SzatmáriFeri

2018.nov.02.
Írta: szatmariferi Szólj hozzá!

Nagyon-nagyon sűrű paradicsomos zöldségleves

45173272_2164481840458156_4862620942985068544_n.jpg

Csak egy percig tartott az az elhatározásom, hogy én nem száraz novembert tartok (nem akarok lemondani erről az apró kis huncutságomról), hanem húsmentest. Mondom ezt úgy és akkor, amikor a hűtőmben ott figyel fél kg csirkemell és egy kacsamell, amit a mélyhűtőből vettem ki a minap és elfelejtettem visszatenni. Szóval tele a hűtőm állati eredetű mellekkel amiket sem elajándékozni, sem pedig kidobni nem akarok. Hülye lennék, így inkább maradok húsevő novemberben is. Én megpróbáltam, nem mondhatja senki, hogy nem tettem lépéseket az ügy érdekében. Ennek ellenére ma zöldséglevest kívántam, abból is azt a fajta sűrűsségűt, amiben úgy megáll a kanál, mint a cövek. Azt kell mondjam, hogy sikerült a megvalósítás, mert a többség szerintem erre azt mondaná, hogy egy kupac zöldséget főztem, némi fűszeres lötyivel. Hát ilyenek ezek a feris sűrű levesek.  

6-7 db kelbimbó, felezve (a külső leveleket szedjük le, talpát csonkoljuk)

3 ek étolaj

1 gerezd fokhagyma

1 kisebb fej vöröshagyma, finomra aprítva

1 csapott tk currypor

fél tk őrölt római kömény

2 szál sárgarépa, centisre kockázva

1 kis fej zellergumó, centisre kockázva

1,5 dl paradicsomlé

1 doboz főtt konzerv lencse, lecsepegtetve

1 kisebb cukkini, kockázva

3-4 ek natur joghurt

chilipehely,  friss koriander a tálaláshoz

Tegyünk fel forrni fél liter vizet, sózzuk negyed tk sóval. Dobjuk bele a kelbimbót és forraljuk 2-3 percet majd szűrjük le úgy, hogy a levet tegyük félre. A kelbimbót hideg vízzel hűtsük le, csepegtessük. A szárazra törölt lábosban melegítsünk 3 ek olajat, majd borítsuk bele a hagymát, finoman sózzuk pirítsuk 4-5 percig. Közben egy-egy kanállal adjunk hozzá a kelbimbó levéből, gyorsabban megpuhul. Szórjuk rá a curryt és a köményt, reszeljük rá a fokhagymát és pirítsuk 1 percig majd forgassuk hozzá a répát és a zellert. Kevergessük 3-4 percig, öntsük fel 4 dl forrázó lével és a paradicsomlével, fedjük le és főzzük 10 percig. Keverjük hozzá a lencsét, cukkinit, leforrázott kelmimbót és forraljuk 1-2 percig. Ízesítsük sóval. Tálalás előtt hagyjuk állni 10-15 percig. Korianderrel, chilipehellyel és joghurttal extrázzuk. Ha túl sűrű, higítsuk. 

 

Kuszkuszos pirrantott zöldségsaláta

22730110_10215192629155709_6674697627578293017_n.jpg

Álltam a tűzhely mögött és figyeltem, ahogy a lenmagok pirítás közben szana-széjjel ugráltak az egész konyhában. Kétszer is megmozdultam, hogy a serpenyőre való fedőért nyúljak, de mindkétszer megtorpantam és visszaléptem az eredeti pozíciómba. Élveztem a magok pattogó hangját és jól szórakoztam az izgága szemek látványán. Pont úgy, mint a moziban. Közben a serpenyőn azért néha ráztam egyet, mert azt nem bocsájtotta volna meg magamnak, ha ilyen közelségből mind-mind az utolsó szemig elégnek. Szeretem a lenmagot. De elégetve még én sem enném meg.

