Paradicsomos krumplifőzelék, skót tojással
Imádom a krumplifőzeléket, minden héten meg tudnám enni. Olcsó, gyorsan elkészül és nem is nagyon lehet elrontani. Talán csak azzal lehet elkövetni hibát, ha az ember túlfőzi a krumplit. Persze a világ akkor sem omlik össze, csak fogni kell egy botmixert és az egészet le kell pürésíteni. Na bumm, lesz belőle krémleves. Az íz megmarad, éppen csak az állag változik. Ez most egy paradicsomos verzió, ami nem ördögtől való, érdemes kipróbálni. Kellemesen fűszeres, enyhén keleties beütéssel. Ajánlom a főzelék-szkeptikusoknak, mert ezzel a változattal minden kétkedő szájat be lehet tömni. Puszik. #szatmáriferi #ferkóvalazélet #primakonyha Fotó: #racztomka
Hozzávalók:
A főzelékhez
három evőkanál étolaj
egy közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva
egy gerezd fokhagyma
negyed teáskanál őrölt római kömény
1 kg tisztított krumpli, két centisre kockázva
5 deci víz vagy alaplé
két dl sűrű paradicsomlé, passata
egy db babérlevél
negyed teáskanál só
chili ízlés szerint
A skót tojáshoz:
40 dkg darált sertéshús
4 db ötperces lágy tojás
egy gerezd fokhagyma
negyed teáskanál őrölt kömény
késhegynyi őrölt rozmaring
negyed teáskanál mustár
egy csokor friss petrezselyemzöld, finomra aprítva
só, frissen őrölt bors
A panírhoz:
két db tojás
10 dkg liszt
10 dkg zsemlemorzsa
bő olaj a sütéshez
1.Egy két-három literes edényben közepes lángon hevítsünk olajat. Borítsuk rá a hagymát, finoman sózzuk majd pirítsuk négy-öt percig. Reszeljük rá a fokhagymát, fűszerezzük őrölt római köménnyel, kevergessük további fél percet majd forgassuk hozzá a krumplit.
2. Öntsük rá a vizet és a paradicsomlevet, sózzuk negyed teáskanál sóval, borsozzuk, dobjuk bele a babérlevelet majd lefedve, a forrástól számítva tizenkét-tizenhárom perc alatt főzzük készre. Közben többször keverjük át, hogy ne égjen le.
3. Egy merőkanálnyit szedjünk ki egy hengeres mérőedénybe, botmixerrel pürésítsük össze, majd keverjük vissza az alaphoz.
Ízesítsük sóval, borssal, pici chilivel.
4. Forraljunk vizet, tegyük bele a tojásokat és öt percig főzzük őket. Szedjük hideg vízbe, majd óvatosan pucoljuk meg.
5. A skót tojás hozzávalóit keverjük össze egy keverőtálba, osszuk négy egyenlő golyóra. A golyókat lapítsuk fél centi vastag lepénnyé, tegyünk a közepükre egy-egy tojást, majd óvatosan csomagoljuk be őket. A labdákat hagyományos módon panírozzuk be, majd száznyolcvan fokos, bő olajban süssük aranybarnára.