Ajváros gombaragu kölespogácsával

54396459_379720642850725_7386524969439592448_n.jpg

Lehetett volna sima gombapörkölt is, nokedlival vagy tésztával. Lehetett volna. Sokat gondolkodtam rajta. Aztán úgy alakult, hogy vettem kölest, mert akkor már tudtam, hogy köleses körettel szeretnék enni valami szaftos, csúszós gombás ételt. No, kérem! Ez lett belőle. Az instámon csak annyit írtam róla, hogy szerintem ez pogácsa lett a köles mennybemenetele! 

A pogácsához:

20 dkg köles

3 ek étolaj

5-7 cm póréhagyma, aprítva

1 gerezd fokhagyma

1 közepes répa, nagylyukú reszelőn reszelve

5 dkg bébispenót

2-3 ek száraz fehérbor

10 dkg reszelt füstölt sajt

só, frissen őrölt bors

A raguhoz:

50 dkg csiperke, nagyobb cikkekre vágva

4 ek étolaj

10 cm póréhagyma, aprítva

1 gerezd fokhagyma

2 ek ajvár

1 tk currypor

2 dl tejszín

2 dl víz

25 dkg főtt csicseriborsó

só, frissen őrölt bors

friss petrezselyemzöld, friss chili

Felteszünk forrni 5 dl vizet, sózzuk negyed tk sóval. Beleszórjuk a kölest, közepes lángon 14-16 percig főzzük. Egyszer-egyzser átkeverjük, ne égjen le.Hagyjuk, hogy az összes vizet magába szívja, legyen kicsit krémes. Hagyjuk langyosra hűlni. Egy serpenyőben 3 ek étolajat hevítünk, ráborítjuk a hagymát, finoman sózzuk, 4-5 percig pirítjuk. Ráreszelejük a fokhagymát, további fél percig kevergetjük. Hozzáforgatjuk a répát és a spenótot, aláöntünk 2-3 ek vizet, bort és 3-4 percig pároljuk a zödségekkel. Langyosra hűtjük. Egy nagy tálban összekeverjük a kölest a párolt zöldséggekkel és a sajttal, sózzuk, borsozzuk. Vizes kézzel 6-7 centi átmérőjű, másfél centi magas korongokat formálunk, majd közepesen forró serpenyőben kevés olajon mindkét oldalán 4-4 perc alatt ropogósra sütjük. Mivel minden főtt/párolt a hozzávalók között, éppen csak kérgesre kell sütnünk a külsejüket. 

A raguhoz egy nagyobb serpenyőben 2 ek olajat hevítek és 2-3 részletben megpirítom benne a gombát. Nem sózom, csak borsozom. Minden körben újra olajozom a serpenyőt. Ez kihagyható, de sokkal finomabb lesz az étel, ha pirított gombával dolgozunk. A pirult gombát tányérra borítjuk. Ha végeztünk vele, 3 ek olajat hevítünk, ráborítjuk a hagymát, finoman sózzuk és 4-5 percig pirítjuk. Ráreszeljük a fokhagymát, további fél percig pirítjuk, majd curryvel fűszerezzük. Hozzákeverjük az ajvárt, picit lepirítjuk majd felöntjük a vízzel és a tejszínnel. Beleborítjuk a csicseriborsót és 1-2 percig forraljuk. Sózzuk, ha kell, borsozzuk. Beleforgatjuk a gombát (a levét is) és éppen csak összemelegítjük. Petrezselyemmel, chilivel, kölespogácsával tálaljuk.