20 dkg kuszkusz

1 piros kaliforniai paprika, másfél centisre kockázva

1 zöld kaliforniai paprika, másfél centisre kockázva

1 kisebb (kb. 20 dkg), zsenege cukkini, másfél centisre kockázva

1 nagyobb, félkemény körte, kockázva

2 csokor friss petrezselyemzöld, aprítva

1 kisebb fej lilahagyma, másfél centisre darabolva

fél lime leve

4 ek olíva olaj

2 ek pirított földimogyoró, durvára aprítva

1 tk pirított lenmag

só, frissen őrölt bors, friss chili

Felforralok 2 dl vizet. A kuszkuszt egy nagyobb műanyag dobozba szórom, (az a lényeg, hogy ne maximum 1,5-2 cm vastag legyen a réteg a doboz alján, mert így biztos, hogy pergő lesz) sózom negyed, csapott tk sóval, meglocsolom 2 tk olíva olajjal majd egy villával összekeverem. Ráöntöm a vizet, elkeverem majd lefedem.  Egy nagyobb serpenyőt füstölésig hevítek. Meglocsolom 2 ek olajjal, ráborítom a paprikák felét és a hagyma felét majd 3-4 perc alatt megpirítom. Közben a felénél sózom, borsozom, pár csepp lime levével megcsepegtetem. Elvégzem a zöldségek másik felével is és a cukkinivel is. A cukkinit chilivel is ízesítem. Azért két részletben végzem, hogy a zöldségek ne párolódjanak, hanem piruljanak. A kész, kigőzölt kuszkuszt egy nagyobb keverőtálba teszem, hozzáforgatom a zöldségeket és akörtét. Olíva olajjal, lime levével, petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítem. Tálaláskor pirított mogyoróval és lenmaggal szórom meg. 

Vöröslencsés sültzöldség saláta

22309013_10215081677061976_1770884790157096144_n.jpg

"Állt az ablakban a függönyt markolva és meredten figyelte az utcán hömpölygő embertömeget. Nézni ugyan nézett, de látni semmit sem látott a mérhetetlen csalódottságtól amit mélyen, legbelül már napokkal ezelőtt is érzett. Csak most jött el az igazi idő, csak most jött rá arra, hogy ennek örökre vége. A vacsorához már órákkal korábban megterített, a tányérokat és az evőeszközöket úgy rendezte el az asztalon, ahogy az anyjától tanulta még gyerekként. Szerette rendezgetni a hétévgi és az ünnepi terítéket. Ellépett az asztaltól, vettet rá még egy utolsó pillantást, majd jobb kézfejével még simított egyet az abroszon. Ránézett az órájára és várt." #instaskicc

Alapjáraton kijelenthetem, hogy nem találtam fel a spanyolviaszt. A saláta, mint műfaj létezik. Sült zöldséget sem én sütöttem először, így ebben sincs semmi különös. A lencse sem számít unikumnak, így ezzel sem tudok felvágni igazán. Akkor mi az a dolog, ami miatt ennyire odáig vagyok meg vissza ettől a kajától? Mondjuk az, hogy én csináltam és hogy az egészet én ehetem meg. Bibibííí! #basszodasalival

25 dkg vöröslencse

20 dkg céklagumó, két centisre kockázva

1 kisebb zellergumó, kockázva

1 szál nagyobb sárgarépa, kockázva

20 dkg édeskrumpli, kockázva

20 dkg édeskömény gumú, fél centisre szeletelve

10 dkg fetasajt

fél gránátalma magjai

2 csokor friss petrezselyemzöld

fél lime leve

4 ek olíva olaj + 1 dl étolaj

só, bors

1 tk currypor

A sütőt előmelegíte 220 fokra. Egy edényben másfél liter vizet forralok, sózom fél tk sóval és 7-8 perc alatt megfőzöm a lencsét. Azonnal leöblítem, hideg vízzel lehűtöm, lecsöpögtetem. Nem főzöm puhára, kicsit maradjon kemény, ne főjőn szét. A zöldségeket egy nagyobb zacskóba teszem. Fél dl olajat egy kisebb tálkában elkeverem a curryvel és negyed tk sóval majd a zöldségre öntöm. Alaposan összerázom, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire öntöm. 20-23 perc alatt készre sütöm. Hagyom langyosra hűlni, majd egy nagyobb keverőtálban összeforgatom a lencsével, sajttal, és petrezselyemmel. Lime levével, sóval, borssal és olíva olajjal ízesítem. 

