Gyömbéres-körtés piskóta vaníliás sajtkrémmel.

993936_10201712550762174_2020728550_n.jpg

Életem legjobb piskótáját egyetemista koromba sikerült összehoznom. Emlékszem, hétvége volt, az albérletben nyűglődtünk és édességet akartunk enni. Késő is volt, lusták is voltunk így csak egy lehetőség maradt, ha készítünk valamit. Akkoriban nem az volt a legfontosabb, hogy jól felszerelt kamránk legyen, szóval csak valami egyszerű sütiben gondolkodhattunk. Tojásunk, lisztünk általában volt odahaza ( rengeteg csirkepörköltet ettünk, galuskával), véletlenül banán is volt a háznál, szóval minden adott volt egy banános piskótához. Szó szerint összecsaptuk a tésztát, beledaraboltuk a banánt és az egészet betoltuk a sütőbe. Türelmetlenül vártuk, de megérte. Olyan zseniálisra sült, hogy olyat az ember csak álmodni mer. Most körtés-gyömbérest sütöttem, amit pont annyi idő volt összeállítani, amíg a sütő felmelegedett. Hagyománytisztelő vagyok, így ha sütiéhségem van, a piskóta még mindig a legjobb barátom.

Recept

Hozzávalók

A sütőt előmelegítem 180-190 fokra.

6 nagyméretű tojás kettéválasztva

6 ek cukor

6 ek liszt

2 cm gyömbér

fél tk őrölt szegfűszeg

2 ress körte 1,5 centis kockákra vágva

1 ek liszt 

1 dl natúr sajtkrém

negyed vaníliarúd kikapart magja

1 tk méz

Először kemény habbá verem a tojásfehérjét.Féltávon pici sót adok hozzá. A kész habot hűtőbe teszem. Ugyan ezzel a habverővel egy másik tálban a tojások sárgáját a szegfűszeggel, reszelt gyömbérrel és a cukorral fehérre habosítom. Óvatosan hozzáforgatom a fehérje habot (én 2-3 evőkanálnyit mindig elkeverek benne és csak a maradékot forgatom óvatosan a masszához), határozott, de finom mozdulatokkal. Ezután kanalanként rászórom a lisztet és ezt is beleforgatom. Vigyázva, hogy a tészta ne "eresszen" le. Egy kb. 30x20 centis magasabb falú tepsit kivajazok, kilisztezek és a masszát eloszlatom benne. (sütőpapírral is bélelhetem). A kockázott körtét megszórom egy kanál liszttel, összeforgatom, (ettől ne
m süllyed az aljára) majd egyenletesen elosztom a piskótán. Betolom a sütőbe és 10 perc után mérséklem a hőmérsékletet 10-15 fokkal és további 15 percig sütöm. Az ajtót nem nyitogatom. A 25. percnél ( itt már illatozik a konyha) tűpróbát végzek. Ha már nem tapad rá tészta 2 percig még sütöm, majd kiveszem, hagyom meghűlni. Tálaláshoz a sajtkrémet kikeverem a mézzel és a vaníliamagokkal, majd együtt fogyasztjuk.