Csicserigolyók karfiolrizzsel, szósszal
A sok hozzávaló ijesztő lehet, de senki se rettenjel el a lista láttán. Az ekészítés pofonegyszerű, semmi extra, semmi kihívás nincs benne. Pusztán annyi, hogy a készítése közben alig várja az ember, hogy végre megehesse. Tudom, nehéz rákattanni valami olyasmire, amit eddig még nem evett az ember, de higgyétek el nekem, hogy ez a kombó odabasz. Nem kicsit!
A golyókhoz:
3 ek étolaj
1 kisebb fej vöröshagyma, finomra aprítva
1 gerezd fokhagyma
1 doboz csicseriborsó konzerv, lecsöpögtetve
4 ek finom szemű zabpehely
fél tk őrölt római kömény
1 egész tojás
fél tk currypor
1 ek rizsliszt
1 közepes méretű sárgarépa, kisebb darabokra vágva
1 csokor petrezselyemzöld, durvára vágva
só, frissen őrölt bors
A szószhoz:
3 ek étolaj
1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva
1 gerezd fokhagyma
2 ek ajvár vagy sültpaprika krém
3 dl főzőtejszín
só, frissen őrölt bors
A karfiolrizshez:
kb. 40 dkg karfiol
2 ek olaj
1 csokor friss petrezselyemzöld
só, frissen őrölt bors
pár csepp citromlé
A sütőt előmelegítem 200 fokra, légkeverés. Egy serpenyőben 3 ek olajat hevítek, ráborítom a hagymát, finoman sózom és 2-3 percig pirítom. Ráreszelem a fokhagymát, megszórom köménnyel és a curryvel, fél percig kevergetem. A golyók minden hozzávalóját konyhai késes aprítóba teszem a pirított hagymával együtt, sózom, borsozom és alaposan összedolgozom. Ha kicsi gépünk van, keverjük össze az alkotókat egy tálban és több részletben aprítsuk össze. Olajos kézzel formázzunk ping-pong labdányi golyókat, tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire és 30 percre tegyük sütőbe. Közben egy edényben újabb 3 ek olajat hevítek, ráborítom a hagymát, finoman sózom és 4-5 percig pirítom. Közben meglocsolom 1-1 kanál vízzel, hogy gyorsabban puhuljon. Ráreszelem a fokhagymát, hozzáadom a 2 kanál ajvárt vagy paprikakrémet, lepirítom. Tejszínnel és 1 dl vízzel dúsítom, összeforralom. Sózom, borsozom. A karfiolt dióbélnyi darabokra aprítom, késes aprítóba teszem és rizsszerűre darálom. Egy serpenyőben olajat hevítek, ráborítom a karfiolt, sózom, borsozom, 4-5 perc alatt lepirítom. Citromléve, aprított petrezselyemmel keverem.