Kapros-tormás burgonyafőzelék
Elsőre talán ez az ízkombináció is furcsa lehet, de azt hiszem, hogy ezen már senki sem lepődik meg. Ezzel nincs is semmi baj. A baj igazán akkor kezdődik, amikor úgy döntünk, hogy megfőzzük és megkóstoljuk. Elkezdenek működni a fűszerek, a citromlé kiemeli a torma karakterét, a kapor és a citromhéj pedig a frissességről gondoskodik. Ha fasírtot is eszünk hozzá, azok falatkái pedig pont akkor találkoznak majd a kanalunkkal, amikor azokra leginkább vágyunk. Ezzel a főzelékkel igazán csak egy bajunk lehet, mégpedig az, hogy elkezdjük megszeretni, imádni és észre sem vesszük, hogy újra a merőkanál felé nyúlunk. Leginkább azoknak ajánlom, akik körbe vannak véve olyan, állandóan morgó emberekkel, mint amilyen én is vagyok! Ha megfőzitek, pár percre biztosan garantált lesz a csend! Peace!
Recept 2 főre
80 dkg burgonya másfél centisre kockázva
1 fej vöröshagyma finomra aprítva
3 ek olaj
1 ek vaj
1 gerezd fokhagyma
6 dl alaplé
1 tk só
1 csokor friss kapor finomra vágva ( a szárát is finomra karikázom)
3-4 cm friss torma hámozva, reszelve vagy 1 tk ecetes torma
1 dl tejföl
1 púpozott ek étkezési keményítő
1 citrom felének reszelt héja és leve (ha ecetes tormát használunk, akkor a leve elhagyható)
só, frissen őrölt bors
A hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén puhára dinsztelem, finoman sózom. Egy-egy kanál vízzel folyamatosan felengedtem és elfőztem, így gyorsabban megpuhult. Ráreszeltem a fokhagymát, ráborítom a krumplit, felengedtem az alaplével, kapor szárával, sóval megszórtam majd fedő alatt 12-14 perc alatt harapható keménységűre főztem. A főzés felénél hozzáadom a reszelt citromhéjat és a friss tormát. Ha ecetes tormát teszek bele, akkor azt csak a legvégén keverjük hozzá. A megfőtt alapból egy bátor merőkanálnyit a felaprított kapor kétharmadával és egy fél kanálnyi főzőlével pürésítek, majd visszaöntöm az alaphoz. A tejfölt 2-3 evőkanál vízzel és a keményítővel csomómentesre keverem, majd besűrítem vele a főzeléket. Ezt már nem forralom, csak összemelegítem. Citromlével, sóval, frissen őrölt borssal tálalom.
A facebook-on is ott vagyok!