Bablabda paradicsomos-tejszínes karfiollal
Első körben még úgy volt, hogy töltött káposztát főzök. Aztán módosítottam a menüt kelkáposzta főzelékre, fasírttal. Majd beugrott a kolbász is egy röpke ötlet gyanánt, de a végén mindebből jóformán semmi sem valósult meg. Arra már nem is emlékszem, hogy a karfiol mikor lett főszereplő egyátalán. Ami durva, hogy mindez alig egy perc alatt alakult, formálódott és öltött a fejemben végleges formát. Néha megijedek ezektől a csapongó gondolatoktól, de amíg ilyen lesz a végeredmény, nem aggódom.
A raguhoz:
4 ek étolaj
1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma
2 tk sűrű paradicsompüré
1 tk currypor
50 dkg karfiol, kisebb rózsákra szedve
3 dl víz
5 dkg vaj
2 dl tejszín
só, frissen őrölt bors
tálaláshoz friss koriander, chilipehely
A bablabdához:
3 ek étolaj
1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva
1 gerezd fokhagyma
1 tk pirospaprika (ha van rá mód, füstölt)
1 tk paradicsompüré
egész, pirított köménymag (elhagyható)
25 dkg főtt vörösbab (konzerv lecsepegtetve)
2 ek étkezési keményítő
2 ek rizsliszt
chilipor
só
Készítsük el a ragut. Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk. Ráborítjuk a hagymát (én együtt pirítom le a babhoz használt hagymával, fokhagymával együtt, majd a felét kiveszem), finoman sózzuk. 4-5 percig pirítjuk, rárszeljük a fokhagymát, megszórjuk curryval, paradicsomopürét adunk hozzá majd alaposan lepirítjuk. Arra azért vigyázzunk, hogy ne égjen meg. Beleforgatjuk a karfiolt, majd felöntjük a vízzel. Átkeverjük, majd közepes lángon lefedve 12-14 percig főzzük. Közben többször átforgatjuk. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl. Ha a rózsák szára még ellenáll egy villának, de már átbökhető, akkor jó. Adjuk hozzá a vajat és a tejszínt, forraljuk 2-3 percig. Sózzuk, borsozzuk ha kell. Amíg puhul a karfiol összeállítjuk a bablabdát. Egy serpenyőben hevítsünk olajat, borítsuk rá a hagymát, finoman sózzuk, pirítsuk 4-5 percig. Reszeljük rá a fokhagymát, szórjuk meg paprikával. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg. Egy késes konyhai aprítóbat borítjuk a babot és a fűszeres hagymát is. Paradicsompürével, chilivel, köménnyel, sóval ízesítjük majd fél perc alatt krémesre pürésítjük. Egy kanállal hozzákeverjük a lisztet és a keményítőt, fél órára hűtőbe tesszük. Vizes kézzel golyókat formázunk belőle, majd a korábban használt seprenyőben kevés olajon pár perc alatt körbepirítjuk a labdákat. Bármilyen rizzsel (itt jázmin), friss korianderrel tálaljuk. Utólag megszórnám pirított mogyoróval is.