Spárgás tavaszfőzelék, csirkenyárssal

180920705_487078875822084_8723432268810784338_n.jpgFotó: Rácz Tamás Recept: Prímakonyha 

Nem is emlékszem, hogy mikor kellett utoljára ennyit várni a spárgaszezonra?! Azt mondják, hogy a természetben most minden két hét csúszással van. Mondjuk mihez képest? Mert például az eszemet sem tudom, hogy mikor volt az ideitől eltekintve orgona anyák napján. Vagy tíz éve? Még szerencse, hogy nincs klímaváltozás....Na mindegy. Én nem tudok várni és elkezdem a szezont, első körben egy klassz főzelékkel! 

 

Hozzávalók:

A főzelékhez

3 evőkanál étolaj

2-3 szál újhagyma, vékonyra karikázva

1 gerezd fokhagyma, reszelve

2-3 fej karalábé, kockázva

20-30 dkg (fél csomag) zöld spárga (a szár alsó, fás része levágva, zsenge szára karikázva, feje egészben hagyva)

30 dkg zsenge zöldborsó, fejtve (lehet mirelit is, kiolvasztva)

4-5 dl alaplé vagy víz

1 dl tejszín

1 púpozott ek étkezési keményítő

2 csokor friss petrezselyemzöld, aprítva

só, frissen őrölt bors, chilipehely

pár csepp lime leve

A csirkenyárshoz

30 dkg csirkemell filé, szeletelve, másfél centis csíkokra vágva

2-3 evőkanál étolaj

só, frissen őrölt bors

egy cikk lime leve

 

1.Egy lábosban közepes lángon hevítsünk olajat. Borítsuk rá a hagymát, finoman sózzuk és kevergessük 2-3 percig. Reszeljük rá a fokhagymát, kevergessük pár másodpercig.

2.Borítsuk rá a karalábét, locsoljunk alá pár kanál alaplevet vagy vizet és pároljuk 3-4 percig, majd öntsük rá a többi alaplevet is. Fedjük le és 12-13 perc alatt főzzük puhára. A tizedik perc környékén adjuk hozzá a borsót is.

3.Közben egy serpenyőben hevítsünk olajat, majd szórjuk rá a felkarikázott spárgaszárat. A fejeket tegyük félre. Finoman sózzuk és 1 percig kevergessük. Adjuk hozzá a fejeket is, locsoljuk meg egy-két kanál vízzel és pároljuk további 2 percig. Frissen őrölt borssal fűszerezzük. Ha megvagyunk, forgassuk az egészet a megfőtt főzelékalaphoz.

4.A keményítőt egy kisebb keverőtálban keverjük csomómentesre a tejszínnel, majd sűrítsük be vele a főzeléket. Az egyik csokor petrezselymet pürésítsük össze fél dl vízzel, majd keverjük az alaphoz. Sózzuk, borsozzuk, chilipehellyel, pár csepp lime levével ízesítsük.

5.A csirkemell csíkokat sózzuk, borsozzuk, majd szúrjuk fel őket egy-egy nyársra. Egy serpenyőben hevítsünk olajat, majd hat-hét perc alatt süssük benne készre a nyársakat. Pár csepp lime levével tegyük pikánsabbá.

A főzeléket a nyársakkal és friss petrezselyemml tálaljuk.