SzatmáriFeri

2013.dec.17.
Írta: szatmariferi 2 komment

Narancsos-joghurtos sárgarépa főzelék, gránátalmával

1526327_10202855344171295_452230454_n.jpg

A napokban rám tört a mértéktelen gyümölcs ehetnék. Minden pillanatban almát, narancsot vagy banánt ennék extra mennyiségben. Ezen persze annyira nem csodálkozom, mert több, mint valószínű, hogy most ürült ki a szervezetem vitaminraktára, de mégis elgondolkodtat, hogy vajon hol lesz az a pont, amikor ez az egész már mániának minősíthető és nem pusztán ösztönszerűségnek. Aggódom, de majd beszámolok. Ezt a mostani főzelékemet is átlengi az új hobbim, amin már meg sem lepődöm, inkább csak jót mosolygok az egészen. Nem édes, inkább fűszeres. Nem tömény, inkább kellemesen laktató és ami szerintem a leges legjobb benne, hogy végtelenül olcsó és roppan egyszerű is. Jó példa ez arra, hogy egy egyszerű dolgot milyen könnyen tehetünk kicsit újabbá, kicsit meglepőbbé. Aki nem szereti a meglepetéseket, az hagyja el belőle a gyümölcsös kiegészítőket és főzze anélkül, úgy sem készítünk rosszat. De ha rám hallgatnak, egy próbát mindenképpen megér és ha mégsem, krémleves még mindig lehet belőle, mondjuk a karácsonyi menü egyik elemeként. És ha csak ezen múlik, akkor tippként megemlítem, hogy nagyon jól passzol hozzá a citrommal ízesített fasírt, amit most csak jelképesen melléképzelünk. Fűszeres, savanykás, pikáns, roppanós.  

Recept 2 főre

1 kg sárgarépa tisztítva, kockázva

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

2 gerezd fokhagyma

1 tk őrölt római kömény

fél kk currypor

1 kk só

fél narancs reszelt héja és kifacsart leve

1 dl natúr joghurt

1 csapott ek étkezési keményítő

4 dl alaplé

friss koriander

1 ek gránátalma mag

frissen őrölt bors, chilipehely

A hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén puhára dinsztelem, finoman sózom és egy-egy ek vízzel folyamatosan meglocsolom, hogy gyorsabban puhuljon. Ráreszelem a fokhagymát, fűszerezem a köménnyel és curryvel, elkeverem. Ráborítom a kockázott répát, összeforgatom majd felöntöm az alaplével. Sózom, borsozom és fedő alatt 12-13 perc alatt ressre főzöm. Ekkor belereszelem a narancs héját. Egy laza merőkanálnyit kiszedek és pürésítem, majd visszaöntöm az alaphoz. Ezután a keményítőt kikeverem egy kisebb tálkában a joghurttal és a facsart narancslével és besűrítem vele a főzeléket. Ízesítem, ha kell sózom. Tálaláskor friss korianderrel, a gránátalma magjával és chilivel hozom a végleges formájába. 

A facebook-on is ott vagyok! 

Zelleres-diós sültkelbimbó-főzelék

1474517_10202820147771407_994996753_n.jpg

Az idei év utolsó kelbimbófőzelék receptjét adom most közre. Nem terveztem igazán, de a múlt heti kelbimbópárbaj még erre a hétre is átcsúszott, na meg az egyik barátom is kérdezte, hogy mit csináljon az otthoni kelbimbójával, de igazából valami olyan receptet mutassak, ami még nincs a blogon és végül, de nem utolsó sorban szert tettem egy új ismerősre is a múlt héten, akinek megígértem, hogy készítek egy olyan bimbó verziót, amit még eddig nem látott a világ és csak neki teszem. Szóval volt indok bőven, nem úszhattam meg. Nem bénáztam, délután gyorsan megsütöttem, amit kellett azt megfőztem, majd dobozoltam és már tekertem is át a városon, hogy annak melegében nyújthassam át neki a kész főzeléket. Gonosz módon nem mondtam el, hogy miben részesül, de szerencsére nyitott ízlelőbimbókra talált a főzelékem, így boldogan jelenhetem, hogy egy tesztelőn már átment ez a kombináció, ami szerintem az összes eddigi közül a legjobban sikerült. Dióval sütve, zellerrel párosítva, petrezselyemmel megszórva, citrommal ízesítve. Ennyi az egész! Egészségedre Szandra! :) 

