Babgolyók paradicsomosan, tavaszi kölessel
Na! Azt kell mondjam, hogy itt a tavasz! Tudom, hogy ezzel nem mondok újat, de muszáj volt leírnom, hogy valóban igaznak, valósnak, tényszerűnek fogadjam el. Annyira még nem vagyok bátor, hogy méregdrága primőrökkel dolgozzak, de azt hiszem, hogy ezen a szinten némi újhagyma és pár szem hónapos retek senkinél sem fogja kiverni a biztosítékot. Ha meg igen, így jártam. Nem érdekel! Nálam ma hivatalosan is megkondultak a tavaszt jelző harangok, amiről remélem, hogy más is hallja és nem csak az én fejemben konganak! :)
A golyókhoz:
4 ek étolaj
1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva
1 gerezd fokhagyma
7 ek zabpehely
50 dkg főtt vörösbab (itt 2 konzerv, lecsepegtetve)
1 csokor petrezselyemzöld, aprítva
egy cikk lime leve
frissen őrölt bors
chilipehely, chilipor ízlés szerint
só
A szószhoz:
3 ek étolaj
1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva
1 gerezd fokhagyma
fél tk őrölt római kömény
3 dl kockázott paradicsom (konzerv)
1 dl víz
3-4 ek worcestershire szósz
1 ek balzsamecet
1-2 tk nádcukor
só, frissen őrölt bors
chili ízlés szerint
A köleshez:
20 dkg köles
3-4 szál újhagyma, vékonyra karikázva
1 db kisebb kígyóuborka, hozzsában felezve, magja kikaparva, kockázva
1 csokor retek, szeletelve, kockázva
1 lime leve
3 ek olíva olaj
2 csokor pterzselyemzöld, aprítva
só
Tegyünk fel forrni 2 liter vizet. Sózzuk 1 tk sóval, főzzük meg benne a kölest 12-14 perc alatt. Szűrjük le, hideg vízzel hűtsük, csepegtessük le. Kezdjük el a gombócot. Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk olajat. Szórjuk rá a hagymát (én gombóc és az szósz hagymáját együtt pirítottam, ízesítettem fokhagymával, majd kettészedtem), finoman sózzuk. Pirítsuk 4-5 percig, majd reszeljük rá a fokhagymát. Kevergessük további fél percig, húzzuk le a tűzről. A zabpelyhet szórjuk egy nagyobb késes konyhai aprítóba, majd aprítsuk fél percig. Adjuk hozzá a gombóc összes hozzávalóját a fokhagymás hagyma felével együtt, majd kb. egy percig járassuk az aprítót. Ha kicsi az aprítónk, egy tálban keverjük össze a hozzávalókat és 2 részletben végezzük el ezt a lépést. Tegyük hűtőbe, hagyjuk állni 20-25 percig. Vizes kézzel formázzunk belőle diónyi golyókat. Egy serpenyőben hevítsünk olajat és közepes lángon 5-6 perc alatt pirítsuk őket körbe. A serpenyőt, amiben a hagymát pirítottuk húzzuk vissza a tűzre. Szórjuk hozzá a köményt, keverjük el, majd öntsük rá a kockázott paradicsom konzervet. 1 dl vízzel öblítsük ki a dobozt, ezt is öntsük a serpenyőbe. Forraljuk 3-4 percig, majd ízesítsük balzsamecettel, chilivel, cukorral, worcestershire szósszal, borssal, sóval. Forraljuk össze.
A körethez a kölest és a zöldségeket borítsuk egy keverőtálba. Facsarjunk lrá ime levet, locsoljuk meg olíva olajjal, sózzuk, borsozzuk, alaposan keverjük össze. A paradicsomos babgolyókkal tálaljuk.