elfordulna, ahol minden lábammal és csápommal a falba kapaszkodnék és maradni szeretnék. Hol tart ma a magyar konyha?- kérdezném magamtól és csak repkednék, repkednék.
1 ek vaj
3 ek olaj
3 szál újhagyma, vékonyra karikázva
1 gerezd fokhagyma
2 cm friss gyömbér
1 kisebb zsenge főzőtök (kb. 40 dkg), hjastól másfél centisre kockázva
1 fej zsenge karalábé, másfél centisre kockázva
25 dkg zöldborsó (itt jó minőségű mirelit)
2 dl alaplé
15 dkg mascarpone
1 csapott ek keményítő
1 csokor friss petrezselyem
só, frissen őrölt bors
negyed lime reszelt héja, leve
Egy nagyobb edényben 1 liter vizet forralok, sózom negyed tk sóval. A forrásban lévő vízeb borítom a karalábét és 3 percig főzöm. Követi a tök és a borsó. Ezekkel is forralom 2 percig, majd leszűröm úgy, hogy a főzőlevet megtartom. Hideg vízzel lehűtöm. Az edényben a vajat közepes lángon összeolvasztom az olajjal. Ráborítom a hagymát, finoman sózom majd 2-3 percig párolom. Ráreszelem a fokhagymát és a gyömbért, tovább keverem 1 percig majd hozzákeverem a zöldségeket. Ráöntök 2 decit a félretett főzőléből, letakarom és a forrástól számítva 3 percig főzöm. A mascarponét kikeverem a keményítővel és egy deci főzőlével majd besűrítem vele az alapot. Már nem forralom, csak összemelegítem. Lime reszelt héjával, levével és friss borssal ízesítem. A petrezselymet és fél merőkanál főzeléket botmixerrel pürésítem, majd visszaforgatom az alaphoz.