Tökös-körtés-köleses

 

21768389_10214964044801243_2947080491320226794_n.jpgKezdjük a szezont. Mármint a tökét. Mert ha tetszik ha nem, megjött. Én annyira nem bánom, mert bírom a fejét, egy csomó dolgot lehet és tudok is készíteni vele/belőle! :) Ezt a nyers verziót például még Mautner Zsófi szerettette meg velem. Eleinte nekem is idegen volt, óckodtam, borzongtam tőle, mert azt hittem, hogy nyersen ezt a zöldséget nem, hogy nem lehet, de egyenesen tilos megenni mert belegebedhetek. Ostoba hozzáállás volt, még szerencse, hogy anyámék nyitott embernek neveltek így esélyt adtam neki, hogy kiderüljön az, aminek ki kellett. Azóta is gyakran eszem nyersen a tököt és bizton állíthatom, hogy minden a legnagyobb rendben velem. 

15 dkg köles

30 dkg sütőtök, vékonyra csíkozva

1 közepes fej lilahagyma, vékonyra csíkozva

1 ropogós, közepesen érett körte, vékonyra csíkozva (Vilmos)

2 csokor petrezselyemzöld

1 lime leve

3 ek olyva olaj

1 tk méz

só, frissen őrölt bors

2 ek pirított szotyimag

Felforralok 1 liter vizet, sózom 1 tk sóval és 12-13 perc alatt megfőzöm a kölest. Leszűröm, azonnal lehűtöm, majd hagyom lecsöpögni. Egy keverőtálban összekeverem a tököt, hagymát és a körtét. Sózom 3-4 nagyobb csipet sóval, meglocsolom fél lime levével, mézzel majd összeforgatom és 10 percig állni hagyom. Hozzákeverem a kölest, olajat és a maradék lime levét, a petrezselyem kétharmadát, sózom, borsozom. Tálalásnál petrussal és magokkal szórom. 

Avokádós kelkáposzta főzelék

21463175_10214826941613749_1611739704871257885_n.jpg

Aki szereti a kelkáposzta főzeléket az most örülhet. Aki nem, azzal sajnos érdemben nem tudok foglalkozni. Mindenesetre elöljáróban annyit azért elmondanék nekik, hogy ez a főzelék nem "az" a főzelék. Szóval ha mégis felkeltettem az érdeklődést, akkor Üdvözlet! ez itt egy recept lesz, ami kelkáposzta alapú és főzelék készül belőle. No! Szóval nincs új a nap alatt, láttunk már ilyet és még fogunk is sokat és még többet és rengeteget. Annyi az extrája -már ami az alap-extrákon túl extra lehet- ,hogy avokádót is pürésítek a végén, amitől nagyon krémes, még tartalmasabb és egy kicsit izgalmasabb lesz. Én nem is mondanék erről többet. Akinek elnyerte a tetszését, az emelje meg a seggét, menjen el vásárolni és főzze meg. :) Ennyikeh! 

1 kisebb fej kelkáposzta (kb. 40 dkg), 4-5 centisre kockázva

4 ek olaj

1 közepes fej vöröshagyna, finomra aprítva

1 gerezd fokhagyma

negyed tk római kömény, őrölve

40 dkg krumpli, 2-3 centisre kockázva

fél liter alaplé vagy víz

egy érett avokádó fele

2 csokor friss petrezselyemzöld (2-3 szálat elteszek a tálaláshoz)

3 ek pirított mag (szotyi, tökmag, mandula)

só, frissen őrölt bors

egy citrom reszelt héja és pár csepp citromlé

Felforralok 2 liter vizet. Sózom 1 tk sóval, majd beledobom a felkockázott kelkáposztát. Felforralom, 4-5 percig főzöm, majd úgy szűröm le, hogy a vizből félreteszek 3 decit. A káposztát hideg vízzel lehűtöm, lecsöpögtetem, félretszem. Az edényben olajat hevítek, ráborítom a hagymát, finoman sózom majd 4-5 percig pirítom. Ráreszelem a fokhagymát, fél percig kevergetem majd rászórom a köményt. Összeforgatom a krumplival, felönötm a káposzta forrázó vizével és még 2 deci vízzel. Lefedem és 5-6 percig főzöm. Utána hozzáadom a leforrázott káposztát is és további 1-2 deci vizet adok hozzá. Lefedve 4-5 perc alatt készre főzöm. Az utolsó 1 percben belemártom a petrust. A főzelékből kimerek egy jó nagy merőkanálnyit a petrezselyemmel együtt és az avokádóval alaposan egy botmixerrel összepürésítem majd visszaforgatom az alaphoz. Összeforralom, sózom, borsozom, citrom héjával és levével ízesítem. Tálaláskor pirított magokkal és petrussal díszítem.  

