Karalábés zöldborsófőzelék
Csak tudnám, hogy mitől lehet ennyire mennyei egy ilyen egyszerű és már-már puritán étel?! Nem is igazán kezdenék neki az analízisnek, csak egyszerűen hagyom eltelni bennem a boldogságot, miközben főzöm, eszem, falom, falatozom, lakomázom, ízlelem és a bimbóimat kényeztetem.
Hozzávalók:
1 evőkanál vaj
2 evőkanál olaj
1 közepes fej hagyma, finomra aprítva
3 gerezd fokhagyma
30 dkg tisztított karalábé, kockázva
70 dkg zöldborsó (mirelit, hideg vízben kiolavasztva)
2 nagy csokor petrezselyemzöld
4 dl víz
2 dl tejszín
2 csapott evőkanál keményítő
só, bors
2 db csirkecomb, csíkozva
3 ek szójaszósz
1 gerezd fokhagyma, reszelve
A vajat olvasszuk össze az olajjal, borítsuk rá a hagymát. Pároljuk 4-5 percig, reszeljük rá a fokhagymát, keverjük hozzá a karalábét, öntsünk rá fél dl vizet, főzzük 3 percig, majd adjuk hozzá a borsót.
Öntsük rá a vizet, a forralástól számítva főzzük 6-8 percig.
A petrezselymet aprítsuk apróra, keverjük össze a tejszínnel és a keményítővel, habarjuk be az alapot. Csak forraljuk össze, már ne forraljuk.
Sózzuk, borsozzuk.
A húst pácoljuk 1-2 órán át a szójás, fokhagymás pácban, majd kevés olajon, tűzforró serpenyőben pár perc alatt pirítsuk készre. Szórhatjuk chilipehellyel.