Currys édesburgonya-főzelék rozmaringos zellerrel
Nem állítom, hogy a főzelék egy igazi karácsonyi étel, de azt se mondhatnám, hogy az ilyenkor szokásos nagy zabálások során ne lehetne beiktatni a menübe egy kis könnyítő köret képében. Simán elképzelem, ahogy a pulykasültek, kacsacombok és rántott halak mellett ott díszeleg ez a kellemes, pikáns és igen ízes Ferifőzelék. Persze azt is megértrem, hogy a több évtizede tartó tradíciók azért vannak, hogy azokat változtatás nélkül továbbvigyük, így náluk biztosan szóba se jöhet ennek a lehetősége. De ha valaki van annyira lázadó, hogy hajlandó egy főzeléket beemelni az ünnepi ételsorba, az előtt megemelem a kalapomat és jelképesen főzeléklovaggá avatom! Boldog karácsonyt!
Recept 2 főre
1 kg édesburgonya hámozva, kockázva
1 nagyobb fej vöröshagyma finomra aprítva
1 ek vaj
3 ek olíva olaj
2 gerezd fokhagyma
1 tk currypor
fél kk őrölt kömény
fél tk só
8 dl alaplé
pár csepp citromlé
A zellerhez
3 zellerszár karikázva
1 ek vaj
1 ek olaj
1 tk finomra aprított rozmaringlevél
csipet só
chilipehely
pár csepp citromlé
A hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén dinszteljük puhára. Egy-egy kanál vízzel locsoljuk meg, így gyorsabban puhul. Reszeljük hozzá a fokhagymát, fűszerezzük a köménnyel és a curryvel. Forgassuk hozzá a burgonyát, 1-2 percig így is pirítsuk, majd öntsük fel az alaplével, keverjük össze és fedő alatt 12-14 perc alatt főzzük harapható keménységűre. Közben egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat és az olajat. Keverjük hozzá a rozmaringot, pirítsuk illatosra. Keverjük hozzá a zellert, finoman sózzuk és 3-4 perc alatt süssük ressre. Citromlével ízesítsük. Ha a főzelékünk elkészült egy marőkanálnyit fél deci vízzel pürésítsünk össze, majd öntsük vissza a főzelékhez. Citromlével és ha kell sóval, borssal ízesítsük. A zellerrel tálaljuk.
A facebook-on is ott vagyok!