Recept 2 főre

80 dkg kelbimbó

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

20 dkg tisztított, darabolt zellergumó

fél tk só

6 dl alaplé vagy víz

fél kk őrölt kömény

5 dkg darált dió

1 dl olaj

chilipor

1 csokor petrezselyemzöld

2 gerezd lime vagy 1 cikk citrom

bors

A sütőt előmelegítem 220 fokra. A kelbimbókat megtisztítom, a fonnyadt, külső leveleket leszedem, szárukat levágom majd megfelezem őket. Az egy dl olajat összekeverem a darált dióval, fél kávéskanálnyi sóval, késhegynyi chiliporral. 60 dekányi kelbimbót zacskóba teszem, ráöntöm a keveréket és alaposan összerázom. Sütőpapírral bélelt tepsire öntöm őket vágott felükkel lefelé és 20-22 perc alatt megsütöm őket. Közben a vajat összeolvasztom az olajjal. Ráteszem a hagymát, finoman sózom és 2-3 percig pirítom. Egy-egy kanál víz hozzáadásával puhára főzöm. Fűszerezem a köménnyel, hozzáadom a zellert és a maradék kelbimbót, majd 2-3 percig együtt dinsztelem őket. A petrezselyem szárát felaprítom, hozzáadom. Felöntöm az egészet az alaplével, borsozom, sózom, majd fedő alatt 15-20 perc alatt puhára főzöm. Ha megvan, a süt bimbókból beleteszek 4-5 darabot és az egészet pürésítem. Egy gerezd lime-ot belefacsarok és ha kell sóval, borssal ízesítem. A másik gerezd lime-ot a sült zöldségre csepegtetem, majd durvára vágott petrezselyemmel a főzelékhez forgatom. Így, együtt tálalom őket. (ha citromot használok akkor elosztom fele-fele arányban az egy cikket. Az sem jó, ha nagyon citromos lesz)

A facebook-on is ott vagyok.

Currys csicseriborsó főzelék, sütőtökkel

1483297_10202801039973724_848890972_n.jpg

Nagyon szeretem a csicseriborsót. Nem vitás, nagy ajándéka ez a természetnek. Egészséges, olcsó, változatosan készíthető és még finom is. Jól bírja a fűszereket, a savakat. Megállja helyét levesként, köretnek, levesbetétnek, hummusznak, főzeléknek. Darálhatjuk, gombócozhatjuk, süthetjük, főzhetjük, kenhetjük, kanalazhatjuk és még ki tudja, mi mindennek használhatjuk. Száz szónak is egy a vége! A csicseriborsó jó! Az pedig még jobb, hogy előre megfőzve, konzervként is kapható. Ha ezzel dolgozunk, akkor ennek a főzeléknek az elkészítési ideje igen erősen a fél órás álomhatárhoz közelít, de ha magunk főzzük, akkor inkább időzítsük hétvégére és semmi esetre se felejtsük el beáztatni legalább 1 napra a tervezett felhasználás előtt. Főzzünk többet, mert remekül fagyasztható és bármikor elővehető, ha véletlenül megkívánnánk egy szuperegészséges csicseriborsó főzeléket. Vagy levest. Vagy hummuszt. Vagy falafelt. Vagy bármit, ami csicseri! Én is olvasztottam, a tököt megsütöttem, a curry meg csak adta magát! És a koriander? Tele van a hűtőm! Ennyi!

