Zsályás-kókuszos sütőtökfőzelék, pirított céklával

IMG_0162.JPG

Ez a nyár is véget ért, az utolsó hónapjáról jóformán tudomást se vettem. Úgy múlt el, hogy szinte észre sem vettem, hogy a nyolcas helyett már napok óta a kilences a menő. Sebaj, lesz még augusztus máskor is. Nem kifejezetten váltott őszire a hangulat és az időjárás is kellemesen komfortos, szóval nem mondhatnám, hogy tipikusan sütőtökösek a mindennapok. Ennek ellenére én nem tudtam tovább várni és beszereztem egyet, hogy aztán sok mással együtt egy főzelék kerekedjen ki belőle. Bevallom, nekem már hiányzott az ősz. Ő a legjobb barátom, már ami az évszakokat illeti. Szóval a magam módján megnyitom a szezont, mostantól jöjjenek a színes, őszi főzelékek.  Dögivel! 

1 kg sütőtök másfél centisre kockázva  

1 nagy fej vöröshagyma finomra aprítva 

1 ek vaj 

3 ek olíva olaj 

1 gerezd fokhagyma 

3 cm gyömbér 

fél tk  

6dl alaplé vagy víz 

2 dl kókusztej 

2 csapott ek étkezési keményítő 

1 cikk citrom kifacsart leve 

8-10 friss zsálya levél 

, bors, chilipor 

2 fej céklagumó, másfél centisre kockázva 

A finomra aprított hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem. Ráreszelem a fokhagymát és a gyömbért, fűszerezem vékonyra aprított zsályalevéllel. Ráborítom a kockázott tököt, elkeverem majd felengedem az alaplével. Sózom, borsozom majd fedő alatt 10-12 perc alatt haraphatóra főzöm. Egy merőkanálnyit kiveszek belőle, pürésítem majd visszakeverem az alaphoz. A kókusztejet kikeverem a keményítőt és besűrítem vele a főzeléket.Citrom levével ízesítem. Sózom, borsozom ha kell. Egy vastag falú serpenyőt forróra hevítek, meglocsolom pár csepp olajjal és 56 friss zsálya levelet pár másodperc alatt ropogósra sütök benne. Kiveszem, majd  a kockázott céklát 5-6 perc alatt megpirítom a fűszeres olajon. Finoman sózom, borsozom. A hatodik-hetedik percben egy-két kanál vizet adok hozzá. Együtt tálalom őket. 

A facebook-on is ott vagyok!