 

 

Vöröslencsés-zöldséges kölessaláta

21371280_10214798282977301_3391476030294838176_n.jpg

Az ősz még nincs itt igazán és a nyár sem vonult el maradéktalanul az életünkből.  Ezt a furcsa kettősséget szoktam érezni tél/tavasz összefüggésben is, már ami a szezonalitást illeti. A piacon már ott van a sütőtök de én még nem érzem a késztetést, hogy vigyek haza belőle és abból készítsek valami salátát, vagy levest vagy bármi mást. Még kicsit dacolok, mert élvezni szeretném azt a fajta örömet, amit ez az átmeneti, kellemes "se nem nyár és se nem ősz" típusú időjárás produkál. Az őszt ugyan imádom, de a sütőtökkel még nem akarok semmilyen kapcsolatot, semmi kulináris kalandozást. Még dacolok a csábítás erejével, egy ideig még nem áldozom fel magamat az őszi/téli slágertermék céklától rubinló oltárán. Majd csak lassan, óvatosan, lépésről-lépésre engedek neki, ahogy az első randi után a "jólányok" is kivárják a harmadik randin minden megtörténhet misztériumát. 

20 dkg köles

20 dkg vöröslencse

20 dkg ceruzabab, szára levágva, mosva

25 dkg brokkoli, kisebb rózsákra szedve, mosva

fél érett avokádó kockázva

3 csokor friss petrezselyemzöld, aprítva

1 kisebb (25 dkg) cukkini, kis kockákra vágva

10-12 szem koktélparadicsom, felezve

másfél lime leve

4-5 ek olíva olaj

só, frissen őrölt bors

Felteszek forrni 2 liter vizet. Sózom 1 tk sóval, majd a forrásban lévő vízbe teszem a babot és a brokkolit. 2 és fél percig forralom, majd úgy szűröm le őket, hogy a vizet megtartom. A zöldségeket azonnal lehűtöm. A vizet pótlom fél liter hideggel, fújra elforralom, beleszórom a kölest. 5 percig forralom, majd a lencsét is hozzáadom. További 9-10 percig főzöm, majd azonnal leszűröm és hideg vízzel lehűtöm, lecsepegtetem. Egy nagyobb keverőtálban a lime levét összekeverem az olajjal, majd beleforgatom a babot és a brokkolit. 5-10 percig állni hagyom. Ezután az összes többi hozzávalót ráborítom és alaposan átforgatom. Sóval, borssal, extra olajjal, lime levével ízesítem. 

Gyümölcsös kuszkusz-saláta

20993828_10214666527803504_8976115196334932112_n.jpg

Nem szeretem a nyarat. Sőt! Kifejezetten utálom. Szóval az a tény, hogy már szeptembert mutat a naptár, engem kifejezetten lázba hoz. A Balcsinál is mindenki úgy tartja, hogy a szezon #augusztus20 után véget ér. Lehet ebben valami, mert érezhető volt, hogy sokkal, de sokkal kevesebb volt a starndokon a nyaraló nép. Márciusi gyerek lévén a tavaszt kéne imádnom, de én az őszért vagyok oda és a zord, hideg télért. Vágyom már a 20 fok küröli levegőt, amiben az ősz szaga terjeng. Vágyom már, hogy a fák színbe boruljanak, hogy aztán a szigeten a lombokban gázolhassak őrülten, mint anno tízenévesen. Vágyom, hogy jöjjenek a varjak, akikkel fennhangon beszélhetek és vágyom már azt a rengeteg színt, amit a zöldségesek a piacon a pultjukra tesznek. Az ősz első csókja miatt kívántam meg a gyümölcsöket, ez a csók tehet arról, hogy forráztam egy adag kuszkuszt és gyümölcssalátát csináltam belőle. 

