Lencsés-joghurtos sültzöldség-saláta

160657349_308413293958039_4878866693638497638_n.jpg

Szeretem a sült zöldséget. Van, amikor a legnagyobb nyári kánikulában is nekiállok bekapcsolni a sütőt, mert muszáj ennem. Mit számít abban a hőségben az a pár plusz fok? Ma is megkívántam, éppen csak nassoltam volna valamit. Tudjátok, mint régen a Ferrero reklámban az Úri nő a luxuskocsi hátső ülésén. Mondjuk itt nem volt sem luxus, sem úrizálás. Csak némi zöldség, egy doboz lencse és a mérhetetlen vágy. A végeredmény jelez egy kicsit tavaszt jelez, de azért még van benne némi télies hangulat is. 

Hozzávalók:

A zöldséghez

négy szál sárgarépa, másfél-két centis darabokra vágva

két fej karalábé, másfél-két centis darabokra vágva

egy csokor retek, nagyobb szemek felezve, kisebbek egészban hagyva

négy evőkanál étolaj

negyed teáskanál só

chilipehely vagy chilipor ízlés szerint

A dresszinghez

egy deci natúr joghurt

két evőkanál olívaolaj

egy teáskanál mustár

harminc dkg főtt lencse - itt konzerv, lecsepegtetve

só, frissen őrölt bors

egy csokor friss petrezselyemzöld

két evőkanál pirított mandula vagy dió vagy mogyoró vagy szotyi

 

A sütőt melegítsük elő a kétszázharminc fokra. A zöldségeket tegyük keverőtálba, locsoljuk meg olajjal, sózzuk, szórjuk meg chilipehellyel vagy erőspaprikával. Alaposan forgassuk össze, majd borítsuk sütőpapírral bélelt tepsire. Toljuk be a sütőbe és süssük kb. harminöt-negyven percig. Félidőnél óvatsoan keverjük át. Hagyjuk langyosra hűlni. A joghurtot keverjük össze egy tálban a mustárral és az olívaolajjal, majd forgassuk bele a lecsepegtett lencsét és a zöldségeket. Friss petrezselymmel, borssal és durvára vágott pirított mandulával tálaljuk. Ennyi.