Lencsés-joghurtos sültzöldség-saláta
Szeretem a sült zöldséget. Van, amikor a legnagyobb nyári kánikulában is nekiállok bekapcsolni a sütőt, mert muszáj ennem. Mit számít abban a hőségben az a pár plusz fok? Ma is megkívántam, éppen csak nassoltam volna valamit. Tudjátok, mint régen a Ferrero reklámban az Úri nő a luxuskocsi hátső ülésén. Mondjuk itt nem volt sem luxus, sem úrizálás. Csak némi zöldség, egy doboz lencse és a mérhetetlen vágy. A végeredmény jelez egy kicsit tavaszt jelez, de azért még van benne némi télies hangulat is.
Hozzávalók:
A zöldséghez
négy szál sárgarépa, másfél-két centis darabokra vágva
két fej karalábé, másfél-két centis darabokra vágva
egy csokor retek, nagyobb szemek felezve, kisebbek egészban hagyva
négy evőkanál étolaj
negyed teáskanál só
chilipehely vagy chilipor ízlés szerint
A dresszinghez
egy deci natúr joghurt
két evőkanál olívaolaj
egy teáskanál mustár
harminc dkg főtt lencse - itt konzerv, lecsepegtetve
só, frissen őrölt bors
egy csokor friss petrezselyemzöld
két evőkanál pirított mandula vagy dió vagy mogyoró vagy szotyi
A sütőt melegítsük elő a kétszázharminc fokra. A zöldségeket tegyük keverőtálba, locsoljuk meg olajjal, sózzuk, szórjuk meg chilipehellyel vagy erőspaprikával. Alaposan forgassuk össze, majd borítsuk sütőpapírral bélelt tepsire. Toljuk be a sütőbe és süssük kb. harminöt-negyven percig. Félidőnél óvatsoan keverjük át. Hagyjuk langyosra hűlni. A joghurtot keverjük össze egy tálban a mustárral és az olívaolajjal, majd forgassuk bele a lecsepegtett lencsét és a zöldségeket. Friss petrezselymmel, borssal és durvára vágott pirított mandulával tálaljuk. Ennyi.