Kókuszos-répás sültkarfiol főzelék

 

10339240_10204322751815569_8462734569801722578_o.jpg

Még szerencse, hogy Mautner Zsófi is mindig kitalál valami újat, így ha nincs ihletem, gyakran az ő receptjei közt böngészve inspirálódom. Így volt ez ma is, mert a facebook-on szembe jött a NolTv-re készített sültkarfiol salátája, ami az eszembe jutatta, hogy mennyire jó dolog ez a sültsöldésges vonal. Szóval gyorsan megsütöttem a citromos, fűszeres rózsákat -persze szándékosan sokkal többet, mint amennyi a főzelékhez kell-, közben megfőztem hozzá az alapot és azon gondolkodtam, hogy mennyire jó lesz majd eszegetni ezeket az édeskés, savanykás, fűszeres jutalomfalatokat. Ha most azt gondolják, hogy ez egy téli étel, kérem ne tegyék. A lime leve, a friss koriander és kókusztej édes lágysága megcáfolják mindezt. Ez kérem egy klassz, nyári főzelék, ami csak azért jött létre, hogy mindeki kipróbálja. Mondjuk még ma!

Recept 2 főre

1 fej karfiol (kb. 1 kg)

1 ek vaj

3 ek+1 dl olívaolaj

1 közepes fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1+1 tk currypor

5 dl alaplé (a karfiol leveléből és torzsából főztem, amiket pürésítettem és az alaphoz kevertem)

2 szál sárgarépa (kb. 25 dkg) hosszában felezve, majd vékonyra szeletelve (3-4 mm)

2 dl kókusztej

1 púpozott ek étkezési keményítő

1 lime vagy fél citrom leve

só, frissen őrölt bors

tálaláshoz friss koriander, pirított pisztácia (dió, mandula, mogyoró, kesu)

A sütőt előmelegítem 220 fokra. A karfiolt rózsáira szedtem, a nagyobbakat feleztem, negyedeltem. Az egy deci olajat elkevertem egy teáskanál curryvel, fél teáskanál sóval és fél citrom levével. A rózsákat egy nagyobb zacskóba tettem, ráborítottam a fűszeres olajat és alaposan összeráztam. Sütőpapírral bélelt tepsire borítottam, vágott felületükkel lefelé fordítottam őket, majd kb.25 perc alatt megsütöttem őket. Közben egy nagyobb lábosban, közepes lángon a vajat összeolvasztottam az olajjal. Rászórtam a hagymát, finoman sóztam és 4-5 percig fonnyasztottam. Egy-egy kanál vízzel meglocsoltam, hogy gyorsabban puhuljon. Hozzáadtam a curryt, ráreszeltem a fokhagymát és további pár másodrepcig pirítottam. Hozzáforgattam a répát, rálocsoltam 2 ek vizet és pár percig együtt pároltam az egészet. Felöntöttem az alaplével, hozzákevertem az összeturmixolt karfiol nyesedéket, majd lefedve 8-10 perc alatt majdnem puhára főztem. Ezután a kókusztejet kikevertem a keményítővel és besűrítettem vele az alapot. Egy szűk merőkanálnyit kiszedtem és a megsült karfiol felével, valamint egy deci vízzel összepürésítettem, majd összekevertem a két masszát. Lime levével, sóval, borssal ízesítettem. Tálalásnál a megmaradt karfiollal, pisztáciával és friss korianderrel turbóztam fel.

A facebook-on is ott vagyok!