SzatmáriFeri

2013.nov.19.
Írta: szatmariferi 3 komment

Citromos-tormás burgonyafőzelék vajas zellerszárral

1394376_10202627065424469_1500505788_n.jpg

Miután sikerült "lejönnöm" a currys lencsefőzelékről egy kicsit lágyabb főzeléket kívántam. Nem akartam sokáig pepecselni, így most nem sütöttem semmit, éppen csak egy kicsit átpirítottam némi szárzellert egy kevés vajon. A hétvégi nagyon jól sikerült Restaurant Day-ről maradt némi friss koriander (tonnányi) így arra gondoltam, hogy korianderfőzeléket főzök. Mivel ez túl egyszerű lett volna, muszáj volt találnom egy másik pofonegyszerű változatot, ami kevésbé macerás. A krumpli ilyenkor mindig jó választás, főleg ha az ember biztosra akar menni. Volt még itthon tormám, a citrom meg amúgy is télen-nyáron kéznél van, szóval csak összehoztam őket egy tányérban és ez lett belőle. Pikáns, téli, laktató. A koriandertől és a citromtól egészen elegáns lett ez a szürke eminenciás. 

Recept

80 dkg burgonya kockázva

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

1 gerezd fokhagyma reszelve

1 babérlevél

3 cm friss, reszelt torma

cél citrom reszelt héja és kifacsart leve

7 dl alaplé vagy víz

1 dl joghurt

1 csapott ek étkezési keményítő

só, bors

2 rúd zellerszár

fél ek vaj

1 ek olíva olaj

friss koriander vagy petrezselyem

csilipehely

A hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem, finoman sózom. Hozzáreszelem a fokhagymát, ráborítom a krumplit és felengedem az alaplével. Beledobom a babért, sózom, borsozom és fedő alatt 10-12 perc alatt puhára főzöm. Ezalatt a felkarikázott zellert egy serpenyőben fél evőkanál vaj és egy evőkanál olaj keverékében 7-8 perc alatt megsütöm, finoman sózom. Ellenőrzöm a főzeléket és a 10. percnél bereszelem a tormát és a citromhéjat és tovább főzöm. Ha kész, egy merőkanálnyit kiveszek, pürésítem, majd visszaöntöm az alaphoz. A joghurtot egy evőkanál étkezési keményítővel és fél dl vízzel csomómentesre keverem és besűrítem vele a főzeléket. Citromlével, borssal és ha kell sóval ízesítem. Friss korianderrel és olíva egy újabb csavart vihetek bele. 

A facebook-on is ott vagyok!

Paradicsomos-zelleres babfőzelék

1456736_10202599387572540_261555714_n.jpg

Nem vagyok nagy babos, de ez a "bloody mary" style még engem is meglepett. Neeem, tudom, hogy nem találtam fel a spanyolviszat, de a hagymás-paradicsomos babot kicsit átvariálva még nekem is meglepetést okozott ez a verzió. Nincs semmi bajon a vörösbabbal, de úgy gondoltam, hogy ehhez az ételhez a nagyobb szemű, márványozott salátababok jobban mutatnak majd. Kérdeztem Józsit, hogy mit szól ehhez, de azt mondta, hogy szerinte minden csak ízlés és nyitottság kérdése. Mivel nyitottnak elég nyitott vagyok és szeretek kísérletezni is, úgy döntöttem, hogy belevágok. A babokat beáztattam és több, mint egy napig a vízben hagytam őket. Na, nem szándékosan, de annyi minden történt egyszerre, hogy megfeledkeztem róluk. Ártani nem ártott, de a hosszú áztatás sem célszerű, mert teljesen kiázik belőle minden, ami amúgy megadná a savát meg a borsát. Az ízesítésen sokat gondolkodtam, igyekeztem ezt a főzeléket is valamilyen különleges környezetbe tenni. Extrémebbnél-extrémebb verziók ugrottak be, de a végén maradtam a jól bevált, paradicsomos ízvilágnál. Tettem bele egy kis zellert, némi római köményt és akkor beugrott, hogy mi lenne, ha öntenék hozzá egy kis vodkát is, persze szigorúan csak az íze kedvéért. Nem állítom, hogy enélkül kár nekilátni, de ha már Bloody Mary főzeléket főzünk, a vodka nem maradhat ki belőle. Ami viszont kötelező hozzá az a citrom és a friss petrezselyemzöld. Ezek nélkül csak egy egyszerű paradicsom bab lenne, de velük egy új dimenzióba kerülhet ez az átkozott bab. 

