Szexi tavaszfőzelék

60185039_1324269164378054_8378300327597703168_n.jpg

Mi mást egyen ilyenkor egy zöldségimádó? Hát persze, hogy spárgát és karalábét, no meg némi zöldborsót is, amire tudom, hogy még kicsit várni kell. Ez itt most mirelit, de ennyit szerintem bőven megengedhetek. Ez egy régebbi főzelékem egyszerűsített változata, ami így is pont annyira komplex és ízletes, mint az 5 évvel ezelőtti kurkumás elődje. Néha az ételeknek is jót tesz egy kis ráncfelvarrás, nemcsak azoknak, akik plasztikai sebészek kése alá fekszenek. 100% tavasz. Ennyikeh! :) 

3+2 ek olívaolaj

2-3 szál újhagyma, vékonyra karikázva

1 gerezd fokhagyma, reszelve

2-3 fej karalábé, kockázva

20-30 dkg (fél csomag) zöld spárga (a szár alsó, fás része levágva, zsenge szára karikázva, feje egészben hagyva)

30 dkg zsenge zöldborsó, fejtve (lehet mirelit is, kiolvasztva)

4-5 dl alaplé

1 dl tejszín

1 púpozott ek étkezési keményítő

2 csokor friss petrezselyemzöld, aprítva

só, frissen őrölt bors, chilipehely

pár csepp lime leve

Egy lábosban közepes lángon hevítsünk olajjal. Dobjuk rá a hagymát, finoman sózzuk és kevergessük 2-3 percig. Reszeljük rá a fokhagymát, kevergessük pár másodpercig. Borítsuk rá a karalábét pár kanál eleplével és pároljuk 3-4 percig, majd öntsük rá az alaplevet. Fedjük le és 12-13 perc alatt főzzük puhára. A tizedik perc környékén adjuk hozzá a borsót is. Közben egy serpenyőben hevítsünk olajat, majd szórjuk rá a felkarikázott spárgaszárat. A fejeket tegyük félre. Finoman sózzuk és 1 percig kevergessük. Adjuk hozzá a fejeket is, locsoljuk meg egy-két kanál vízzel és pároljuk további 2 percig. Frissen őrölt borssal fűszerezzük. Ha megvagyunk, forgassuk az egészet a megfőtt főzelékalaphoz. A keményítőt egy kisebb keverőtálban keverjük csomómentesre a tejsznnel, majd sürítsük be vele a főzeléket. Az egyik csokor petrezselymet pürésítsük össze fél dl főzőlével, majd keverjük az alaphoz.. Sózzuk, borsozzuk, chilipehellyel, pár csepp lime levével ízesítsük. Petrussal tálaljuk. 

Zerofoodwaste tipp: a spárga szárából, hagyma leveleiből, karalábé héjából, petrezselyem szárából főzzünk alaplevet és ezzel tegyük még ízletesebbé a főzeléket. Így nem vész kárba a zöldségek levágott része és a kaja is finomabb lesz.