Nembolognai ragu zöldséges kölessel
Butaság lenne azt állítani, hogy ez a bolognai megtévesztésig hasonlít az eredetihez. Ilyen csacsiságot nem mernék kijelenteni. Azt már sokkal inkább, hogy sajnos sok étteremben ennél ezerszer szarabb ízű löttyöket adnak el pénzért és nézik hülyének a vendéget, aki jóhiszeműen megrendeli. Ebben a cuccban ugye nincsen hús, a marha ízét közelről sem ismeri. De a cél nem is a teljes leutánzás volt, sokkal inkább egy olyan dologra koncentráltam, ami számomra ezt a mediterrán ízvilágot a legjobban felidézi. Direkt nem tésztával ettem, mert ez ugye egy "nembolognai".
A raguhoz:
4 ek étolaj
1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva
3 gerezd fokhagyma
1 nagyobb (kb. 15 dkg) sárgarépa, nagylyukú reszelőn reszelve
kb. 15 dkg zellergumú, nagylyukú reszelőn reszelve
15 dkg hajdina
3 dl víz
25 dkg kockázott paradicsom (konzerv)
1 dl paradicsomlé
2 tk cukor
2 tk balzsamecet
2-3 ek friss bazsalikomlevél, csíkozva
só, frissen őrölt bors
20 dkg füstölt tofu, kockázva
pirított dió, durvára aprítva, chilipor
A köleshez:
20 dkg köles
4+4 ek olíva olaj
4-5 db brokkoli rózsa, vékonyra szeletelve
20 dkg cukkini, centisre kockázva
hegyes erős paprika, kockázva
só, frissen őrölt bors
pár csepp citromlé
Tegyünk fel forrni másfél liter vizet. Sózzuk negyed tk sóval, szórjuk bele a kölest, főzzük 13-14 percig. Szűrjük le, hideg vízzel öblítsük át, hagyjuk lecsepegni. Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk 4 ek étolajat. borítsuk rá a hagymát, finoman sózzuk, pirítsuk 4-5 percig. Reszeljük rá a fokhagymát, kevergessük további fél percig majd szórjuk rá a hajdinát. Pirítsuk 1-2 percig, majd forgassuk hozzá a répát és a zellert is. Ezzel is kevergessük 2-3 percet. Öntsünk rá 3 dl vizet, forraljuk fel, majd lefedve, közepes lángon főzzük 10-12 percig. Közben keverjü át 2-3-alkalommal. Adjuk hozzá a kockázott paradicsomot és a paradicsomlevet is, ízesítsük cukorral, balzsamecettel, főzzük 4-5 percig. Sózzuk, borsozzuk. Forgassuk hozzá a friss bazsalikomot is.
Egy kisebb serpenyőben hevítsünk 3 ek olajat és 3-4 perc alatt pirítsuk meg benne a tofut. Sóval, chilivel ízesítsük. Szedjük konyhai papírra. Locsoljunk a serpenyőben olíva olajat, borítsuk rá a zöldségeket és 3-4 perc alatt magas lángon pirítsuk meg. Sóval, borssal, citromlével ízesítsük. Keverjük a köleshez, locsoljuk meg 2-3 ek olíva olajjal. Tálaláskor a paradicsomos ragut szórjuk meg a tofuval és a dióval, adjuk mellé a zöldséges kölest.