Recept 3-4 főre

1 kg salátabab (nagy szemű,lilásan márványozott)

1 nagy fej vöröshagyma

3-4 ek olaj

3 gerezd fokhagyma

2 kisebb babérlevél

3 dl paradicsomlé

3 rúd szárzeller

1,2 l alaplé vagy víz

fél tk cukor

1 tk őrölt római kömény

fél dl vodka (elhagyható)

só, bors

nagy csokor friss petrezselyemzöld

fél citrom reszelt héja és kifacsart leve

A babot minimum egy éjszakára áztassuk be bő vízbe. Öblítsük le. A finomra aprított vöröshagymát dinszteljük üvegesre, finoman sózzuk. Reszeljük hozzá a fokhagymát majd borítsuk rá a babot, öntsük fel az alaplével, sózzuk fél tk sóval, adjuk hozzá a római köményt és közepes lángon,fedő alatt bő egy órán keresztül fűzzük. Ezt az időt nagyban befolyásolja a bab mérete és az áztatás hossza is, így érdemes rá-rá nézni. Ha már majdnem puha, öntsük hozzá a paradicsomlevet és a vodkát, a felkarikázott zellerszárakat, keverjük össze, sózzuk, cukrozzuk, borsozzuk és főzzük készre. Az a lényeg, hogy a babok ne nyíljanak szét, maradjanak egészben a héjukban. Egy merőkanálnyi babot és ugyanennyi levet vegyünk ki és pürésítsük, majd keverjük vissza az alaphoz. A petrezselyemzöldet aprítsuk össze és a felét forgassuk a főzelékhez. Reszeljük bele a citrom héját és facsarjuk bele a levét is. Forraljuk össze és ha kell sózzuk, borsozzuk. 

A facebook-on is ott vagyok!

Currys-sárgarépás lencsefőzelék

7680_10202552097110308_1392224044_n.jpg

Harmadik napja nem tudom abbahagyni ezt a főzeléket. Na, nem azért mert annyit főztem belőle, hanem azért, mert már harmadszor főzöm teljesen önszántamból. Talán én ezzel jelzem magam felé, hogy megjött a tél. Két napja már a fűtést is bekapcsoltam és két napja érzem azt is, hogy kedvem lenne téli álmot aludni. Szófogadó medve módjára bevackolódni az egyik szoba meleg sarkába és ki sem kelni onnan, mondjuk március közepéig. Amíg ezen elmélkedem, ránézek az elkészült kajafotóra és rájövök, hogy nem is lenne annyira jó, ha kihagynám ezt a pár hideg hónapot. Talán nem véletlen, hogy nekünk nem adatott meg ez a genetikailag kódolt állapot. Aludni! Na persze! Én meg mondjak le a színes őszi-téli zöldségekről? Azt már nem! Fogom az egyiket, mondjuk a répát, jól megsütöm, majd összehozom a lencsével. Külön-külön is jók, de együtt toronymagasan verik a lécet. Ha jobban belegondolok, akkor a curry és a mustár már csak pofátlan kísérői ennek az amúgy is nyerő párosnak.  Ezek a medvék mekkora lúzerek! :)

Recept 2 főre

30 dkg megmosott lencse

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 cm friss, reszelt gyömbér

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

1 csapott ek currypor

1 babérlevél

1 tk római kömény

1 ek mustár

másfél liter alaplé vagy víz

A répához:

30 dkg kockázott sárgarépa

3 ek olaj

fél tk só

késhegynyi currypor

csipet chilipor

A sütőt előmelegítjük 220-230 fokra. A répát egy kisebb zacskóba tesszük. A 3 ek olajat, a késhegynyi curryt a sót és chilit egy kisebb tálban összekeverem és a répára öntöm. Alaposan összerázom és sütőpapírral kibélelt lemezre öntöm. 10-12 percig sütöm. Közben a finomra aprított hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem. Ráreszelem a gyömbért, fokhagymát, hozzáadom a curryt és a római köményt és alaposan összeforgatom. Ráborítom a lencsét, átforgatom majd felöntöm az alaplével. Beledobom a babért, finoman sózom, majd fedő alatt 40-45 perc alatt készre főzöm. Ezután egy merőkanálnyit kiveszek belőle, pürésítem majd visszaöntöm az alaphoz. Belekeverem a mustárt, sózom, ha kell és a répával tállom. Friss petrezselyemmel, pár csepp citromlével frissíthetem.

A facebook-on is ott vagyok.

Csicsókafőzelék rukkola pesztóval

1390572_10202512738566369_445049314_n.jpg

Próbáltam egy ideig távol tartani magamat a csicsóka-ügytől, de mára beláttam, hogy ez nem mehet így tovább. A piacon minden pulton ott van, egyre több étterem ajánlatában jelentkezik ilyen-olyan formában és ha már a lelkes főzelék főző blogolvasók is arról számolnak be, hogy csicsókát főznek, akkor elérkezettnek láttam az időt, hogy én is csatlakozzak ehhez a népes rajongótáborához. Az már csak hab volt a tortán, hogy pont ma olvastam valahol, hogy a new york-i trenddiktálók is nagy jövőt jósolnak neki. Nem csoda, hiszen nagyon sokoldalú, kellemesen édeskés, gesztenyés íze szinten mindennel nagyon jól harmonizál. Remek leveseket, ízesített pürét, sós desszerteket, köreteket készíthetünk belőle. Citrommal, naranccsal is összehozható, mert a savakat is jól bírja. Nem is beszélve arról, hogy tőlünk nyugatabbra divatos gyógynövényként tartják számon. Például azért is hasznos, mert szénhidrát tartalma nem emeli meg a vér inzulinszintjét, így cukorbetegek is bátrabban fogyaszthatják. Ha rászánjuk magunkat arra, hogy elkészítjük, érdemes megkóstolni nyersen is, mert úgy is igen kiváló. Szóval ezen ismeretek birtokában senki sem lepődhet meg azon, hogy főzelékként is megállta a helyét. Ezt tanúsíthatom. Sajnos elég agresszívan hat az emésztésre, ezért sokan messziről elkerülik. Nem tudom megmagyarázni, hogy miért vártam vele eddig, de ami nem késik alapon örülök, hogy idén is eljött a szezonja. A csicsóka jó! Sütve még jobb! És ha valami ennyire jó, abból jusson mindenkinek. 

Recept 2-3 főre

másfél kg csicsóka

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

fél liter alaplé

1 dl olaj

1 tk currypor

fél tk só

1 lime leve

A pesztóhoz

1 marék rukkola

4-5 szem dióbél

1 gerezd fokhagyma

1 dl olíva olaj

A sütőt előmelegítjük a legmagasabb fokozatra. Nálam 230 celsius. Egy kilónyi csicsókát alaposan megmosok és héjastól másfél centisre kockázok. Az egy dl olajat összekeverem a curryvel és a sóval majd egy nejlonzacskó segítségével alaposan összerázom a csicsókával. Sütőpapírral bélelt tepsire borítom és 30 percig sütöm. A maradék csicsókát megpucolom és felkockázom. Az aprított hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén puhára dinsztelem. Ráreszelem a fokhagymát, sózom, majd hozzáforgatom a nyers csicsókakockákat. Felöntöm az alaplével és fedő alatt 15-20 perc alatt puhára főzöm, majd pürésítem. A pesztó hozzávalóit szintén turmixolom, majd a csicsókás alaphoz keverem. Lime kifacsart levével és ha kell sóval sóval ízesítem. Tálaláskor a megsütött kockákkal elkeverem, friss petrezselyemmel, olíva olajjal turbózom. Durvára tört pirított dióval egészen extrát alkothatunk. Figyelem! Nagyon magas a rosttartalma! Szóval okozhat némi "gyomorproblémát"! 

