Nagyon-nagyon sűrű paradicsomos zöldségleves
Csak egy percig tartott az az elhatározásom, hogy én nem száraz novembert tartok (nem akarok lemondani erről az apró kis huncutságomról), hanem húsmentest. Mondom ezt úgy és akkor, amikor a hűtőmben ott figyel fél kg csirkemell és egy kacsamell, amit a mélyhűtőből vettem ki a minap és elfelejtettem visszatenni. Szóval tele a hűtőm állati eredetű mellekkel amiket sem elajándékozni, sem pedig kidobni nem akarok. Hülye lennék, így inkább maradok húsevő novemberben is. Én megpróbáltam, nem mondhatja senki, hogy nem tettem lépéseket az ügy érdekében. Ennek ellenére ma zöldséglevest kívántam, abból is azt a fajta sűrűsségűt, amiben úgy megáll a kanál, mint a cövek. Azt kell mondjam, hogy sikerült a megvalósítás, mert a többség szerintem erre azt mondaná, hogy egy kupac zöldséget főztem, némi fűszeres lötyivel. Hát ilyenek ezek a feris sűrű levesek.
6-7 db kelbimbó, felezve (a külső leveleket szedjük le, talpát csonkoljuk)
3 ek étolaj
1 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej vöröshagyma, finomra aprítva
1 csapott tk currypor
fél tk őrölt római kömény
2 szál sárgarépa, centisre kockázva
1 kis fej zellergumó, centisre kockázva
1,5 dl paradicsomlé
1 doboz főtt konzerv lencse, lecsepegtetve
1 kisebb cukkini, kockázva
3-4 ek natur joghurt
só
chilipehely, friss koriander a tálaláshoz
Tegyünk fel forrni fél liter vizet, sózzuk negyed tk sóval. Dobjuk bele a kelbimbót és forraljuk 2-3 percet majd szűrjük le úgy, hogy a levet tegyük félre. A kelbimbót hideg vízzel hűtsük le, csepegtessük. A szárazra törölt lábosban melegítsünk 3 ek olajat, majd borítsuk bele a hagymát, finoman sózzuk pirítsuk 4-5 percig. Közben egy-egy kanállal adjunk hozzá a kelbimbó levéből, gyorsabban megpuhul. Szórjuk rá a curryt és a köményt, reszeljük rá a fokhagymát és pirítsuk 1 percig majd forgassuk hozzá a répát és a zellert. Kevergessük 3-4 percig, öntsük fel 4 dl forrázó lével és a paradicsomlével, fedjük le és főzzük 10 percig. Keverjük hozzá a lencsét, cukkinit, leforrázott kelmimbót és forraljuk 1-2 percig. Ízesítsük sóval. Tálalás előtt hagyjuk állni 10-15 percig. Korianderrel, chilipehellyel és joghurttal extrázzuk. Ha túl sűrű, higítsuk.