Recept 2 főre

75 dkg főtt csicseriborsó (konzerv is jó, 3 doboz)

1 fej nagyobb vöröshagyma finomra aprítva

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

1 kk currypor

fél kk őrölt római kömény

2 gerezd fokhagyma

5 dl alaplé

1 dl tejszín 

1 tk étkezési keményítő

fél kk só

negyed lime leve

friss koriander vagy snidling, petrezselyemzöld

A tökhöz:

30 dkg sütőtök hámozva, 2x2 centis kockázva 

fél dl olaj

késhegynyi csilipor

fél kk só

A sütőt melegítsük elő 220 fokra. A fél deci olajat keverjük össze a chilivel és a sóval és forgassuk bele a kockázott tököt. Terítsük szét egy sütőpapírral bélelt tepsin és süssük 12-14 percig. Közben a vajat egy fazékban olvasszuk össze a három evőkanál olajjal, dobjuk rá a hagymát, dinszteljük üvegesre. Finoman sózzuk. Egy-egy kanál vizet adjunk hozzá, gyorsabban puhul. Reszeljük rá a fokhagymát, adjuk hozzá a curryt és a római köményt. Forgassuk át majd keverjük hozzá a csicseriborsót is. Öntsük fel az alaplével, fedjük le és 7-8 perc alatt főzzük össze. Fél merőkanálnyit vegyünk ki, adjunk hozzá fél dl vizet és turmixban pürésítsük, majd öntsük vissza az alaphoz. A tejszínt keverjük ki a keményítővel és sűrítsük be vele a főzeléket. Lime levével, sóval, borssal ízesítsük. Tálalásnál friss korianderrel, chilipehellyel és a sült tökkel extrázzuk.   

A facebook-on is ott vagyok! 

Édesköményes-mustáros sárgarépafőzelék

1473048_10202778618693206_1501406756_n.jpg

Kicsit zavarban vagyok, mert már megint sütöttem. De az az igazság, hogy élek a szabadság jogával így nem kérek miatta elnézést. Süt a Nap, esik hó, most jól esne egy színes, melengető főzelék. Mivel mostanában rákaptam az édeskömény ízére, arra gondoltam, hogy gyorsan összepasszintom valamivel. Már rohantam is a piacra, út közben kiterveltem hozzá a legmegfelelőbb párt és dacolva a kint tomboló hurrikánnal, út közben még egy kicsit hősnek is éreztem magamat. Répa, koriander, kömény! Ezt vettem. Ebből nagy baj nem lehet. Hagyma aprítva, répa kockázva, kömény szintén a fazékban és már főtt is az éppen aktuális. Na, de a sütőről se feledkezzek meg! Hősiesen tette a dolgát, elnyelte az újabb adag zöldséget én pedig türelmetlenül vártam, hogy végre a koriandert is helyzetbe hozhassam. Egy kis mustár, egy kis chili és már kész is! Hoppácska! Most ez a kedvencem! Ki lepődik meg ezen? 

Recept 2 főre

1,2 kg sárgarépa tisztítva, másfél centis kockákra vágva

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

1 tk őrölt római kömény

1 duci gerezd fokhagyma

10-12 dkg édeskömény aprítva ( egy normálméretű gumó harmada)

1 tk dijoni mustár

1 tk só

1 dl tejszín (elhagyható)

6 dl alaplé vagy víz

friss koriander

chilipehely

A répa sütéséhez:

1 dl olaj

fél tk őrölt gyömbér

fél tk currypor

fél tk durvára aprított római köménymag

késhegynyi chilipor

késhegynyi só

A sütőt kapcsoljuk be és melegítsük elő 220 fokra. Az egy dl olajat keverjük össze a gyömbérporral, curryvel, chiliporral, római köménnyel és a sóval. A felkockázott répa harmadát tegyük zacskóba. Öntsük rá a fűszeres olajat és alaposan rázzuk össze. Borítsuk egy sütőpapírral kibélelt tepsire és süssük 10-12 percig. Közben olvasszuk össze a vajat és az olajat egy lábosban. Dobjuk rá a hagymát, finoman sózzuk és dinszteljük üvegesre. Adjunk hozzá egy-egy kanál vizet, így gyorsabban megfő. Ha már kezd puhulni, hozzáadhatjuk az édesköményt és további pár percig dinszteljük. Reszeljük rá a fokhagymát, fűszerezzük római köménnyel majd borítsuk rá a maradék répát. Forgassuk össze, sózzuk és pár percig pirítsuk, majd öntsük rá az alaplevet. Fedő alatt 10-12 perc alatt főzzük ressre. Ha megvagyunk, egy merőkanálnyit szedjünk ki egy turmixgépbe, kanalazzuk a tetejére a sült répa felét, ízesítsük a mustárral és ha tejszínezzük, azt is öntsük hozzá. Ha nem, fél deci vizet öntsünk hozzá és pürésítsük össze. (Használhatunk bitmixert is) Keverjük a főtt répás alaphoz, forraljuk össze és ha kell sózzuk, borsozzuk. A maradék sült répával és friss korianderrel tálaljuk. Ha van, pirított mogyoróval, pisztáciával, mandulával turbózhatjuk. 

