Paradicsomos-avokádós gyöngybabfőzelék
Ha sütnék egy szaftos tarját vagy egy jó kis ragacsos oldalast ez a főzelék az elsők között lenne, amit választanék hozzá. Nagyon egyszerű, túl sok csavar sincs benne, de a savassága, a petrezselyem frissessége és az avokádó krémessége annyira összehozza őket egy egésszé, hogy az már szinte természet feletti. Persze hús nélkül is működik, de minek? Oké, tudom ez elég húsimádós kérdés volt, de ugyan már! Ne legyünk álszentek! Három nap elvonás után én is vérszemet kapok és csorgó nyállal a hentespult előtt találom magamat. De ha ez az ára, hogy főzelék legyen az, ami mellé került, akkor én csak támogatni tudom. Tehát! Hússal vagy anélkül? Nekem tök mindegy! De azért mégis! :)
Recept 2 főre
30 dkg fehér gyöngybab (előző este beáztatva)
1 vöröshagyma
1 evőkanál vaj
3 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál őrölt római kömény
1,2 liter zöldségalaplé
2 dl paradicsomlé
1 cikk lime
1 teáskanál só
1 érett, puha avokádó
1 csokor friss petrezselyemzöld vagy koriander
frissen őrölt bors, só
chili ízlés szerint
A finomra aprított vöröshagymát a vaj és az olaj keverékén üvegesre dinszteljük. Finoman sózom, pár kanál vízzel meglocsolom, hogy gyorsabban főjön. Ráreszeljük a fokhagymát, fűszerezzük a római köménnyel, majd hozzákeverjük a babot. 1-2 percig forgatjuk, felöntjük az alaplével, és fedő alatt bő egy órán át közepes lángon főzzük. A főzési idő felénél sózzuk, és hozzáadjuk a paradicsomlevet. Időnként megkeverjük, nehogy leégjen az étel. Amikor megpuhult a bab, a meghámozott avokádó felét fél merőkanálnyi főzelékkel összeturmixoljuk, és visszaöntjük az alaphoz. Belefacsarjuk a lime levét, hozzáforgatjuk az összevágott petrezselyem harmadát, ha kell, még sóval, frissen őrölt borssal fűszerezzük. A tálaláshoz az avokádó másik felét felkockázzuk, összekeverjük a maradék petrezselyemmel (korianderrel), és a főzelékhez kínáljuk.
A facebook-on is ott vagyok.