20 dkg kuszkusz

1 közepesen érett körte, kockázva

1 közepesen érett őszibarack, kockázva

10 dkg friss áfonya

5 dkg aszalt vörösáfonya

1 kisebb fürt zöld szőlő félbevágott szemei

egy kisebb édeskömény negyede, kockázva

10-15 friss mentalevél, aprítva

1 csokor friss petrezselyemzöld, aprítva

1 lime leve

4-5 ek olíva olaj

só, bors

10 dkg fetasajt

5 dkg pirított dióbél, durvára aprítva 

Felforralok 3 dl vizet. A kuszkuszt egy nagyobb tálba teszem, villával hozzáforgatok 2 ek olíva olajat és negyed tk sót, majd leforrázom. Átkeverem, letakarom és 10 percre állni hagyom. Közben összeaprítom a hozzávalókat. Egy kisebb keverőtálban a lime levét és 4 el olíva olajat összekeverek. Adhatok hozzá egy kis mézet is. A kuszkuszt villával átkeverem és hagyom langyosra hűlni. Már fedő nélkül. Ha már lanagyos, ráborítom az összes gyümölcsöt, a zöldfűszereket és a dresszinget, majd alaposan átkeverem. Sózom, borsozom. Sajttal és dióval tálalom. Némi friss chili igen jót tesz neki. 

Áfonyás-csicseriborsós káposztasaláta

20914613_10214567389165100_1654070478821609983_n.jpg

Ha az ember két végén égeti a gyertyát, akkor ne lepődjön meg, ha annak következményei lesznek. Nem mondom, hogy megbántam az égetést, de ha tudom, hogy mi lesz a vége, akkor talán kétszer is meggondolom, hogy belevágok e. Neeeem! Nem kell semmi komolyra gondolni, éppen csak bekaptam valami átkozott vírust a hétvégén Gyulán, amire most egyáltalán nem volt szükségem. 5 napon át éltem intenzív éjszakai életet, amit a szervezetem, hogy úgy mondjam már nem visel olyan jól, mint anno a húszas éveimben. Azt hiszem, már nem kéne feszegetnem a korlátaimat, talán már túl öreg vagyok ehhez. Ez most egy kímélő saláta, mert ennem ugye kell! Bár a vírus keményen kitart amellett, hogy nem, nem és nem! 

kb. 20 dkg káposzta, vékonyra csíkozva

2 szál sárgarépa, vékonyra csíkozva

1 doboz főtt csicseriborsó, lecsepegtetve

10 dkg áfonya

8-10 szem koktélparadicsom

2 csokor friss petrezselyemzöld, durvára aprítva

5 dkg feta vagy kecskesajt

2 ek paradicsomlé

6 ek olíva olaj

fél citrom leve

só, frissen őrölt bors

A káposztát és a répát egy nagyobb keverőtálba teszem, sózom negyed tk sóval, Állni hagyom 10 percet. Hozzáadom a csicseriborsót, paradicsomot, áfonyát és a petrezselyem felét, majd összeforgatom. A paradicsomlevet egy kisebb tálban kikeverem az olajjal és citromlével, majd az alapra öntöm és összeforgatom. Sózom, borsozom. Tálaláskor sajttal és a maradék petrezselyemmel szórom meg. Bármilyen pirított maggal is feldobhatom. 

Barackos kánikulasaláta, kölessel

20479964_10214448272947269_7824481568496956705_n.jpg

Hírtelen felindulásból fogtam magam és a 40 fokban eltekertem a piacra. Szuperfotós Puskás Norcim egy mangót ületett el a fejemben, de amikor megláttam a barackokat, inkább azokra cseréltem el a gyümölcs elemet. Nyeregbe fel, suhantam ezerrel, meg sem álltam hazáig és már forraltam is a kölesnek a vizet. Közben a kezem csak járt és járt, kaszabolta a zöldségeket. A baracknál néha egy-egy falat a számba ugrott, mert ebben a hőségben úgy kívántam a savanykás-édes ízt, mint télen egy jobb kínai étteremben. Amennyit kellett, a salátába tettem és különben is! Kinek lenne bátorsága ahhoz, hogy a szememre vesse mindezt?! Uh! Most úgy érzem magam, mint egy első randin, ahol kívánod a másik felet! Csak most nem a farkam állt fel, hanem a nyálam futott össze. 