A facebook-on is ott vagyok!

 

Párbajkelbimbó-főzelék, paradicsomosan, currysen

1469907_10202754709695496_1597736592_n.jpg

Ha az ember beszáll egy párbajba, akkor nem árt, ha olyan fegyvernemet választ, amivel biztosan nem vall szégyent. Lila Füge a múlt héten egy kelbimbós pasta receptjét posztolta, amiben nem rejtette véka alá töretlen kelbimbó rajongását. Erre a posztra Zé, a Szárnyas Ízvadász egy kelbimbó főzelék videóval reagált, párbajra hívva ezzel Lila Fügét! Látva ezt úgy gondoltam, hogy hadat üzenek mindkettőjüknek és beszállok a versenybe, ami azóta kelbimbó népszerűsítő mozgalommá alakult. Párbaj ide, párbaj oda, a misszió számomra is kedves, hiszen én is nagy rajongója vagyok ennek a klasszikus téli zöldségnek. Lila Fügénél nyomon követhetitek az eseményeket, mert facebook oldalán további blogbejegyzéseket vár kelbimbó témában. Hogy mik vannak? :)

Én egy nagyon egyszerű, fűszeres, paradicsomos főzelékkel rukkoltam elő, és azt hiszem, hogy méltó résztvevője lesz ennek a nemes küzdelemnek. És hogy fényezzem is kicsit, ezt a változat még egy kelbimbó gyűlölő barátom is megdicsérte! 

Recept 2 főre

60 dkg kelbimbó (negyven deka felezve, a maradék felaprítva)

1 kisebb fej vöröshagyma finomra aprítva

1 ek vaj

2 ek olíva olaj

1 gerezd fokhagyma

1 kk currypor

fél kk őrölt kömény

2 dl alaplé

2 dl paradicsomlé vagy kockázott paradicsom konzerv 

fél kk cukor

só, frissen őrölt bors

A sült kelbimbóhoz:

1 dl olaj

fél tk őrölt gyömbér

fél tk só

késhegynyi pirospaprika

késhegynyi chilipor

1 csokor petrezselyemzöld durvára aprítva

durvára aprított pirított mandula

A sütőt előmelegítem 220 fokra. A kelbimbók külső, szennyezett leveleit leszedem, a talpukat levágom és megfelezem őket. Az egy dl olajat elkeverem a gyömbérrel, sóval, paprikával, chilivel. A kelbimbók kétharmadát egy zacskóba teszem, ráöntöm a fűszeres olajat és alaposan összerázom. Így mindenhol egyenletesen bevonjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire borítom, vágási felületükkel lefelé fordítom a feleket és 25 perc alatt pirosra sütöm. Eközben a finomra aprított hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén puhára dinsztelem. Finoman sózom. 1-1 kanál vízzel meglocsolom, hogy gyorsabban szétfőljön. Ezután ráreszelem a fokhagymát, megszórom curryvel, őrölt köménnyel és átpirítom. Vigyázok, hogy ne égjen meg, mert keseredik. Hozzáadom a feldarabolt, húsz dekányi kelbimbót, felöntöm az alaplével, sózom, borsozom és fedő alatt 10-12 perc alatt puhára főzöm. A főzés felénél hozzáöntöm a paradicsomlevet és tovább főzöm. Cukorral tompítom a savasságot. Lehet pürésíteni is, én csak egyszer-kétszer "bele botmixereltem", rusztikusra hagytam.  A legvégén hozzákeverem a petrezselyemzöldet és ha kell sózom, borsozom. A sült, fűszeres kelbimbóval, maradék petrezselyemmel és pirított mandulával turbózom.

