Citromos-petrezselymes spárgafőzelék

10312637_10203859372231369_1901744246410135023_n.jpg

Citrom? Rendben. Petrezselyem? Rendben! Spárga? Az meg úgy imádja mindkettőt, hogy csak na! Sokat nem is gondolkodtam a dolgon, jól bevált páros az övék, miért maradna ki éppen a spárga az ízes ölelésükből. Nem, nem fogyott el a kreativitás, csak fontosnak tartanám elmondani azt, hogy nagyon gyorsan akartam valami nagyon finomat és hát járt utat járatlanért minek elhagyni? Kockázat nem volt és ha éppenséggel kaporhoz támadna kedvünk nyúlni, ne hezitáljunk. Az is jól áll neki! Sőőőt! Kifejezetten!

Recept 2 főre 

1+1 ek vaj 

2 ek olívaolaj 

3 szál újhagyma, vékonyra karikázva 

2 köteg fehérspárga (kb. 1 kg) előkészítve, 2 centisre darabolva, feje félretéve 

4 dl alaplé 

1 tk cukor 

pár csepp citromlé 

1 dl tejszín 

2dl tejföl 

2 ek étkezési keményítő 

só, frissen őrölt bors 

2 csokor friss petrezselyemzöld, az egyik levelei leforrázva, lehűtve 

2 cikk citrom 

tálaláshoz friss, aprított petrezselyem, olívaolaj 

A spárgát vékonyan meghámozzuk, fás végeit levágjuk, amiből egy gyors alaplevet főzhetünk.  

A vajat egy fazékban, közepes lángon összeolvasztom az olajjal. Ráborítom a karikázott hagymát, finoman megsózom és 2 percig párolom. Hozzákeverem a feldarabolt spárgát, rálocsolom az alaplevet, sózom, borsozom, megcukrozom. Ráfacsarok pár csepp citromlevet és lefedve, 8-10 percig puhára főzöm. Ez a spárga vastagságától függően lehet 1-2 perccel több, vagy kevesebb. Mikor megfőtt a tejszínt kikeverem a tejföllel és ezt az egészet csomómentesre keverem a keményítővel, majd besűrítem vele a főzeléket. Egy magas falú mérőedényben 2-3 evőkanál főzelékkel összepürésítem az előre leforrázott petrezselymet (amit 1 perce főzzünk bele a főzelékbe, majd hideg vízzel hűtsünk el) és ezt is belekeverem az alapba. Sóval, borssal, citromlével ízesítem. Ha kell, cukrozom. Egy serpenyőben megolvasztom a vajat, hozzáadok pár csepp olajat, csipet sót és 2-3 perc alatt megforgatom benne a félretett spárgafejeket. Aprított petrezselyemmel és pár csepp olívaolajjal a főzelék tetejére kanalazom, együtt tálalom.

A facebook-on is ott vagyok!