Zelleres krumplifőzelék
Mostanában annyit emlegettem a hagyományos krumplifőzeléket, hogy muszáj voltam főzni egy majdnem olyat. Persze nem lett az a klasszikus forma, de magamhoz képest eléggé visszafogtam magamat. Semmi curry, semmi koriander, nulla római kömény. Semmi ilyesmi. Amitől kicsit mégis feris lett, az a vajon megpárolt angolzeller, ami így, ebben a formájában is nagyon jól passzol ehhez a tejföltől és lime létől savanykás krumplifőzelékhez. És a sós, pirított mandula csak azért került rá, mert ott volt az ebédlőasztalon.
Hozzávalók
1+1 ek vaj
3 ek olíva olaj
1 kisebb fej vöröshagyma finomra aprítva vagy 10 cm póré fehér része, szintén aprítva
3 zellerszár, mosva, darabolva
1 kg tisztított krumpli (kb. 1.2 kg héjastól), kockázva
fél liter alaplé
2 babérlevél
fél tk só
1 dl tejföl
2 ek étkezési keményítő
frissen őrölt bors
fél lime kifacsart leve
2 ek pirított, sózott mandula durvára aprítva
chilipehely
A vajat egy nagyobb edényben, közepes lángon összeolvasztjuk az olajjal. Rászórom a hagymát, finoman sózom és 2-3perc alatt puhára párolom. Egy-egy kanál vízzel meglocsolom, hogy gyorsabban puhuljon. A zeller kétharmadát is hozzáadom és további 1-2 percig kevergetem. Ráborítom a krumplit, felöntöm az alaplével, babérlevélell és sóval ízesítem. Lefedem és a forrástól szímított 10-12 alatt majdnem puhára főzöm. A tejfölt kikeverem 2-3 kanál vízzel, majd csomómentesre keverem benne a keményítőt. Besűrítem vele a főzeléket. Már nem forralom, csak összemelgítem. Lime levével, sóval, borssal fűszerezem. Egy serpenyőben vajat olvasztok és 3-4 percig, kis lángon megpirítom benne a maradék zellert. Pirított mandulával, chilipehellyel és a zellerrrel tálalom a főzeléket. Pár csepp mandula - vagy tökmagolaj erősen javasolt hozzá.
A facebook-on is ott vagyok!