A facebook-on is ott vagyok! 

Sült paprikás burgonyafőzelék currys kelkáposztával

1453401_10202744952611575_1529008214_n.jpg

A nagy főzelék főzések közepette megállapítottam magamban, hogy szerintem a krumplifőzelék az egyik legjobb alany arra, hogy mindenféle furcsa kísérleteknek vessem alá. Rohadt jól bírja a fűszereket, eszméletlen jól elviseli más zöldségek jelenlétét és nem utolsó sorban alapjáraton is az egyik leginkább kedvelt főzelékféle, szóval nehéz vele hibázni. Ha tehetném minden második agyszüleményem valamilyen krumplis csoda lenne, de ennek szerencsére gátat szab a kíváncsiságom és az a többi remek zöldségcucc, amitől a piac standjai roskadoznak. 

Amikor ezt a főzeléket "fejlesztettem" egy dolog vezérelt igazán. Megoldást találni a piros főzelék kérdésére. Persze, tudom, hogy mitől lesz piros egy főzelék, nem is ezen ment a dilemma. Sokkal inkább azon tanakodtam, hogy mivel tudnám a fűszerpaprikát helyettesíteni. Persze nem azt mondom, hogy nem lehet az elején megszórni a hagymát paprikával és eleve pirosnak főzni, de ennél azért picit kreatívabb színezésre gondoltam. Legyen füstös, legyen őszi és legyen ízletes. Így jött a gondolat, hogy paprikakrémet keverek bele. Mehet bele kész ajvár is, de könyörgöm, ne mondjunk le a házilag sütött paprika illatáról! És ha mindez keveredik a currys pirított kelkáposztáéval? Az maga a konyhai mennybemenetel! 

Recept 2-3 főre

másfél kg burgonya kockázva

10-12 dkg póréhagyma finomra aprítva

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

1 gerezd fokhagyma

2 babérlevél

8 dl alaplé vagy víz

fél lime leve

só, bors

3 kápia paprika

chilpor (tetszőleges)

2-3  kelkáposztalevél ( többiből lehet főzelék) laskára vágva

fél tk currypor

Melegítsük elő a sütőt a legmagasabb hőmérsékletre. Tegyük be a paprikákat és süssük szenesre őket. Vegyük ki, takarjuk le egy tálban, majd pár percig hagyjuk pihentetni. Hideg víz alatt hámozzuk meg, tegyük félre. Amíg a paprika sül, a pórét (lehet vöröshagyma is) dinszteljük meg a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén. Finoman sózzuk. Időnként adjunk hozzá egy-egy kanál vizet, gyorsabban megfő. Ha már teljesen puha a hagyma, reszeljük hozzá a fokhagymát, adjuk hozzá a burgonyát, alaposan forgassuk össze, engedjük fel az alaplével, dobjuk bele a babérleveleket, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt 12-14 perc alatt főzzük puhára. Ha ezzel megvagyunk egy merőkanálnyit szedjünk ki és a sült paprikával és a chiliporral együtt pürésítsük össze. Adjuk vissza az alaphoz, forraljuk össze. Facsarjuk bele a lime levét és ha kell még sózzuk. Egy serpenyőt füstölésig hevítsünk fel, csepegtessünk rá egy kevés olajat, majd dobjuk rá a kelkáposztát. Sózzuk, adjuk hozzá a curryport és 3-4 perc alatt pirítsuk meg. Adhatunk hozzá pár csepp vizet, így hamarabb megpuhul. Halmozzuk a főzelék tetejére és együtt fogyasszuk. Tovább fokozhatjuk az ízt, ha a káposztát is megcsepegtetjük egy kevés lime-mal. 

A facebook-on is ott vagyok.

