Sárgarépafőzelék pirított mindennel

1688233_10203159905225131_1914565297_n.jpg

Ezt a főzeléket nem a képzelet, hanem a spontaneitás ihlette. Nagyon nem volt kedvem kimozdulni itthonról, viszont a narancsos, szójás csirkecombok mellé muszáj volt valamit rögtönöznöm. Összeszedtem a számításba jöhető főzelék alapokat és gondolkodni kezdtem. A pikáns combokhoz valami testhezálló köret dukál, így ezen a vonalon maradtam. Egy jó nagy adag répát és néhány maradék brokkolirózsát házasítottam össze, némi fűszeres alapban. A brokkoli serpenyőben sült, csak úgy, mint a karácsonyra kapott galgagyörki tökmag is. Na kérem! Ez egy répafőzelék lett, és nem is akármilyen ám! 

Recept 2 főre

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

1 gerezd fokhagyma

1 kg sárgarépa kockázva vagy karikázva (2 kanálnyit tegyünk félre)

1 kk őrölt római kömény

1 kk currypor

4 dl alaplé

2 ek tökmag

3-4  brokkolirózsa mandulányi darabokra szedve

pár csepp citromlé

friss petrezselyemzöld

A vajat és az olajat alacsony lángon összemelegítjük. Rádobjuk a hagymát, finoman sózom és puhára dinsztelem. Pár kanál vizet hozzáadok, hogy gyorsabban megfőjön. Ráreszelem a fokhagymát, fűszerezem a köménnyel és a curryvel. Fél percig együtt pirítom őket, majd ráborítom a sárgarépát. Alaposan összeforgatom, enyhén sózom és 2-3 percig magasabb lángon tovább pirítom őket. Felöntöm az alaplével, sózom, borsozom és fedő alatt forrástól számított 8-10 perc alatt "haraphatóra" főzöm. A legvégén egy bátor merőkanálnyit pürésítek , majd visszaborítom az alaphoz és összemelegítem. Közben megpirítom a tökmagot majd ugyan azt a serpenyőt füstölésig hevítem. Rácsepegtetek pár csepp olajat és elkezdem pirítani rajta a félretett répát és a brokkolit. Enyhén sózom, pár csepp citromlével meglocsolom. 3-4 perc alatt elkészül, a zöldségek méretétől függően. Chilivel fűszereztem. Friss petrezselyemmel a főzelék tetejére halmozom.