Babgolyók paradicsomosan, tavaszi kölessel

54522979_1517110515092839_4292113968836640768_n.jpg

Na! Azt kell mondjam, hogy itt a tavasz! Tudom, hogy ezzel nem mondok újat, de muszáj volt leírnom, hogy valóban igaznak, valósnak, tényszerűnek fogadjam el. Annyira még nem vagyok bátor, hogy méregdrága primőrökkel dolgozzak, de azt hiszem, hogy ezen a szinten némi újhagyma és pár szem hónapos retek senkinél sem fogja kiverni a biztosítékot. Ha meg igen, így jártam. Nem érdekel! Nálam ma hivatalosan is megkondultak a tavaszt jelző harangok, amiről remélem, hogy más is hallja és nem csak az én fejemben konganak! :) 

A golyókhoz:

4 ek étolaj

1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva

1 gerezd fokhagyma

7 ek zabpehely

50 dkg főtt vörösbab (itt 2 konzerv, lecsepegtetve)

1 csokor petrezselyemzöld, aprítva

egy cikk lime leve

frissen őrölt bors

chilipehely, chilipor ízlés szerint

A szószhoz:

3 ek étolaj

1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva

1 gerezd fokhagyma

fél tk őrölt római kömény

3 dl kockázott paradicsom (konzerv)

1 dl víz

3-4 ek worcestershire szósz

1 ek balzsamecet

1-2 tk nádcukor

só, frissen őrölt bors

chili ízlés szerint

A köleshez:

20 dkg köles

3-4 szál újhagyma, vékonyra karikázva

1 db kisebb kígyóuborka, hozzsában felezve, magja kikaparva, kockázva

1 csokor retek, szeletelve, kockázva

1 lime leve

3 ek olíva olaj

2 csokor pterzselyemzöld, aprítva

Tegyünk fel forrni 2 liter vizet. Sózzuk 1 tk sóval, főzzük meg benne a kölest 12-14 perc alatt. Szűrjük le, hideg vízzel hűtsük, csepegtessük le. Kezdjük el a gombócot. Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk olajat. Szórjuk rá a hagymát (én gombóc és az szósz hagymáját együtt pirítottam, ízesítettem fokhagymával, majd kettészedtem), finoman sózzuk. Pirítsuk 4-5 percig, majd reszeljük rá a fokhagymát. Kevergessük további fél percig, húzzuk le a tűzről. A zabpelyhet szórjuk egy nagyobb késes konyhai aprítóba, majd aprítsuk fél percig. Adjuk hozzá a gombóc összes hozzávalóját a fokhagymás hagyma felével együtt, majd kb. egy percig járassuk az aprítót. Ha kicsi az aprítónk, egy tálban keverjük össze a hozzávalókat és 2 részletben végezzük el ezt a lépést. Tegyük hűtőbe, hagyjuk állni 20-25 percig. Vizes kézzel formázzunk belőle diónyi golyókat. Egy serpenyőben hevítsünk olajat és közepes lángon 5-6 perc alatt pirítsuk őket körbe. A serpenyőt, amiben a hagymát pirítottuk húzzuk vissza a tűzre. Szórjuk hozzá a köményt, keverjük el, majd öntsük rá a kockázott paradicsom konzervet. 1 dl vízzel öblítsük ki a dobozt, ezt is öntsük a serpenyőbe. Forraljuk 3-4 percig, majd ízesítsük balzsamecettel, chilivel, cukorral, worcestershire szósszal, borssal, sóval. Forraljuk össze. 

A körethez a kölest és a zöldségeket borítsuk egy keverőtálba. Facsarjunk lrá ime levet, locsoljuk meg olíva olajjal, sózzuk, borsozzuk, alaposan keverjük össze. A paradicsomos babgolyókkal tálaljuk.