Lime-os karalábéfőzelék medvehagymás csicserifasírttal
Kevés ennél idényszerűbb ételt tudok most mondani. Jó-jó! Tudom! A karalábéra várni kell még, de ennyi szerintem simán belefér. Ettől még senki sem fog a pokolra jutni. Ha mégis, a fasírtba kevert medvehagyma majd mindenféle gonosz szörnytől megvéd! :) Ha valaki nem bírja a medvehagymát, adjon hozzá 2-3 csokor petrust és friss koriandert. Tökmindegy, csak zöld legyen, mert attól igazán tavaszi, attól igazán szexi és merész! :)
A főzelékhez:
4 ek étolaj
1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva
1 gerezd fokhagyma
4 db nagy, zsenge fej karalábé, kockázva
7 dl víz
2 dl tejszín
2 ek étkezési keményítő
só, frissen őrölt bors
fél lime reszelt héja
1 cikk lime leve
tálaláshoz friss petrus, pirított magok
A csicserifasírthoz:
25 dkg főtt csicseriborsó, lecsepegtetve
1 kisebb fej vöröshagyma, finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma
8-10 medvehagyma levél durvára vágva
1 csokor friss petrezselyemzöld, durvára vágva
2 ek olíva olaj
chili ízlés szerint
fél tk őrölt római kömény
3 ek rizsliszt
fél lime leve
só, frissen őrölt bors
olaj a sütéshez
Ha együtt szeretnénk enni a két ételt, kezdjük a fasírttal, mert a masszát pár órát hűteni kell. Akár előző nap is előkészíthető. A fasírt hozzávalóit keverjük össze egy keverőtálban, majd késes konyhai aprítóval dolgozzuk masszává. Fedjük le és 1-2 órára tegyük hűtőbe. Vizes kézzel fomázzunk fasírtokat, majd forró serpenyőben 2-3 ek olajon közepes lángon 4-4 perc alatt süssünk rá kérget. A főzelékkel tálaljuk.
A főzelékhez egy lábosban hevítsünk olajat. Szórjuk rá a hagymát, finoman sózzuk majd pirítsuk 4-5 percig. Locsoljuk meg egy-egy kanál vízzel, hogy gyorsabban piruljon. Reszeljük rá a fokhagymát, keverjük hozzá a karalábét majd öntsük fel vízzel. Forraljuk fel, majd lefedve nagyjából 12-13 perc alatt főzzük puhára a zöldséget. A tejszínt keverjük egy kisebb tálban csomómentesre a keményítővel, adjunk hozzá 2-3 kanál levet a főzelékből majd sűrítsük be vele az alapot. Már ne forraljuk, csak melegítsük össze. Sóval, borssal, lime levével, héjával ízesítsük. Tálaláskor szórjuk meg petrussal, pirított magokkal.