Póréhagymaleves sajtropogóssal

53932210_270896673823030_8611856530280546304_n.jpg
Korábban egyátalán nem mélyedtem el a wales-i konyha receptjeiben. Ez addig volt így, amíg egy klassz apropó kapcsán lehetőségem nem nyílt együtt főzni a brit nagykövet-helyettessel, aki maga is wales-i. A póréhagyma szinte minden ételükbe belekerül és a bárányhús is elég gyakori hozzávaló a konyhában. Én ez utóbbit elengedtem, helyette inkább két menő, húsmentes, nagyon autentikus fogást választottam. Higgyétek el! Mindkettő pofonegyszerű és eszméletlen ízletes. 
Póréhagymaleves (4-5 főre)
4 ek étolaj
1 nagyobb fej vöröshagya, aprítva
50 dkg krumpli, kockázva
3 nagyobb, vastag szál póréhagyma, aprítva
1 dl alaplé vagy víz
1 dl tejszín
2-3 dl brit sör
só, frissen őrölt bors
tálaláshoz friss petrezselyemzöld, aprítva
1 ek olívaolaj
Egy edényben forrósítsuk fel az olajat, borítsuk rá a vöröshagymát. Finoman sózzuk, pirítsuk 3-4 percig. Keverjük hozzá a póréhagymát, pároljuk 2-3 percig majd adjuk hozzá a krumplit is. Öntsük fel vízzel vagy alaplével, sózzuk fél teáskanál sóval, borsozzuk majd lefedve,16-18 perc alatt főzzük készre. Pürésítsük botmixerrel, majd melegítsük össze a tejszínnel és a sörrel. Sózzuk. Tálaláskor szórjuk meg petrezselyemmel és locsoljuk meg pár csepp olíva olajjal. 
Glamorgan sausages (pórés sajtropogós)
25+10 dkg durva szemű zsemlemorzsa
20 dkg cheddar sajt (valamilyen félkemény sajt) nagylyukú reszelőn lereszelve
3+2 tojás
2 tk angol mustárpor vagy 1 tk mustár
3 csokor petrezselyemzöld, finomra aprítva
2 ek étolaj
1 ek vaj
20 dkg póréhagyma, kockázva
só, frissen őrölt bors
Egy serpenyőben közepes lángon olvasszuk össze a vajat az olajjal. Borítsuk rá a póréhagymát, finoman sózzuk és 4-5 perc alatt pároljuk meg. Hagyjuk kihűlni. Az összes hozzávalót borítsuk egy nagyméretű keverőtálba, sózzuk, borsozzuk majd alaposan dolgozzuk össze. Formázzunk kroketteket, forgassuk felvert tojásba, zsemlemorzsába majd olajon, közepesen forró serpenyőben 4-5 perc alatt minden oldalán süssük körbe.