Céklás-tormás édesburgonya-főzelék
Ehhez a főzelékhez hasonló már született egyszer, de ki mondta, hogy egy jól sikerült darab nem bukkanhat fel újra-meg újra, kicsit más formában? Az ihletet hozzá egy különleges és szokatlan főzőhelyszín adta, ami az egyik kedves barátom virágüzlete volt. A főzésről videó is készült, amit itt megnézhettek. Adott volt a helyszín telis-tele csodás őszi-téli dekorral, így muszáj volt valami ide illő főzeléket kitalálni. Legyen színes, érdekes, és illatos is, mint egy jól megkötött virágcsokor. A színekért a cékla és a sütőtök, az illatért a kardamom és a koriander az érdekes faktorért pedig az ehető virág volt a felelős. Voltak meglepődött vásárlók, volt ott zene és tánc, szóval minden adott volt egy kellemes, nem mindennapi főzelékfőzéshez. A Noltv csapata ismét nagyot alkotott, amiért hálás köszönet nekik innen is! :)
Recept 3-4 főre
másfél kg édesburgonya hámozva, kockázva
1 póré fehér része aprítva
4-5 szem kisebb sült céklagumó (sütésről itt)
2 ek vaj
4 szem kardamom
fél tk currypor
2 gerezd fokhagyma
3 cm friss torma reszelve
1 ek étkezési keményítő
2 dl natúr joghurt
másfél liter alaplé
fél lime leve
3 ek pirított pisztácia
10 dkg feta vagy kecskesajt
friss koriander
A hagymát az olvasztott vajon főzzük puhára. Finoman sózzuk, egy-egy ek vizet hozzáadagolva főzzük puhára. Keverjük hozzá a curryport, kardamom magokat és a fokhagymát. Pirítsuk át majd forgassuk bele az édesburgonyát. Sózzuk, borsozzuk, öntsük fel az alaplével és 10-12 perc alatt főzzük meg. Ne főzzük túl, maradjon kicsit roppanós. Keverjük hozzá a sült, felkockázott céklát és további pár percig főzzük. Közben a joghurtot keverjük ki a keményítővel, reszeljük bele a tormát és sűrítsük be vele a főzeléket. Már csak melegítsük össze, ne forraljuk. A durvára pirított pisztáciát keverjük össze a sajttal, majd tálalásnál szórjuk meg vele a főzelék tetejét. Friss korianderrel koronázzuk, na és ehető virággal, ha éppen akad a háznál.
A facebook-on is ott vagyok! :)