Csicserigolyók karfiolrizzsel, szósszal

52733534_427656804671108_1625497821337616384_n.jpg

A sok hozzávaló ijesztő lehet, de senki se rettenjel el a lista láttán. Az ekészítés pofonegyszerű, semmi extra, semmi kihívás nincs benne. Pusztán annyi, hogy a készítése közben alig várja az ember, hogy végre megehesse. Tudom, nehéz rákattanni valami olyasmire, amit eddig még nem evett az ember, de higgyétek el nekem, hogy ez a kombó odabasz. Nem kicsit! 

A golyókhoz:

3 ek étolaj

1 kisebb fej vöröshagyma, finomra aprítva

1 gerezd fokhagyma

1 doboz csicseriborsó konzerv, lecsöpögtetve

4 ek finom szemű zabpehely

fél tk őrölt római kömény

1 egész tojás

fél tk currypor

1 ek rizsliszt

1 közepes méretű sárgarépa, kisebb darabokra vágva

1 csokor petrezselyemzöld, durvára vágva

só, frissen őrölt bors

A szószhoz:

3 ek étolaj

1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva

1 gerezd fokhagyma

2 ek ajvár vagy sültpaprika krém

3 dl főzőtejszín

só, frissen őrölt bors

A karfiolrizshez:

kb. 40 dkg karfiol

2 ek olaj

1 csokor friss petrezselyemzöld

só, frissen őrölt bors

pár csepp citromlé

A sütőt előmelegítem 200 fokra, légkeverés. Egy serpenyőben 3 ek olajat hevítek, ráborítom a hagymát, finoman sózom és 2-3 percig pirítom. Ráreszelem a fokhagymát, megszórom köménnyel és a curryvel, fél percig kevergetem. A golyók minden hozzávalóját konyhai késes aprítóba teszem a pirított hagymával együtt, sózom, borsozom és alaposan összedolgozom. Ha kicsi gépünk van, keverjük össze az alkotókat egy tálban és több részletben aprítsuk össze. Olajos kézzel formázzunk ping-pong labdányi golyókat, tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire és 30 percre tegyük sütőbe. Közben egy edényben újabb 3 ek olajat hevítek, ráborítom a hagymát, finoman sózom és 4-5 percig pirítom. Közben meglocsolom 1-1 kanál vízzel, hogy gyorsabban puhuljon. Ráreszelem a fokhagymát, hozzáadom a 2 kanál ajvárt vagy paprikakrémet, lepirítom. Tejszínnel és 1 dl vízzel dúsítom, összeforralom. Sózom, borsozom. A karfiolt dióbélnyi darabokra aprítom, késes aprítóba teszem és rizsszerűre darálom. Egy serpenyőben olajat hevítek, ráborítom a karfiolt, sózom, borsozom, 4-5 perc alatt lepirítom. Citromléve, aprított petrezselyemmel keverem.