Édesburgonyás-currys lencsefőzelék

1511191_10202954535011004_1123492385_n.jpg

Nem merem megtenni, hogy újév napján ne egyek főzeléket. Sőt, vagyok annyira bolond, hogy nem is a koccintás miatt várom az éjfélt, hanem kifejezetten a lencsefőzelék miatt. Nos, ez idén, akarom mondani jövőre sem lesz másként! Ezt a főzeléket is alig várom, hogy alaposan belefalhassak és esélyt adjak a jövendő gazdagságomnak. Egyen hát lencsét mindenki, ne ezen múljon a pénztárcánk vastagsága! Boldog új évet Mindenkinek! 

Recept 3-4 főre

fél kg lencse áztatva

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

3 ek olíva olaj

1 tk currypor

1 tk őrölt római kömény

2 gerezd fokhagyma

1 babérlevél

másfél liter alaplé vagy víz

fél kg édesburgonya hámozva, kockázva

1 ek dijoni mustár

fél narancs reszelt héja és leve

só, frissen őrölt bors

A hagymát üvegesre dinsztelem az olajon. Hozzáadok egy-egy kanál vizet, hogy gyorsabban puhuljon, finoman sózom. Fűszerezem a curryvel, köménnyel, ráreszelem a fokhagymát és összepirítom. Ráborítom az átmosott lencsét, felöntöm az alaplével, beleteszem a babért és fedő alatt 35-40 perc alatt puhára főzöm. Csak a főzési idő felénél sózom, mert lassítja a puhulást. Időnként megkeverem és ha kell pótlom a folyadékot. Amikor úgy ítélem, hogy lassan kész (ez nálam fél óra után következett be) hozzáadom az édesburgonyát és nagyjából 10 perc alatt készre főzöm. Gyorsan puhul és ha lehet, ne főzzük szét, maradjon kicsit ress. A narancs héját a főzelékbe reszelem. Egy merőkanálnyi főzeléket kiveszek, összekeverek a narancs levével és a mustárral, pürésítem, majd visszaborítom az alapba. Sózom, borsozom és tálalom.

A facebook-on is ott vagyok!