Kéksajtos brokkolifőzelék
Már el is felejtettem, hogy micsoda finomság a sült brokkoli. Tényleg csak egy hibát lehet vele elkövetni, mégpedig hogy túl keveset készítünk belőle. Önmagában is ellennék vele, de azért ez a kéksajtos, krémes alap nagyon is adja magát kísérőnek. A sütőben sült a brokkoli, közben szépen főtt a krémnek való, szóval alig fél óra alatt született meg ez a főzelék is. Ehetjük csupaszon, önmagában is, hiszen elég fűszeres és a sajttól éppen elég karaktere lesz, de ígérjék meg, hogy a mogyorót nem spórolják el a tetejéről, mert ezzel a kis csellel válik igazán csak kerek egésszé. Minden szerénység nélkül állíthatom, hogy ez valami fantasztikus!
Recept 2-3 főre
1 fej vöröshagyma finomra aprítva
1 ek vaj
3 ek olíva olaj
1 kg brokkoli rózsáira szedve, félbe vágva ( a szárát és a csonkját vékonyan felszeletelem)
1 gerezd fokhagyma
4 dl alaplé vagy víz
5 dkg kék penészes sajt ( az egyharmadát félreteszem)
só, frissen őrölt bors
frissen őrölt szerecsendió
A sült brokkolihoz:
1 dl olaj
késhegynyi kurkuma vagy 1 kk currypor
fél kk pirospaprika
chilipor ízlés szerint
késhegynyi só
2 ek pirított mogyoró durvára aprítva
A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Az egy deci olajat egy kisebb tálkában összekeverjük a fűszerekkel. A brokkoli rózsáinak felét egy nejlonzacskóba teszem, ráborítom a fűszeres olajat és alaposan összerázom az egészet. Sütőpapírral bélelt tepsire borítom és a vágási felületükkel lefelé rendezem őket. Nagyméretű tepsit használjunk, hogy a rózsák kényelmesen elférjenek. 16-18 percig sütöm. Szép "pirosnak" kell lenniük. Amíg sülnek egy lábosban e vajat összeolvasztom az olajjal. Ráborítom a hagymát és 5-6 perc alatt puhára párolom. Finoman sózom, egy-egy kanál vízzel meglocsolom, így gyorsabban puhul. Ezután ráborítom a felszeletelt szárat, csonkot és felöntöm az alaplével. Lefedem és forrásig melegítem. A forró lébe beleteszem a félretett brokkolirózsákat és 10-12 perc alatt puhára főzöm. Így megmarad a szép zöld színe. Ha a rózsák szára már puha, a sajt nagyobb részét is hozzáadom, majd az egészet pürésítem. Frissen őrölt borssal és késhegynyi reszelt szerecsendióval ízesítem. Ha kell sózom. A mogyorót forró serpenyőben pár csepp olajon átpirítom, chilivel ízesítem. Ez elhagyható. A sült brokkolival, mogyoróval és pár morzsa sajttal tálalom. Néhány csepp citromlé és jó minőségű olíva olaj még jobban feldobja.
A facebook-on is ott vagyok.