Lime-os karalábéfőzelék medvehagymás csicserifasírttal

55931033_344597656403507_6078681700953489408_n.jpg

Kevés ennél idényszerűbb ételt tudok most mondani. Jó-jó! Tudom! A karalábéra várni kell még, de ennyi szerintem simán belefér. Ettől még senki sem fog a pokolra jutni. Ha mégis, a fasírtba kevert medvehagyma majd mindenféle gonosz szörnytől megvéd! :) Ha valaki nem bírja a medvehagymát, adjon hozzá 2-3 csokor petrust és friss koriandert. Tökmindegy, csak zöld legyen, mert attól igazán tavaszi, attól igazán szexi és merész! :) 

A főzelékhez:

4 ek étolaj

1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva

1 gerezd fokhagyma

4 db nagy, zsenge fej karalábé, kockázva

7 dl víz

2 dl tejszín

2 ek étkezési keményítő

só, frissen őrölt bors

fél lime reszelt héja

1 cikk lime leve

tálaláshoz friss petrus, pirított magok

A csicserifasírthoz:

25 dkg főtt csicseriborsó, lecsepegtetve

1 kisebb fej vöröshagyma, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma

8-10 medvehagyma levél durvára vágva

1 csokor friss petrezselyemzöld, durvára vágva

2 ek olíva olaj

chili ízlés szerint

fél tk őrölt római kömény

3 ek rizsliszt

fél lime leve

só, frissen őrölt bors

olaj a sütéshez

Ha együtt szeretnénk enni a két ételt, kezdjük a fasírttal, mert a masszát pár órát hűteni kell. Akár előző nap is előkészíthető. A fasírt hozzávalóit keverjük össze egy keverőtálban, majd késes konyhai aprítóval dolgozzuk masszává. Fedjük le és 1-2 órára tegyük hűtőbe. Vizes kézzel fomázzunk fasírtokat, majd forró serpenyőben 2-3 ek olajon közepes lángon 4-4 perc alatt süssünk rá kérget. A főzelékkel tálaljuk. 

A főzelékhez egy lábosban hevítsünk olajat. Szórjuk rá a hagymát, finoman sózzuk majd pirítsuk 4-5 percig. Locsoljuk meg egy-egy kanál vízzel, hogy gyorsabban piruljon. Reszeljük rá a fokhagymát, keverjük hozzá a karalábét majd öntsük fel vízzel. Forraljuk fel, majd lefedve nagyjából 12-13 perc alatt főzzük puhára a zöldséget. A tejszínt keverjük egy kisebb tálban csomómentesre a keményítővel, adjunk hozzá 2-3 kanál levet a főzelékből majd sűrítsük be vele az alapot. Már ne forraljuk, csak melegítsük össze. Sóval, borssal, lime levével, héjával ízesítsük. Tálaláskor szórjuk meg petrussal, pirított magokkal.