Kapros-tormás burgonyafőzelék

5.jpeg

Elsőre talán ez az ízkombináció is furcsa lehet, de azt hiszem, hogy ezen már senki sem lepődik meg. Ezzel nincs is semmi baj. A baj igazán akkor kezdődik, amikor úgy döntünk, hogy megfőzzük és megkóstoljuk. Elkezdenek működni a fűszerek, a citromlé kiemeli a torma karakterét, a kapor és a citromhéj pedig a frissességről gondoskodik. Ha fasírtot is eszünk hozzá, azok falatkái pedig pont akkor találkoznak majd a kanalunkkal, amikor azokra leginkább vágyunk. Ezzel a főzelékkel igazán csak egy bajunk lehet, mégpedig az, hogy elkezdjük megszeretni, imádni és észre sem vesszük, hogy újra a merőkanál felé nyúlunk. Leginkább azoknak ajánlom, akik körbe vannak véve olyan, állandóan morgó emberekkel, mint amilyen én is vagyok! Ha megfőzitek, pár percre biztosan garantált lesz a csend! Peace! 

Recept 2 főre

80 dkg burgonya másfél centisre kockázva

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

3 ek olaj

1 ek vaj

1 gerezd fokhagyma

6 dl alaplé

1 tk só

1 csokor friss kapor finomra vágva ( a szárát is finomra karikázom)

3-4 cm friss torma hámozva, reszelve vagy 1 tk ecetes torma

1 dl tejföl

1 púpozott ek étkezési keményítő

1 citrom felének reszelt héja és leve (ha ecetes tormát használunk, akkor a leve elhagyható)

só, frissen őrölt bors

A hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén puhára dinsztelem, finoman sózom. Egy-egy kanál vízzel folyamatosan felengedtem és elfőztem, így gyorsabban megpuhult. Ráreszeltem a fokhagymát, ráborítom a krumplit, felengedtem az alaplével, kapor szárával, sóval megszórtam majd fedő alatt 12-14 perc alatt harapható keménységűre főztem. A főzés felénél hozzáadom a reszelt citromhéjat és a friss tormát. Ha ecetes tormát teszek bele, akkor azt csak a legvégén keverjük hozzá. A megfőtt alapból egy bátor merőkanálnyit a felaprított kapor kétharmadával és egy fél kanálnyi főzőlével pürésítek, majd visszaöntöm az alaphoz. A tejfölt 2-3 evőkanál vízzel és a keményítővel csomómentesre keverem, majd besűrítem vele a főzeléket. Ezt már nem forralom, csak összemelegítem. Citromlével, sóval, frissen őrölt borssal tálalom. 

A facebook-on is ott vagyok!