Szürreális finomfőzelék

10389987_10204016167391150_3285194099445830320_n.jpg

Huh! Ma a piacon elkapott a hév és nem tudtam ellenállni a friss gyökérzöldségeknek. Egy csokor répa, egy csokor petrezselyem és máris megszületett az ötlet, hogy ma bizony valami nagyon zsenge főzelék kerül majd az asztalra. Annyira lázba jöttem, hogy lányos zavaromban szegény zöldségesemnek még fizetni is elfelejtettem. Innen is üzenem, hogy bocsánat, holnap átugrom rendezni a számlát! Szóval nem mondom, hogy ilyen formában készítsék el odahaza is, de egyrészt szerintem nagyon mutatós, másrészt nem lett volna szívem megszabadulni azoktól a finom, zsenge szárrészletektől. Szürreális az egész, de néha azért ennyi kell! Finoman szólva is!

Recept 2 főre

2+1 ek hideg vaj

2 ek olívaolaj

4 szál újhagyma, fehér része vékonyra karikázva

1 gerezd fokhagyma

3 dl alaplé

1 csokor zsenge sárgarépa (4-5 szál), hosszában felezve

1 csokor zsenge petrezselyemgyökér (4-5 szál), hosszában felezve

20 dkg zsenge zöldborsó fejtve vagy jó minőségű mirelit (kiolvasztva)

1 csapott ek étkezési keményítő

só, frissen őrölt bors

1 petrezselyem zöldje durvára aprítva

pár csepp citromlé

Egy nagyobb lábosban vizet forralok. Kb. fél liternyit. Ha felforrt, sózom és beleteszem az előkészített répát és petrezselymet. Lefedve 5-6 percig forralom, az a lényeg, hogy ress maradjon. A borsót félidőnél hozzáadom. Leszűröm, a levet félreteszem. (ez lesz az alaplé) Közben egy minimum 30 cm átmérőjű másik lábosban közepes lángon összeolvasztom a vajat az olajjal. Rádobom a felkarikázott hagymát, finoman sózom és 2-3 percig kevergetem. Ráreszelem a fokhagymát, pár másodpercig pirítom, majd felöntöm a három decinyi félretett alaplével. 2 percig forralom, kis adagokban hozzáolvasztom az egy evőkanálnyi hideg vajat. A keményítőt kikeverem 2-3 kanál vízzel, majd besűrítem vele az alapot. Hozzákeverem a zöldségeket, megszórom petrezselyemzölddel. Citromlével megcsepegtetve, frissen őrölt borssal tálalom.

A facebook-on is ott vagyok!