Paradicsomos lencsefőzelék currys kelbimbóval

1012482_10202714768376988_2006214569_n.jpg

Nem tehetek róla, de szó szerint magával szippantott a lencsecunami. Az elmúlt egy hétben annyit főztem belőle, hogy szerintem jócskán megnöveltem az ország átlag lencsefogyasztásának statisztikáját. Nem viccelek, tényleg a tizedik kilót főztem meg a mai napon, és ha mindezt egy kétszemélyes háztartásra vetítem, akkor azon sem lepődnék meg, ha valamilyen rekordot döntöttem volna meg ezzel. Azt tudtam, hogy ezer féle módon készíthetem el és az sem volt meglepő, hogy sok mindennel kombinálható. De ez az ámokfutás, ami a napokban sörpört át a konyhámon még inkább alátámasztotta azt a felismerést, hogy a lencsének nem csak 50, de legalább 100 arca van. Ez a főzelék nem igazán meglepő, azt is mondhatnám, hogy csak egy szimpla, paradicsomos étel. De ha mindezt kombináljuk egy másik zöldséggel, -ami jelen esetben a kelbimbó-, akkor máris csavartunk egyet az egészen és egy új, összetettebb egytálat kapunk. Mert mindig van új a Nap alatt. Hát nem? De!

Recept 2-3 főre

40 dkg lencse (előző nap beáztatva, leöblítve)

1 nagyobb fej vöröshagyma finomra aprítva

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

2 gerezd fokhagyma 

1 tk őrölt római kömény

1 nagyobb babérlevél

1 tk só

8 dl alaplé

2 dl paradicsomlé

1 tk dijoni mustár

1 csokor friss petrezselyemzöld ( a szárát levágom, felkarikázom) 

1 marék pirított dió durvára aprítva

fél kg kelbimbó

fél dl olaj

1 tk currypor

fél tk só

A sütőt előmelegítem 220 fokra. A fél dl olajat elkeverem a curryvel és a sóval. A kelbimbókat megtisztítom, a külső, szennyezett leveleit eltávolítom, végeit levágom, majd megfelezem őket. Egy zacskóba teszem őket, ráöntöm a fűszeres olajat és alaposan összerázom. Így mindenhol egyenletesen bevonja a fűszer. Egy sütőpapírral bélelt tepsire borítom és a vágási felületükkel lefelé fordítom a fel bimbókat. 20-15 perc alatt aranysárgára sütöm őket. Közben a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem a hagymát, finoman sózom. Egy-egy kanál vizet adok hozzá, hogy szépen megfőljön a hagyma. Ráreszelem a fokhagymát, hozzákeverem a római köményt, majd ráborítom a lencsét. Alaposan összekeverem, felöntöm az alaplével,  beledobom a babérlevelet, sózom, borsozom, petrezselyem szárát is beleteszem és fedő alatt 30-35 perc alatt puhára főzöm. A huszadik percnél beleöntöm a paradicsomlevet és hozzákeverem a mustárt. A végén egy merőkanálnyit kiveszek, pürésítem majd visszaöntöm az alaphoz. A petrezselymet finomra aprítom és a felét hozzákeverem, a másik felét a tálalásnál szórom rá. Dióval és a sült kelbimbóval extrázom. 

A facebook-on is ott vagyok! 

Kapros sütőtökfőzelék szezámos sült zellerrel

1466200_10202698941621329_172937777_n.jpg

A minap egy amerikai cégnél zsűritagként vettem részt egy főzőversenyen, amit a helyi munkaerőnek szerveztek. Négy szempontot vettünk alapul a kóstolás során, amit igyekeztünk szigorún betartani és objektíven megítélni. Az ételeknek szezonálisnak, egészségesnek, innovatívnak és természetesen finomaknak kellett, hogy legyenek. Remek dolgok születtek, egy csomó olyan fogással találkoztam, amit magam is szívesen elkészítenék, mi több, el is készítek majd magamnak idehaza. Ugyan főzelékkel senki sem indult, én mégis örültem, mert nagyon sok ötletes, praktikus és valóban kreatív fogással találkoztunk. Az egyik ilyen étel ihlette meg ezt a mai főzelékemet, amit ott leves formájában ettünk és ha nem vitték volna túlzásba benne a kapor mennyiségét, még esélye is lett volna a győzelemre. Az alap ötletet én egy kicsit felturbóztam, a saját szám ízére alakítottam és főzelék formába öntöttem. Köszönöm az inspiráló ízkombót, jó kis verseny volt! 

