Bablabda paradicsomos-tejszínes karfiollal

55505738_332669020600102_7535991570802147328_n.jpg

Első körben még úgy volt, hogy töltött káposztát főzök. Aztán módosítottam a menüt kelkáposzta főzelékre, fasírttal. Majd beugrott a kolbász is egy röpke ötlet gyanánt, de a végén mindebből jóformán semmi sem valósult meg. Arra már nem is emlékszem, hogy a karfiol mikor lett főszereplő egyátalán. Ami durva, hogy mindez alig egy perc alatt alakult, formálódott és öltött a fejemben végleges formát. Néha megijedek ezektől a csapongó gondolatoktól, de amíg ilyen lesz a végeredmény, nem aggódom. 

A raguhoz:

4 ek étolaj

1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma

2 tk sűrű paradicsompüré

1 tk currypor

50 dkg karfiol, kisebb rózsákra szedve

3 dl víz

5 dkg vaj

2 dl tejszín

só, frissen őrölt bors

tálaláshoz friss koriander, chilipehely

A bablabdához:

3 ek étolaj

1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva

1 gerezd fokhagyma

1 tk pirospaprika (ha van rá mód, füstölt)

1 tk paradicsompüré

egész, pirított köménymag (elhagyható)

25 dkg főtt vörösbab (konzerv lecsepegtetve)

2 ek étkezési keményítő

2 ek rizsliszt

chilipor

Készítsük el a ragut. Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk. Ráborítjuk a hagymát (én együtt pirítom le a babhoz használt hagymával, fokhagymával együtt, majd a felét kiveszem), finoman sózzuk. 4-5 percig pirítjuk, rárszeljük a fokhagymát, megszórjuk curryval, paradicsomopürét adunk hozzá majd alaposan lepirítjuk. Arra azért vigyázzunk, hogy ne égjen meg. Beleforgatjuk a karfiolt, majd felöntjük a vízzel. Átkeverjük, majd közepes lángon lefedve 12-14 percig főzzük. Közben többször átforgatjuk. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl. Ha a rózsák szára még ellenáll egy villának, de már átbökhető, akkor jó. Adjuk hozzá a vajat és a tejszínt, forraljuk 2-3 percig. Sózzuk, borsozzuk ha kell. Amíg puhul a karfiol összeállítjuk a bablabdát. Egy serpenyőben hevítsünk olajat, borítsuk rá a hagymát, finoman sózzuk, pirítsuk 4-5 percig. Reszeljük rá a fokhagymát, szórjuk meg paprikával. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg. Egy késes konyhai aprítóbat borítjuk a babot és a fűszeres hagymát is. Paradicsompürével, chilivel, köménnyel, sóval ízesítjük majd fél perc alatt krémesre pürésítjük. Egy kanállal hozzákeverjük a lisztet és a keményítőt, fél órára hűtőbe tesszük. Vizes kézzel golyókat formázunk belőle, majd a korábban használt seprenyőben kevés olajon pár perc alatt körbepirítjuk a labdákat. Bármilyen rizzsel (itt jázmin), friss korianderrel tálaljuk. Utólag megszórnám pirított mogyoróval is.