Currys-répás babfőzelék
PASZULY! Csupa nagybetűvel. Azt is mondhatnám, hogy a szegény ember fehérjéje. Ritkán találkozom éttermekben babfőzelékkel. Olyan ritkán főzzük, kicsit mintha ciki lenne. Bezzeg a chilisbab, az persze menő meg divatos étel. Én most javítok a statisztikán, rittyentettem egy kellemes verziót, amolyan ferisen. Indítványozom, hogy rántsuk ki a menzák sötét világából és szabadítsuk rá a világra, hogy megkapja végre a neki járó reflektorfényt.
Hozzávalók:
30 dkg szárazbab, fél napig áztatva
4 ek olaj
3 gerezd fokhagyma
1 közepes fej hagyma, finomra aprítva
3 tk currypor
2 tk római kömény
Chilipehely ízlés szerint
30 dkg sárgarépa, másfél centisre kockázva
1,5 dl tejföl
2 tk keményítő
Só, 3 db babérlevél
Tálaláshoz friss koriander
Én a beáztatott babot átmostam, csepegtettem, majd feltettem főni 1 liter vízben a babérlevéllel. Sóztam fél tk sóval. Ezt nagyjából ¾ órán keresztül lefedve, közepes lángon főztem. Az időt persze babja válogatja. Az a lényeg, hogy amolyan majdnem kész állagúra főzöm. Folyamatosan ellenőrizni kell a vizet, hamar elfő.
Egy másik lábosban az olajon 4-5 percig pirítom a hagymát, ráreszeltem a fokhagymát, fűszerzeztem, fél percig kevergettem. Belekevertem a répát, további 2 perc kevergetés, ment hozzá az előfőzött bab a lével együtt, felöntöttem annyi vízzel, amennyi egy kellemes, sközepesen űrű leves állagát adja.
Készre, puhára főztem további 15-20 perc alatt. A tejfölt kikevertem a keményítővel és 2-3 kanál főzőlével, majd besűrítettem vele a főzit. Korianderrel tálaltam.