 Recept 2-3 főre

1 kg sütőtök másfél centisre kockázva 

1 nagy fej vöröshagyma finomra aprítva

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

1 gerezd fokhagyma

1 kiskanál őrölt római kömény

1 tk currypor

fél tk só

7 dl alaplé vagy víz

1 csapott ek étkezési keményítő

fél citrom leve

friss kapor

só, bors, chilipor

1 fej zellergumó tisztítva, másfél centisre kockázva

1 tk fekete szezámmag (lehet mák is)

fél dél olaj

currypor

A sütőt előmelegítem 200 fokra. Fél dl olajat elkeverek egy kiskanálnyi curryvel, fél kiskanálnyi sóval és a szezámmaggal. A kockázott zellert egy zacskóba teszem, ráborítom a fűszeres olajat, befogom a száját és alaposan összerázom, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsire borítom. 10-12 perc alatt készre sütöm. Közben a finomra aprított hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem. Ráreszelem a fokhagymát, fűszerezem a curryvel, római köménnyel. Ráborítom a kockázott tököt, elkeverem majd felengedem az alaplével. Sózom, borsozom majd fedő alatt 10-12 perc alatt haraphatóra főzöm. Egy merőkanálnyit kiveszek belőle, pürésítem majd visszakeverem az alaphoz. Fél deci langyos vízzel kikeverem a keményítőt és besűrítem vele a főzeléket. Fél citrom levével és egy evőkanálnyi aprított, friss kaporral ízesítem. Sózom, borsozom ha kell. Tálaláskor a szezámos zellerrel megszórom, chilivel, olíva olajjal turbózom.

A facebook-on is itt vagyok.

Avokádós sültbrokkoli-főzelék

946980_10202678167901999_640891584_n.jpg

Még egy esélyt a brokkolinak! Úgy érzem, hogy ezzel a mondattal adhatok igazán csak hangot annak, hogy felhívjam a figyelmet a brokkoli méltatlan sorsának. Egy korábbi posztomban már kitértem rá, hogy mellőzöttsége mennyire nem helyes, de most, hogy ezt a zöldséget is főzelékbe öntöttem talán néhányan kedved kapnak ahhoz, hogy legalább egy próbát tegyenek vele. Nem árulok el nagy titkot, hiszen ez is olyan egy kicsit, mint egy sűrű krémleves, szóval a receptet olvasva nagy turpisságot senki se keressen. De valójában nem is ez a lényeg, mert az maga a brokkoli, csak éppen egy főzelékben.

Visszagondolok, hogy én mikor találkoztam vele először és büszke vagyok magamra, mert tisztán megvan a pillanat, hogy milyen izgatott lettem, amikor nővérem bejelentette, hogy ebédre rántott brokkolit készített. Akkoriban (23 évvel ezelőtt) még nem volt annyira elterjedt zöldség (pláne nem vidéken) mint manapság, így érthető, hogy mekkora izgalommal járt az a tény, hogy végre mi is ehetünk olyat, amit addig csak külföldi szakácskönyvben láttunk. Furcsa ez, de tényleg különlegesnek éreztem akkor magam. Hogy mennyire ízlett, arra már nem emlékszem igazán, de egy dolog biztosan megmaradt, mégpedig az, hogy attól, hogy valami elérhetetlen, még nem biztos, hogy luxusnak számít. Talán ezért is szeretem ennyire a főzeléket. Mert tényleg mindenki számára elérhető és nem luxusnak egyáltalán. 