A facebook-on is ott vagyok! 

Sütőtökös csicseriborsó főzelék narancsos aszalt szilvával

1459896_10202503379172390_678058673_n (1).jpg

Hetekkel ezelőtt kölcsönkaptam egy remekül használható szakácskönyvet, mit Chili és Vanília ajánlott a figyelmembe. Gyakran lapozgatom, mert szuper alapreceptek találhatóak benne és egyik-másik étel igen inspirálóan hat rám. Ez a mostani főzelék is így született, aminek alapjául egy tiszapüspöki aszaltszilva-főzelék szolgált. Az eredeti receptben a szilvákat füstölt oldalassal kell addig főzni, amíg meg nem puhulnak, majd a legvégén alaposan berántani az egészet. Én ebből a leírásból csak a szilvát tartottam meg, a többit a fantáziámra bíztam. Ha van maradék sütőtökünk és a főtt csicseriborsónak is birtokában vagyunk, akkor 20 perc alatt egy igen kellemes, illatos, pikáns őszi-téli főzeléket kapunk. Érdemes kipróbálni és a szakácskönyvet is őszintén ajánlom azoknak, akik nyitottak egy teljesen más, számomra is teljesen ismeretlen közép-tiszai magyar konyhára.

Recept 2-3 főre

750 gr főtt csicseriborsó (lehet konzerv is)

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma reszelve

25 dkg sütőtökpüré

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

2 tk őrölt római kömény

4 dl főzőlé vagy a konzerv leve vízzel hígítva (csicseriborsó) 

1 narancs kifacsart leve és reszelt héja

15 dkg aszalt szilva

só, frissen őrölt bors

A szilvát egy serpenyőben kezdjük el közepes lángon főzni a narancs levével, reszelt héjával és fél dl vízzel. Addig főzzük, amíg a folyadék el nem párolog. Közben a hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinszteljük, finoman sózzuk, római köménnyel fűszerezzük. Hozzáreszeljük a fokhagymát, hozzákeverjük a tökpürét és a főtt csicseriborsó egyharmadát. Felöntjük a borsó főzőlevével majd az egészet összepürésítjük. Ezután belekeverjük a maradék borsót és a narancsos aszalt szilvát, frissen őrölt borssal, narancslével ízesítjük. Egy kis csípőssel és friss korianderrel az igazi.

A facebook-on is ott vagyok! 

Paprikás sütőtökfőzelék, mákos sültsárgarépával

1390742_10202446275584836_673796154_n.jpg

Ki tudja miért, de ezen a napon (Mindenszentek) sütőtökös ételt gondoltam ki ide. Rohanós heteken vagyok túl, így meglovagolva a hosszú hétvége amúgy is jövős-menős hangulatát én is felkerekedtem és meg sem álltam szülőfalumig, Hartáig. Mécsesek helyett sütőtökkel érkeztem, ami annyira nem meglepő, hiszen a táskámban mindig lapul valami, amiből bárhol, bármikor főzhetek valamilyen főzeléket. Nem terveztem ennyire előre és amúgy is kókuszos töklevesnek szántam, de nem bírtam magammal és nekiálltunk anyuval. Kinyitotta a hűtőt és elkezdte sorolni a tartalmát. Én becsuktam a szememet és hangos ümmögéssel és még hangosabb bürrögéssel jeleztem Neki, ha valami tetszett vagy éppen nem. Osztottunk, szoroztunk és arra jutottunk, hogy megfőzzük azt a főzeléket, amit anyu "falusi" hűtőszekrénye ihletett. Nekem azért volt ez jó visszaigazolás, mert  megnyugodtam, hogy nem "luxus" főzelékeket gyártok én a messzi fővárosban, hanem -némi túlzással ugyan- olyanokat, amik azért a többségnek is elérhetőek. Köszönöm, hogy ilyen szuper anyukám van! Sült paprikás fekete pöttyös mosolyt kívánunk mindenkinek!

