Padlizsános rakott karfiol
Ez a rakottas az egyszerűnél éppen csak egy lehelletnyit maceraásabb, de még így is egy lebutított recept. Lehetne fűszeresebb, lehetne kicsit citromosabb, lehetne izgalmasabb izű mondjuk egy karakteresebb füstölt sajttól. Keverhettem volna chilit a tejszínes szószba, hogy attól pikánsabb, ízesebb legyen. Én megálltam annyinál, hogy belecsempésztem pár brokkoli rózsát, amit a hűtőben találtam. Ezt csak 2 percig főztem a karfiolokkal, majd azonnal lehűtöttem, így kevertem az előfőzött kelvirágok közé.
1 fej (kb. 70 dkg) karfiol
1 közepes fej vöröshagyma, nagyobb kockákra aprítva
1 közepes padlizsán, 2 centisre kockázva
fél dl étolaj
fél tk őrölt római kömény
2 dl zsíros tejszín
25 dkg félkemény sajt, reszelve
1 egész tojás
frissen őrölt bors, szerecsendió
só
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Tegyünk fel forrni 2 liter vizet, sózzuk fél tk sóval. A karfiolt szedjük nagyobb rózsákra, tegyük a vízbe és forraljuk 6-8 percig majd szűrjük le. Közben egy nagyobb, mélyebb serpenyőben hevítsük fel a fél dl olajat, borítsuk rá a hagymát és kezdjük pirítani. 3-4 perc után forgassuk hozzá a padlizsánt is, 6-8 perc alatt süssük szép pirosra, majd sózzuk, fűszerezzük római köménnyel. Borítsuk egy kb. 24x18 centis hőálló tálba, simítsuk el. Rendezzük el a rózsákat a tetején. A tejszínt keverjük össze a sajttal és a tojással, fűszerezzük frissen őrölt borssal, szerecsendióval, sóval majd kanalazzuk a masszát a zöldségek tetejére. Toljuk be a sütőbe, és kb. 35 perc alatt süssük készre.