Fűszeres ketchup. Gombot a kabáthoz.

1187126_10201986035239115_474433353_n.jpg

Nagyon nehéz fába vágja az a fejét, aki új és maradandó étellel szeretne előrukkolni. Nem lehetetlen küldetés, de ha igazán újat szeretnénk, az tényleg nem lesz túl könnyű feladat. Két évvel ezelőtt az akkori munkatársaimmal mertünk nagyon álmodni és kitaláltunk egy akkoriban még nem létező bisztrókaját, a kacsahamburgert. Nem görcsöltünk a dolgon, azt is mondhatnám, hogy a megoldás ott volt az orrunk előtt, nekünk csak össze kellett raknunk a megfelelő elemeket. Újdonság volt, de mára már csak pár ember emlékszik arra, hogy igazából honnan is ered. Azóta rengeteg helyen kapható ilyen-olyan formában, amit én egyértelmű sikernek könyvelek el. Ha hamburgerről beszélünk, elképzelhetetlennek tartom a mindenféle kiegészítőket mellőle. Sült krumpli, majonéz, ketchup. Ezek nélkül nem burger a burger. Nem mondanám, hogy nagy ketchup fogyasztó vagyok, de vannak ételek, melyek számomra is elképzelhetetlenek nélküle. A hamburger, vagy egy jó sült krumpli mindenképpen kiabál érte, de azért is jó ha kéznél van, mert rengeteg más ételhez is alapként szolgálhat. Mondjuk tészta mellé ragukba, húst pácolni benne vagy csak lazán felönteni húslevessel és egy könnyű paradicsomlevest készíteni belőle. Ilyenkor, amikor nagyon olcsón lehet érett, illatos paradicsomot kapni nem sajnálom rá azt a pár órát, míg elkészül a házi változat. A főzésben semmi macera nincsen, éppen csak a passzírozás okozhat némi kihívást. De ha mindezt leszámítjuk simán kijelenthető, hogy könnyedén jutunk olyan ételhez, amit mi készítettünk és utána sokáig élvezhetjük a munkánk gyümölcsét. Ez amolyan gombot a kabáthoz helyzet.

Recept

Hozzávalók

5 kg érett paradicsom mosva, felezve

1 fej vöröshagyma aprítva

1 fej fokhagyma pucolva, aprítva

kisebb zellergumó tisztítva, reszelve ( 20-30 dkg)

3-4 szem csillagánizs

10-15 szem szegfűszeg

1 tk mustármag

5-6 szem egész bors

1 tk őrölt fahéj

1 ek cukor

Az egészet tegyük nagy fazékba. Közepes tűzön, fedő alatt bő egy órán keresztül főzzük puhára. Többször kevergessük, hogy ne égjen le. Ezután az egészet passzírozzuk át, majd főzzük sűrű állagúra. Ízlés szerint cukrozzuk. Nagyjából 1 liter ketchupot kapunk. Forrón adagoljuk kisebb, tiszta üvegekbe, fedjük, tartsuk fejjel lefelé és hagyjuk kihűlni. Hűtőben tárolva sokáig biztonságosan eláll.