Recept 2-3 főre

fél kg sült sütőtökpüré

1 fej vöröshagyma aprítva

2 gerezd fokhagyma reszelve

2 cm reszelt gyömbér

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

1 piros kaliforniai paprika sütve, hámozva, kimagozva

1 paradicsom sütve, hámozva, kimagozva

7-8 dl alaplé vagy víz

fél kg sárgarépa tisztítva, kockázva

fél dl olaj

fél tk csípős paprika vagy chilipor

fél tk curry

1 ek egész mák

só, frissen őrölt bors

fél citrom leve

A sütőt előmelegítem a legmagasabb fokozatra. Előkészítem a répákat a sütéshez az itt olvasható módon, annyi különbséggel, hogy a mákot is hozzákeverem. Először a paprikát és paradicsomot sütöm feketére (15-20 perc), majd mérséklem a hőfokot 200 fokra. A megsült paprikát, paradicsomot lefedem egy kisebb dobozban, pár percig állni hagyom, majd óvatosan meghámozom, kimagozom őket. A visszahűlt sütőben megsütöm a répákat is, 10-12 perc alatt. Ne teljesen puhuljanak meg, maradjanak "roppanósak". Közben a hagymát a vaj és az olaj összemelegített keverékén megdinsztelem, finoman sózom és puhára főzöm. Hozzáadom a reszelt fokhagymát, gyömbért. Átforgatom, majd a tökpürét is hozzáadom. Felöntöm az alaplével, majd fedő alatt 10 perc alatt összeforralom. A sült paprikát és paradicsomot felaprítom, majd a tökös alaphoz keverem. Botmixerrel pürésítem, citromlével, sóval, frissen őrölt borssal fűszerezem. A mákos répával, friss petrezselyemmel vagy snidlinggel tálalom.

A facebook-on is ott vagyok!

Sárgarépás csicseriborsó főzelék

1380375_10202422556311869_709179562_n.jpg

Osztottam-szoroztam és rájöttem, hogy szinte csak római köménnyel, friss korianderrel, vöröshagymával, fokhagymával, vajjal és olajjal dolgozom. Persze ehhez még hozzájönnek a zöldségek, de alapjában véve nem vagyok túlságosan széleskörű. Egyfelől magyarázhatnám ezt azzal, hogy így legalább elfogynak és nem veszítik el az erejüket a fűszerek. Mondhatnám azt is, hogy nincs itthon más és muszáj ezekkel együtt élnem. De az igazság az, hogy ezek a téli főzelékfélék nekem annyira az ázsiai és az arab ízvilágot idézik, hogy kénytelen vagyok napi szinten hozzájuk nyúlni segítségért. Itt kell megemlítenem azt is, hogy nálam minden csoda csak három napig szokott tartani, így várható, hogy a közeljövőben valami teljesen más kombinációval rukkolok majd elő. Zárójel bezár és pont.

Ha már a kedvencekről beszélek, nem tehetem meg, hogy a csicseriborsót nem említsem. Ennek köszönhetően mostanában többször jövök majd olyan főzelékekkel, amik csicseriborsóra lesznek felfűzve, így aki hozzám hasonlóan nagy rajongója, ennek kifejezetten örülhet. Persze más is van a tarsolyomban, így aki kevésbé szereti se érezheti majd magát kirekesztve. Cicer arietinum, így mondja a latin. Én meg úgy mondom, hogy sárgarépával és citromlével egyszerűen Isteni! Pikáns főzelék ez, igazi téli egytál. Vagy őszi!  

