Sült paprikás-kapros spárgafőzelék

10269420_10203807026522759_8994295366799493753_n.jpg

Nagy példaképem, Mautner Zsófi sem az a típus, akinek a szomszédba kéne átmennie egy jó főzelék ötletért. Elég hasonló ízlésünk van és gyakran egy rugóra jár az agyunk, így mostanában mindig megnézem a korábbi receptjeit, nehogy megfőzzem ugyanazt, mégegyszer. Alapjáraton a mai spárgát kapros-citromosan csináltam volna meg, de hamar lemondtam róla, hiszen Zsófi tavaly már elkészítette. Kicsit pánikoltam, de aztán kitaláltam a tuti megoldást. A kapor maradt, citrom is került bele és a metódustól se nagyon tértem el, éppen csak megízesítettem némi sült paprikakrémmel az egészet. Ritkán mondok ilyet, de ez olyan brutálisan finom lett, hogy ezek után nem is tudom, hogy hova lehet fokozni még ezt az egészet! Tisztelt Hölgyeim! Kedvesm Uraim! Következzék Őfelsége, a Spárga!

Recept 2 főre

1+1 ek vaj

1 ek olívaolaj

3+1 szál újhagyma

2 köteg fehér spárga (1 kg), hámozva, fás vég levágva, többi 2 centisre karikázva, fej félretéve)

4 dl alaplé

1 dl tejszín

2 dl tejföl

2 ek étkezési keményítő

fél ek cukor

1 gerezd citrom leve

1 csokor friss kapor, aprítva (a szára is)

só, frissen őrölt bors

A paprikakrémhez:

2 kápia paprika

fél dl olaj

fél gerezd fokhagyma

A paprikákat 20-25 perc alatt 250 fokos sütőben süssük feketére. Tegyük tálba és fedjük le 10 percre. Hámozzuk le a héját és turmixoljuk össze az olajjal és a fokhagymával. Amíg sül, a vajat olvasszuk össze az olajjal. Dobjuk rá a karikázott hagyma kétharmadát, finoman sózzuk, kevergessük 2-3 percig. Borítsuk rá a spárgát, kevergessük további 3-4 percig, majd öntsük fel az alaplével. Adjuk hozzá a cukrot, citromlevet, kapor szárát, sózzuk, borsozzuk, majd lefedve 8-10 perc alatt főzzük puhára. A sípok vastagságától függően az idő változik. Ha megfőtt, a tejszínt keverjük ki a tejföllel, dolgozzuk el benne a keményítőt és habarjuk be vele a főzeléket. Melegítsük össze, de már ne forraljuk. Adjuk hozzá a paprikakrémet és a kaprot, majd elegyítsük el. Ízesítsük sóval, borssal, ha kell. Egy serpenyőben olvasszuk meg a maradék kanál vajat. Adjunk hozzá egy kevés olajat és borítsuk bele a félretett spárgafejeket a maradék hagymával együtt. Finoman sózzuk és 3-4 percig közepes lángon pároljuk. Feltétként adjuk a főzelékhez.

A facebook-on is ott vagyok!