Kéksajtos zellerfőzelék, fűszeres mogyoróval

1395965_10202289663029620_457180399_n.jpg

Kevés rondább zöldséget ismerek, mint a zellergumó. Ha hasonlóságot kéne felfedeznem közte és egy másik hasonszőrű között nehezemre esne megtalálni a párját. Ráncos is, rücskös is, szakállas is. Nem is jut eszembe semmi hozzá fogható. Unicum, a maga nemében. Viszont ami ezt a főzeléket illeti, mondjuk úgy, hogy nem én találtam fel a spanyolviaszt, mert nem nagyon kockáztattam, abszolút biztonsági játékot játszottam. Gondolok itt arra, hogy mind a kéksajt, mind a dió (nálam mogyoró) de a tejszín és a fehér bor is igen jó barátságban állnak a zellerrel. Így nem igazán volt rizikófaktor, nem kellett remegve aggódnom, hogy vajon működik e majd ez a verzió. Őszinte leszek. Pontosan csak annyi választja el az egészet egy krémlevestől, hogy a végén nem mentem neki a botmixerrel. Az életem apró örömei! Köszönöm neked, zeller! 

Recept 2 főre

70 dkg tisztított zellergumó, másfél centisre kockázva

4 szál újhagyma karikázva vagy egy közepes vöröshagyma finomra aprítva

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

1 gerezd fokhagyma

2-3 dkg kéksajt

fél dl száraz fehérbor (elhagyható)

fél liter alaplé vagy víz

1 dl tejszín

1 púpozott ek étkezési keményítő

só, frissen őrölt bors, szerecsendió

csokor friss petrezselyem durvára aprítva

3-4 dkg durvára aprított földimogyoró vagy dió, vagy bármilyen más olajos termés

A felkarikázott újhagymát vagy vöröshagymát vaj és olíva olaj keverékén megfonnyasztom, finoman sózom és fedő alatt 2-3 ek víz hozzáadásával puhára párolom. Ráreszelem a fokhagymát, rámorzsolom a kéksajtot, felöntöm a borral és nagyjából feloldom az alapban. Hozzáadom a zellert, felöntöm az alaplével vagy a vízzel, sózom, borsozom és fedő alatt 8-9 perc alatt roppanósra főzöm. Amíg puhul, egy serpenyőbe 1 ek olajat hevítek, hozzáadom a durvára aprított mogyorót, fűszerezem pici pirospaprikával, chilivel és 1-2 perc alatt átpirítom. A serpenyő hője pont elég, vigyázzunk, hogy a fűszerek ne keseredjenek meg. Ha megpuhult a zeller, egy merőkanálnyit a durvára aprított petrezselyemzölddel pürésítjük, majd visszaöntjük az alaphoz. Egy keverőtálban a keményítőt kikeverjük a tejszínnel, adunk hozzá 2 evőkanál vizet, majd besűrítjük vele a főzeléket. Frissen reszelt szerecsendióval (éppen csak pár reszelésnyivel), borssal ízesítjük. Tálaláskor fűszeres mogyoróval és petrezselyemzölddel turbózzuk fel. 

A facebook-on is ott vagyok!