Recept 2 főre

fél kg főtt csicseriborsó (lehet konzerv)

1 nagy fej vöröshagyma

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

1 tk római kömény

2 gerezd fokhagyma reszelve

2 cm friss gyömbér reszelve

70 dkg sárgarépa kockázva

4 dl alaplé vagy víz 

2 dl főzőlé, ha konzervet használunk akkor annak a leve

só, frissen őrölt bors

fél citrom leve

friss koriander

chilipehely

A vöröshagymát vaj és olíva olaj összeolvasztott keverékén puhára dinsztelem, enyhén sózom. Kevés vizet adok hozzá és teljesen puhára főzöm. Hozzáreszelem a gyömbért, fokhagymát, rászórom a római köményt. Elkeverem, majd hozzáforgatom a répát. Folyamatos kevergetés mellett 1-2 percig pirítom, majd felöntöm az alaplével és a borsó főzőlevével. Fedő alatt 10-12 perc alatt roppanósra főzöm. Ha ezzel megvagyok 2 merőkanálnyi répát kiveszek, a többit turmixolom. A krémes alapba visszaforgatom a répákat és a csicseriborsót is hozzákeverem. Fél citrom levével, sóval, borssal ízesítem. Tálaláskor friss korianderrel, chilipehellyel, olíva olajjal turbózom. (Ha száraz csicseriborsót főzök, nagyon fontos, hogy előtte áztassuk be minimum 12 órára bő langyos vízbe.Még jobb, ha egy napra. Adjunk hozzá 1 ek szódabikarbónát. Ezt a levet mossuk le róla, majd bő, sós, babéros, hagymás, fokhagymás vízben főzzük puhára. Áztatás nélkül 4-6 óra is lehet a főzési idő. Kuktában ez rövidebb. Érdemes nagy mennyiségben megfőzni és lefagyasztani)

A facebook-on is ott vagyok!

Vöröslencsés sültkelbimbó-főzelék

1394105_10202394136121382_221242053_n.jpg

Valahogy az van, hogy nem tudok lejönni ezekről a sült zöldségekről. Na, nincs is ezzel semmi bajom, csak néha már azt veszem észre, hogy semmi másra nem tudok koncentrálni csak arra, hogy mikor, mit süssek meg és használjam fel valamilyen főzelékhez. Bevallom, hogy ezekből mindig többet sütök, mint ami a recepthez kell, mert annyira jó eleszegetni csak úgy, magukban a sülteket, hogy az már csuda. Egy kis mártogatóssal nassolni valónak is ütősek. Ma reggel a piacot jártam és radaroztam a kofák pultjait, hogy mi legyen a mai téma. Mert ugye a téma az utcán hever, csak le kell érte hajolni. Keringtek a különböző ötletek, színekben, ízekben gondolkodtam, amikor beugrott, hogy valamit kezdeni kéne a vöröslencsével. Önmagában elég egyszerű (Imádom, mert nem kell áztatni és se perc alatt meg is fő. Szódabikarbónát tettem a főzőlébe, tesztelve, hogy megmarad e a színe. Hááát, valamennyire működik, de a fűszeres alap elviszi az alapszínt) étel lenne, szóval keresnem kellett mellé egy alkalmas párt is, amivel összehozom majd. Első körben a répa tűnt a befutónak, de szerencsére előbukkant az egyik pultból egy kilónyi kelbimbó így azt hoztam haza magammal. Remek párosításnak bizonyult, csak majdnem elkövettem azt a hibát, hogy nem hagytam eleget a kelbimbóból a tálaláshoz. Én előre szóltam, veszélyes egy zöldség ez! 

