Feles zöldborsófőzelék

1655981_10203248811487732_1789313628_n.jpg

Még soha nem főztem, így alapból megvolt bennem a kíváncsiság. Aztán a Józsi is ajánlotta a Csarnokban így a kettő együtt oda vezetett, hogy végre megismerkedjek vele. Vettem is vagy 40 dekát, amit jól beáztattam és megfőztem. Sokat nem vártam tőle, szépen hozta a benne rejlő potenciált és ha őszinte akarok lenni, csalódni se csalódtam. Alapjáraton ez egy zöld sárgaborsó! :) Az ízesítést nem vittem túlzásba, éppen csak egy kevés kókusztejjel bolondítottam meg, de nem is kellett neki több, mert a fűszeres répa a tetején kellőképpen kompenzálja. A színét sajnos elveszíti, bár legközelebb teszek bele egy kis szódabikarbónát, mert egyes városi legendák szerint az segít. Meglátjuk, kérem! Meglátjuk! Finom, olcsó, ízletes! Mi mást kellene tudnia? 

Recept 2 főre

1 ek vaj

3 ek olaj

1 gerezd fokhagyma reszelve

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

40 dkg beáztatott, átválogatott feles zöldborsó

9 dl alaplé

fél ek só (csak a vége felé)

1 dl kókusztej

A répához 3 szál sárgarépa kockázva

fél ek olaj

só, fél tk currypor

chili

fél ek napraforgómag pirítva

fél lime leve

friss koriander

A vajat olvasszuk össze az olajjal. A hagymát dobjuk rá, finoman sózzuk és dinszteljük puhára. Egy-egy kanál vízzel locsoljuk meg. Reszeljük rá a fokhagymát, pár másodpercig pirítsuk majd borítsuk rá a lecsepegtetett borsót. Alaposan forgassuk össze, majd öntsük fel az alaplével. Fedjük le és 25-30 percig nagy lángon főzzük. Figyeljünk rá, mert felhabzik és könnyen kifuthat. Ha megpuhult (ne főzzük szét) egy merőkanálnyit pürésítsünk és öntsük vissza az alaphoz. Öntsük bele a kókusztejet, forraljuk össze. Sóval, borssal, lime levével ízesítsük. Egy nagyobb serpenyőben pár csepp olajon megpirítom a napraforgó magokat, majd a serpenyőt visszateszem a tűzre és füstölésig hevítek. Ráöntöm az olajat és ráborítom a kockázott répát. 4-5 percig pirítom, majd fűszerezem a curryvel és chilivel. Pár csepp vízzel meglocsolom, hogy gyorsabban puhuljon. További 2-3 percig kevergetem. Ressre készítem. Összekeverem a tökmaggal és a főzelék tetejére halmozom. Friss korianderrel tálalom.