Recept 2-3 főre

1 kg brokkoli rózsáira szedve (a szárát és a levágott ép, egészséges részeket felaprítom, felszeletelem)

1 nagy fej vöröshagyma finomra aprítva

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

2 gerezd fokhagyma reszelve

fél kk só

6 dl alaplé

2-3 ek natúr joghurt

1 puha, érett avokádó 

pár csepp citromlé

2-3 ek pirított,  durvára aprított dióbél

csokor friss petrezselyemzöld 

A sütőt előmelegítem 200 fokra és az itt olvasható módon megsütöm a brokkolit. Közben a finomra aprított vöröshagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre, puhára dinsztelem, közben finoman sózom. Belereszelem a fokhagymát, ráborítom a felaprított brokkoliszárat, lehulló részeket majd felöntöm az alaplével. Borsozom, sózom és fedő alatt 8-10 perc alatt puhára főzöm. Amíg puhul, meghámozom az avokádót, felkockázom és összekeverem a három evőkanál joghurttal, egy cikk citrom levével. Ha megpuhult a hagymás alapom hozzáadom az avokádót (egy kanállal félreteszek) és az egészet botmixerrel pürésítem. Borssal, kevés szerecsendióval (nagyon intenzív) ízesítem és sózom, ha kell. Összeforralom. A diót száraz serpenyőben megpirítom. Tálalásnál a püré tetejére halmazom a brokkolit, megszórom a dióval, friss petrezselyemmel majd a félretett avokádót is ráteszem. Pár csepp olíva olajjal, citromlével tovább ízesíthetem. 

A facebook-on is ott vagyok! 

Céklás-tormás édesburgonya-főzelék

1467212_10202644640423833_1052481048_n.jpg

Ehhez a főzelékhez hasonló már született egyszer, de ki mondta, hogy egy jól sikerült darab nem bukkanhat fel újra-meg újra, kicsit más formában? Az ihletet hozzá egy különleges és szokatlan főzőhelyszín adta, ami az egyik kedves barátom virágüzlete volt. A főzésről videó is készült, amit itt megnézhettek. Adott volt a helyszín telis-tele csodás őszi-téli dekorral, így muszáj volt valami ide illő főzeléket kitalálni. Legyen színes, érdekes, és illatos is, mint egy jól megkötött virágcsokor. A színekért a cékla és a sütőtök, az illatért a kardamom és a koriander az érdekes faktorért pedig az ehető virág volt a felelős. Voltak meglepődött vásárlók, volt ott zene és tánc, szóval minden adott volt egy kellemes, nem mindennapi főzelékfőzéshez. A Noltv csapata ismét nagyot alkotott, amiért hálás köszönet nekik innen is! :)

Recept 3-4 főre

másfél kg édesburgonya hámozva, kockázva

1 póré fehér része aprítva

4-5 szem kisebb sült céklagumó (sütésről itt)

2 ek vaj

4 szem kardamom

fél tk currypor

2 gerezd fokhagyma

3 cm friss torma reszelve

1 ek étkezési keményítő

2 dl natúr joghurt

másfél liter alaplé

fél lime leve

3 ek pirított pisztácia

10 dkg feta vagy kecskesajt

friss koriander

A hagymát az olvasztott vajon főzzük puhára. Finoman sózzuk, egy-egy ek vizet hozzáadagolva főzzük puhára. Keverjük hozzá a curryport, kardamom magokat és a fokhagymát. Pirítsuk át majd forgassuk bele az édesburgonyát. Sózzuk, borsozzuk, öntsük fel az alaplével és 10-12 perc alatt főzzük meg. Ne főzzük túl, maradjon kicsit roppanós. Keverjük hozzá a sült, felkockázott céklát és további pár percig főzzük. Közben a joghurtot keverjük ki a keményítővel, reszeljük bele a tormát és sűrítsük be vele a főzeléket. Már csak melegítsük össze, ne forraljuk. A durvára pirított pisztáciát keverjük össze a sajttal, majd tálalásnál szórjuk meg vele a főzelék tetejét. Friss korianderrel koronázzuk, na és ehető virággal, ha éppen akad a háznál.  

A facebook-on is ott vagyok! :)

süti beállítások módosítása
Mobil