Joghurtos-avokádós burgonyafőzelék
Extra friss. Extra gyors. Extra finom. Ez megint egy amolyan kabáthoz a gombot főzelék. Akadt egy darab avokádóm (mostanában rengeteget eszem) és arra gondoltam, hogy jól menne ehhez a citromos krumplifőzelékhez. Nincs benne túl sok extra, korábban már készült hasonló, de ettől az olajosan krémes, érett avokádó cucctól kapott egy olyan íz-gellert, amit kár lenne kihagyni, már ha főzelékrajongó az ember. És ha valakiben felmerülne a kérdés, hogy mi a francot kezdjen az avokádó másik felével, akkor azt tudom csak mondani, hogy főzzön egyből dupla adagot, mert garantálom, hogy nem fog megmaradni.
Recept 2 főre
1 ek vaj
3 ek olaj
1 fej vöröshagyma, finomra aprítva
1 kg burgonya, két centisre kockázva
fél tk só
2 babérlevél
5 dl alaplé
1 dl natúr joghurt
1 ek étkezési keményítő
egy érett avokádó fele
1 csokor petrezselyemzöld aprítva, a szára vékonyra karikázva
negyed citrom reszelt héja és kifacsart leve
tálaláshoz olívaolaj, chilipehely
A vajat közepes lángon összeolvasztom az olajjal egy lábosban. Ráborítom a hagymát, finoman sózom majd 3-4 perc alatt puhára párolom. Egy-egy kanál vízzel meglocsolom, hogy gyorsabban puhuljon. Ráborítom a krumplit, felöntöm az alaplével, beledobom a bebérlevelet, a peterzselyem szárát, sózom és fedő alatt forrástól számítva 12-13 percig főzöm. Vigyázok, hogy ne főzzem túl, maradjon kicsit harapható. Az érett avokádót belekockázom egy magas falú mérőedénybe, rámerek egy bő merőkanálnyi főzeléket és az egészet összepürésítem. Visszaöntöm az alaphoz. A joghurot kikeverem a keményítővel és besűrítem vele a főzeléket. Már nem forralom, csak összemelegítem. Belekeverem a citrom levét, lereszelt héját és a petrezselyem kétharmadát. Tálalásnál olívaolajjal, chilipehelyell ízesítem.
A facebook-on is ott vagyok.