Recept 2-3 főre

70-80 dkg kelbimbó 

fél dl olaj

1 tk currypor

fél tk pirospaprika

fél tk só

1 nagy fej vöröshagyma finomra aprítva

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

2 cm ujjnyi vastag gyömbér reszelve

2 tk őrölt római kömény

25 dkg vöröslencse

1 tk szódabikarbóna 

1 babérlevél

5 dl alaplé vagy víz

1 dl natúr görög joghurt

fél citrom reszelt héja és leve

1-2 ek pirított dió, vagy mandula vagy kesudió

1 csokor friss petrezselyemzöld

A sütőt előmelegítem 200 fokra és az itt található módszer szerint megsütöm a kelbimbókat. Amíg sülnek, addig a vöröshagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén puhára dinsztelem, finoman sózom. Hogy gyorsabb legyen, miután picit lepirítottam, hozzáadok fél deciliter vizet és fedő alatt 3-4 perc alatt teljesen megfőzöm. Hozzáadom a reszelt fokhagymát, gyömbért, őrölt római köményt. Összeforgatom, ráborítom a vöröslenécsét, sózom, felöntöm az alaplével, belekeverem a szódabikarbónát, babérlevelet, reszelt citromhéjat és 14-15 perc alatt majdnem teljesen megfőzöm. Ezután a joghurtot kikeverem a citromlével és az alaphoz keverem. Ha ezzel megvagyok, összeforgatom a sült kelbimbókkal és tálalom. Aprított petrezselyemzölddel és durvára tört pirított magokkal tálalom.

A facebook-on is ott vagyok! 

Triplakaralábé-főzelék, citrommal, kesudióval

1381203_10202381160757006_1826222666_n.jpg

Ősz ide, tavasz oda, ma nem érdekelt a szezonalitás. Ebben a bolond időben nem bírtam magammal és vettem a bátorságot ahhoz, hogy a piacon a karalábékhoz nyúljak. Az ünnepek miatti szabadnapokkal már amúgy is zavarban vagyok, így ezen a meglepő, késő nyári időn felbuzdulva simán tavaszi hangulatba hoztam magamat. Tudom, kissé furcsán hangzik ez a képzavar, de ember legyen a talpán, aki valóban kiigazodik ebben a furcsa időjárás-anomáliában. Aki lelkesen követ észrevehette, hogy ehhez hasonló karalábét főztem már ide. Emiatt törtem is a fejemet eleget. Miben lehetne különb ez a mostani annál? Zöld lett ez is, petrezselyem is került bele jócskán, szóval nagy difi azért nem született. Amiben talán mégis egyedi lett, az az, hogy a leveleiből készített "pesztó"-val színeztem és adtam neki még intenzívebb karalábé ízt. Én garnélát pirítottam mellé, amit ajándékba kaptam, de bármilyen fasírttal, húsgombóccal is nagyon jól működik. Csak legyen benne citrom! :) Tehát, ha nevén kell neveznem, akkor ez egy triplakaralábé-főzelék lett.

4 fej karalábé hámozva, másfél centisre kockázva

1 kisebb fej vöröshagyma finomra aprítva

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

1 gerezd fokhagyma

fél liter alaplé, amit a levelekből, szárból, héjából főzök

4-5 dkg kesudió vagy héj nélküli mandula, vagy fenyőmag

1 kisebb csokor petrezselyemzöld

2 ek étkezési keménytő

só, frissen őrölt bors

fél citrom reszelt héja, leve

A megmosott leveleket (a zsengéket és két nagyobbat félreteszek), hámozott héjat kb. egy liter vízzel felteszem főni egy fazékba, ebből lesz az alaplevem. 15-20 percig forralom. Ebben a forrásban lévő vízben leforrázom a félretett leveleket, majd hideg vízzel lehűtöm őket. (blanchirozom) Közben a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem a hagymát, finoman sózom. Ráborítom a kockázott karalábét, felöntöm fél liternyi alaplével, ráreszelem a fél citrom héját, borsozom és fedő alatt durván 15-17 perc alatt "harapósra" főzöm. Amíg fő a karalábé, megpirítom a kesudiót (vagy mandulát vagy fenyőmagot). A forrázott leveleket, egy evőkanálnyi pirított magot, 1 teáskanál olajat, az egy gerezd fokhagymát és egy merőkanálnyi főzeléket pürésítek, majd az alaphoz adom, elkeverem, összeforralom. Fél deciliter vízzel csomómentesre keverem a keményítőt és besűrítem vele a főzeléket. Sózom, borsozom, citromlével ízesítem. Friss petrezselyemmel,  durvára aprított kesuval megszórom és tálalom. Pirított garnélával párosítva igen pompás és színes étel kerekedik belőle.