25 dkg köles

2 félkemény őszibarack, csíkokra vágva

1 nagyobb sárgarépa, csikozva

negyed édeskömény gumó, vékonyra szeletelve

1 kisebb kígyóuborka, csíkozva

8-10 mentalevél, vékonyra csíkozva

1 lime reszelt héja és kifacsart leve

1 tk méz

4 ek olíva olaj

1 cm friss gyömbér, reszelve

só, frissen őrölt bors, chili

2 ek pirított magkeverék, pirítva

Felforralok 1-2 liter vizet, sózom fél tk sóval. 12-13 perc alatt megfőzöm a kölest, azonnal leszűröm, hideg vízzel lehűtöm, hagyom lecsöpögni. A barackot és a zöldségeket egy nagyobb keverőtálba teszem, sózom, állni hagyom 10 percet. A lime levét, héját, gyömbért és az olajat elkeverem és kisebb tálkában majd a kölessel együtt a zöldsékekre borítom. Sóval, borssal, chilivel, mentával és az édeskömény leveleivel fűszerezem, alaposan összekeverem. Pirított magokkal tálalom. 

 

 

Zöldbabos köles saláta

19959188_10214212507733286_7746591549697943723_n.jpg

Ha valaki, akkor én aztán utálom a nyarat. Modjuk ezt illene pontosítanom, amit a következő mondatomban meg is teszek. Tehát: ha valaki, akkor én aztán utálom a meleg időt és a hőséget. Ha rajtam múlna és birtokolnám Magyarország termosztátját, akkor biztosan nem tekerném ezekben a hónapokban 27 foknál magasabbra a szerkezetet. Aki ennél többet akarna természetesen megérteném, de nem nagyon érdekelne. Eredetileg úgy terveztem, hogy ma sütni fogok, mert láttam egy receptet ami megtetszett. Akkor még nem gondoltam bele, hogy a 230 fokon zakatoló sütő bizony pár fokkal megemelné az amúgy sem alacsony benti hőmérsékletet. Míg a nem túl hűs piacon sokkos állapotban ceruzabab után kajtattam be kellett lássam, hogy az eredeti tervem bizony füstbe ment. Nem tehetek róla, de a komfortom jelen pillanatban ennél többet ér, kérem nézzék el ezt nekem. Szóval megálltam az egyik sarkon egy oszlopnak dőlve, csak mélán bámultam ki a fejemből és akkor megszületett. Ezt találtam ki, sütni meg majd sütök akkor, amikor úgy ítélem, hogy annak is eljött az ideje. #basszodasalival

20 dkg köles

1 ek vaj

2+3 ek olíva olaj

1 gerezd fokhagyma

20 dkg ceruzabab, mosva, szára lecsipkedve

1 kisebb kígyóuborka fél centisre kockázva

2 nagy csokor petrezselyemzöld, durvára aprítva

5-10 dkg brindza (juhtúró) ez lehet fetasajt is

fél lime leve

2 ek pirított szotyimag vagy valamilyen mag

Egy lábosban 2 liter vizet forralok. Sózom fél tk sóval. Beleszórom a kölest és 12-13 perc alatt készre főzöm. Egy kicsit maradjon fogkemény. Azonnal leszűröm, hideg vízzel lehűtöm, hagyom lecsepegni. Amíg fő a köles egy nagyobb serpenyőben közepes lángon összeolvasztom a vajat és 2 ek olíva olajat. Réreszelem a fokhagymát majd hozzáforgatom a babot. 2 percig nagy lángon pirítom, közben folyamatosan mozgatom majd lefedem és közepes lángon további 2 percig párolom. Finoman sózom. A babot kiszedem egy tányérra, a lángot elzárom, a megmaradt vajas, fokhagymás szaftot 2 ek olíva olajjal és fél lime levével dúsítom. Ez lesz a dresszing. Az összes hozzávalót (a magok és a brindza kivételével) egy keverőtálban összeforgatom, a kihagyott részekkel a tálaláskor szórom meg a salátát. 

süti beállítások módosítása
Mobil