A facebook-on is ott vagyok!

Joghurtos-tormás céklafőzelék sült sárgarépával

877_10202360139711493_269421023_n.jpg

Egy kedves barátom ma azzal állt elő, hogy valami nincsen nála rendben. Mielőtt a legrosszabbra gondolhattam volna, elmondta, hogy azt veszi észre magán, hogy gyökeresen megváltozott az ízlése. Korábban húst evett volna hússal, most viszont eszébe se jut megenni. Eddig nem nagyon evett kenyeret, mára mégis úgy érzi, hogy nem tudna nélküle élni. Vajas pirítóst enne minden nap rengeteg olvasztott sajttal. Az okát ugyan nem fejtettük meg, csak okosan megállapítottuk, hogy az emberek időnként átesnek hasonló átalakuláson. Bevallom, hogy 10 évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy egyszer eljön az az idő, amikor önszántamból céklát süssek-főzzek csak úgy, magamtól. Annyira utáltam akkoriban, hogy hozzányúlni sem voltam hajlandó azokhoz az eszközökhöz, amivel érintkezett. Kedves albérlőtársaim -velem ellentétben- rajongtak érte, így elég gyakran kentek össze sok-sok tányért és evőeszközt a cékla gigabrutál lila színével. Olyankor inkább kifordultam a konyhából, annyira undorodtam tőle. Aztán eltelt ez a tíz év és tessék! Megsütöm, érintem, pucolom, megeszem. Magam is sokszor csak csodálkozom, hogy mennyire változékony az ember ízlése.  

Ízlés kérdése ugyan, de ezek az őszi színek is önmagukért beszélnek. Nem azért mondom, de ennél szebb ételt mostanában nem sikerült kreálnom. Az már csak mellékes velejárója, hogy igen finom is lett. A sült cékla enyhén földes íze nagyon jól működik a torma karakteres erejével, amit a joghurt ügyesen balanszíroz. A citromlé és a méz selymessé, a sárgarépa pedig teltebbé teszi ezt a főzeléket. Aztaaa! Ez tök szép lett! 

Recept 2 főre

fél kg céklagumó

4 db ujjnyi vastag újhagyma karikázva vagy egy fej vöröshagyma finomra aprítva

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

2 dl alaplé

2 dl natúr joghurt

2 ek méz

2 cm ujjnyi vastag friss torma reszelve, vagy egy ek ecetes torma

2 ek méz

1 tk só

2 ek étkezési keményítő

2 szál sárgarépa felkockázva

pár csepp citromlé (ha ecetes tormát használok, akkor elmaradhat)

frissen őrölt bors

A héjas céklákat egyenként alufóliába csomagolom. A sütőt előmelegítem 200 fokra és közel egy órán keresztül sütöm a becsomagolt gumókat. Mérettől függően ez az idő változhat, lényeg, hogy puhára süssük. Közben a vaj és olaj összeolvasztott keverékén puhára dinsztelem a hagymát. Közben sózom. Felengedem az alaplével, belereszelem a tormát és pár percig forralom. A joghurtot kikeverem a keményítővel majd besűrítem vele a hagymás alapot. Már nem forralom tovább, csak összemelegítem. Ha ezzel is megvagyok a felkockázott répát összeforgatom 1 ek olíva olajjal és 3-4 csipet sóval, majd 12-13 percre egy kisebb tepsiben a céklával együtt sütöm. Nagyjából új időzítek, hogy egyszerre süljön meg a gumókkal. A csomagokat kiveszem a sütőből, óvatosan kicsomagolom őket és hideg vízben szépen ledörzsölöm a cékla héját. Lecsepegtetem őket, másfél centis kockákra aprítom majd a joghurtos alaphoz keverem. Sózom ha kell, borsozom, citromlével ízesítem. A sült répával és karikázott hagymaszárral tálalom. 

A facebook-on is ott vagyok! 

süti beállítások módosítása
Mobil